«عمر کمال الدین الشربینی» سفیر جدید مصر در دوحه است که رونوشت استوارنامه خود را تقدیم «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر کرد.
دولت مصر 23 ژوئن گذشته «عمرو الشربینی» را به عنوان سفیر فوقالعاده در قطر تعیین کرد. پیش از این، «سالم مبارک آل شافی» سفیر قطر نیز در اواسط اوت گذشته وارد قاهره شد و مأموریت کاری خود را برعهده گرفت.
روابط مصر با قطر از ژوئن 2017 قطع شد. تصمیم به قطع روابط با قطر در آن برهه صرفاً مربوط به مصر نبود بلکه سه کشور عربستان سعودی، بحرین و امارات هم روابط خود را با قطر قطع کرده بودند. علت اصلی قطع روابط با قطر ادعای این چهار کشور مبنی بر حمایت دوحه از تروریسم بود که منظور نیز در این خصوص حمایت قطر از جمعیت «اخوانالمسلمین» مصر بود که این چهار کشور، آنرا سازمانی تروریستی میدانند.
موضوع دیگر این است که اگرچه روابط مصر و قطر در ژوئن 2017 قطع شد، اما روابط دو کشور از سال 2013 به بعد پرتنش پیگیری میشد. قطر از حامیان اصلی انقلاب سال 2011 مردم مصر علیه رژیم دیکتاتوری «حسنی مبارک» در مصر و در ادامه نیز از حامیان اصلی به قدرت رسیدن اخوانالمسلمین در این کشور بود.
بر همین اساس، پس از کودتای سال 2013 نظامیان مصری علیه دولت اخوانی «محمد مرسی» و به قدرت رسیدن مجدد نظامیان در مصر، روابط این کشور با قطر تیره شد. علاوه بر این، قطر از جمله کشورهایی بود که تحولات ضد اخوانی سال 2013 در مصر را کودتا میدانست. با وجود فشارهایی که دولت «عبدالفتاح السیسی» علیه قطر وارد میکرد، اما دوحه حاضر نشد دیدگاه خود را درباره اقدام نظامیان ضد اخوان تغییر دهد و همچنین حمایت از اخوان المسلمین را پایان دهد.
فرآیند احیای روابط مصر با قطر از اوایل سال 2021 آغاز شد. عربستان سعودی با تغییر دولت در آمریکا و روی کار آمدن «جو بایدن» که انتقادهای جدی به سیاستهای ریاض در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری داشت، به سمت احیای روابط با دوحه حرکت کرد. قطر ژانویه گذشته در نشست شورای همکاری خلیج فارس در شهر العلا عربستان شرکت و طی آن توافق آشتی دوحه با چهار کشور عربستان، مصر، امارات و بحرین پس از گذشت نزدیک به چهار سال قطع روابط، امضا شد.
احیای روابط کامل قطر با مصر یکی از نشانههای عملگرایی در سیاست خارجی دوحه است. قطر همواره در سیاست خارجی بر گفت وگو و مذاکره با کشورهایی که با آنها اختلاف دارد، تأکید و سعی میکند در جهت کاستن از تنشها در سیاست خارجی خود تأکید کند زیرا مقامات دوحه بر این باور هستند که پیشرفت اقتصادی این کشور در گرو داشتن سیاست خارجی فعال و پویا است.
در همین راستا، پس از اینکه سفیر قطر در اوت گذشته وارد قاهره شد، «جابر الحرمی» مسئول رسانهای قطر در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت: "روابط قطر و مصر پس از توافق العلا شاهد پیشرفت چشمگیری است. قطر در سیاست خارجی خود بر تعامل سازنده با کشورهای دیگر از جمله کشورهای عربی و اسلامی تأکید دارد."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117