تحلیل؛

ایران پرس: گروهی از کارشناسان سازمان ملل به تولیدکنندگان اسلحه و مهمات درباره هر گونه مشارکت در انتقال تسلیحات به رژیم صهیونیستی هشدار دادند و گفتند این امر می‌تواند آنها را در نقض حقوق بشر و نقض قوانین بین‌المللی شریک کند.

این گروه متشکل از ۳۰ کارشناس، از جمله چندین گزارشگر ویژه سازمان ملل، اعلام کرد سازندگان تسلیحات و تامین‌کننده اسلحه به رژیم صهیونیستی باید انتقال تجهیزات جنگی خود را «حتی اگر آنها تحت مجوزهای صادراتی موجود اجرا شوند» متوقف کنند. این کارشناسان در بیانیه‌ای اعلام کردند: «این شرکت‌ها با ارسال سلاح، قطعات، اجزا و مهمات به نیروهای اسرائیلی، خطر شریک شدن در نقض جدی حقوق بشر بین‌المللی و قوانین بین‌المللی بشردوستانه را برای خود ایجاد کرده‌اند.»

در این بیانیه تصریح شده «ادامه انتقال تسلیحات به اسرائیل ممکن است به‌عنوان کمک آگاهانه برای عملیات‌هایی تلقی شود که با حقوق بشر بین‌المللی و قوانین بین‌المللی بشردوستانه مغایرت دارد و ممکن است منجر به منفعت از چنین کمک‌هایی شود.»

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند حملات اسرائیل بی‌رویه و نامتناسب با جمعیت غیرنظامی غزه بوده است. به گفته آنها، اسرائیل به طور گسترده از سلاح‌های انفجاری و آتش‌زا در مناطق پرجمعیت استفاده کرده و به زیرساخت‌های ضروری از جمله مسکن و پناهگاه‌ها، تاسیسات بهداشتی و آموزشی آسیب رسانده است. آمریکا، آلمان، انگلیس، کانادا و استرالیا از مهم‌ترین کشور‌هایی هستند که رژیم صهیونیستی را از نظر نظامی تجهیز می‌کنند. 

پیش از این نیز 50 کارشناس مستقل حقوق بشر در بیانیه ای از حملات اسرائیل به عنوان حمله آشکار به شئونات انسانی و انسانیت تعبیر و تصریح کرده بودند که هدف قرار دادن مکان‌هایی که برای پناه دادن به آوارگان فلسطینی از جمله زنان، کودکان، افراد دارای معلولیت و سالمندان اختصاص داده شده بود، نقض فاحش قوانین جنگ و اقدامی وحشتناک بوده که نیاز فوری به تحرکات جدی بین‌المللی جهت مقابله با آن و محاکمه جنایتکاران دارد.

دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز اعلام کرد که نیروهای رژیم صهیونیستی احتمالا به طور مداوم اصول اساسی قوانین جنگ را نقض کرده و در عملیات نظامی خود در نوار غزه بین غیرنظامیان و مبارزان تمایزی قائل نشده اند.

این دفتر در ارزیابی ۶ حمله رژیم اسرائیل که منجر به تلفات گسترده و تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی شد، اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی احتمالا به صورت نظام‌مند اصول تمایز، تناسب و اقدامات احتیاطی را در حمله نقض کرده باشند.

استفاده رژیم صهیونیستی از بمب های هدایت شونده «ام‌کی۸۴» که ناحیه وسیعی از محل اصابت را تخریب می کنند، نقض حقوق بشر دوستانه بین المللی است، زیرا فرقی بین اهداف نظامی و غیرنظامی قائل نمی شوند.

براساس بیانیه وزارت بهداشت فلسطین از هفتم اکتبر۲۰۲۳ (۱۵ مهرماه ۱۴۰۲) و همزمان با آغاز عملیات طوفان الاقصی تاکنون، ۳۷ هزارو ۴۳۱ فلسطینی در نوار غزه شهید و ۸۵ هزار و ۶۵۳ نفر دیگر مجروح شده اند و هر روز به جمع شهدا و مجروحان و آوارگان افزوده می شود.

با پذیرش این که جنگی بین طرفین در جریان است رعایت قوانین و مقررات جنگی برای طرف‌های درگیر الزامی است و نمی توان بدون هیچ محدودیتی هر اقدامی را در زمان جنگ مجاز دانست.

بنا به تصریح کنوانسیون‌های ژنو، اساسنامه دادگاه کیفری بین‌المللی و رویه قضایی محاکم کیفری بین‌المللی این گونه اعمال مسلما جنایت جنگی و آمرین و عاملین آن جنایتکار جنگی محسوب می‌شوند؛ به علاوه، زمانی که این اعمال ددمنشانه در چارچوب سیاست یک دولت یا سازمان و برای اشاعه چنین سیاستی انجام می‌گیرند عنوان جنایت علیه بشریت هم بر آن‌ها اطلاق می‌شود و از این لحاظ هم مرتکبان و دستور دهندگان قابل تعقیب کیفری هستند.

 در شرایطی که هیچ کدام از قطعنامه ها و بیانیه های نهادهای حقوق بشری و بین المللی در طول تاریخ تحمیلی بیش از هفتاد ساله رژیم صهیونیستی، بازدارنده نبوده و این رژیم کوچکترین وقعی به آنها ننهاده است، کارشناسان معتقدند که تنها با اقدام قهری می توان مانع از ارتکاب جنایت توسط صهیونیست ها شد.

مجموعه‌ای از جنایات بین‌المللی در غزه از سوی رژیم اسرائیل در حال ارتکاب است که توجه ویژه سازمان ملل متحد و سایر نهادهای بین‌المللی و همه دولت‌های جهان را می‌طلبد. بی‌عملی در این زمینه و بی‌کیفر ماندن جنایتکاران به معنی نشان دادن چراغ سبز به جنایتکاران بالقوه در آینده و تشویق آن‌ها برای ارتکاب اعمال مشابه می باشد؛ که آن گاه هیچ کس از عواقب چنین جنایاتی مصون نخواهد ماند.

نویسنده: کاظم زاده

بیشتر بخوانید:

 انتقاد آکسفام از سماجت دولت لندن در حمایت تسلیحاتی از اسرائیل