«محمود عباس» سپتامبر 2019 در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستی فلسطین اعلام آمادگی کرد که با استقبال گروههای فلسطینی به خصوص جنبش مقاومت اسلامی (حماس) مواجه شد.
نخستین انتخابات پارلمانی فلسطین در سال 1996 برگزار شد. دومین انتخابات پارلمانی در فلسطین نیز سال 2006 برگزار شد که با پیروزی جنبش مقاومت اسلامی همراه بود.
در واقع انتخابات پارلمانی 2006 که دومین دوره انتخابات بود 10سال پس از نخستین انتخابات پارلمانی برگزار شد. با گذشت حدود 14سال، اما هنوز نشانههای روشنی برای برگزاری سومین انتخابات پارلمانی فلسطین وجود ندارد.
- نخستین مشکل مربوط به چگونگی برگزاری انتخابات است. جنبش حماس خواستار برگزاری انتخابات عمومی فلسطین است که شامل انتخابات ریاست جمهوری، قانون گذاری و شورای ملی می شود.
برخی گروههای فلسطینی صرفا بر برگزاری انتخابات پارلمانی تاکید دارند.
- دومین مشکل درباره حوزه جغرافیایی برگزاری انتخابات است. جنبش حماس بر برگزاری انتخابات در کرانه باختری، باریکه غزه و قدس اشغالی تاکید دارد، در حالی که تشکیلات خودگردان مجوز اسرائیل را برای برگزاری انتخابات در قدس اشغالی خواستار است.
حماس قدس شرقی را سرزمین قانونی فلسطین می داند و با مجوز گرفتن از اسرائیل در این خصوص مخالف است. در همین راستا، «صلاح بردویل» از رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین خواست، فرمان ویژه برگزاری انتخابات در شهر قدس و بدون کسب اجازه و موافقت رژیم صهیونیستی را صادر کند.
بردویل افزود: جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به مردم فلسطین در داخل و خارج و تمام ملل اسلامی و عربی اعلام می کند، هیچ انتخاباتی بدون برگزاری آن در قدس وجود نخواهد داشت.
این الگوی رفتاری تشکیلات خودگردان مسبوق به سابقه است. پیش از این، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در سال 2012 تصمیم به برگزاری گزینشی انتخابات شهرداریها در کرانه باختری و عدم اجرای آن در غزه گرفت که این تصمیم عباس موجب اعتراض حماس و تحریم انتخابات از سوی این جنبش شده بود.
بر همین اساس نیز این انتخابات به خاطر تحریم حماس رقابت سردی را تجربه کرد. با توجه به این وضعیت، به نظر می رسد هنوز گروههای فلسطینی از آمادگی لازم برای برگزاری انتخابات برخوردار نیستند.
این در حالی است که در یک سال اخیر و به خصوص پس از پایان دادن به دولت وفاق ملی و معرفی نخست وزیر جدید در مارس 2019 اختلاف میان گروههای فلسطینی روند افزایشی داشته است.
برگزاری انتخابات می تواند سبب کاهش اختلافها و حرکت در مسیر وحدت شود، موضوعی که نخست وزیر فلسطین نیز بر آن تاکید می کند.
«محمد آشتیه» نخست وزیر فلسطین با اشاره به اهمیت وحدت میان جناح های سیاسی، گفت انتخابات یگانه راه بیرون رفت از چالشها و اختلافات کنونی است و رأی ملت می تواند به اختلافات و تنش ها پایان دهد.
نویسنده: سید رضی عمادی
141/116
بیشتر بخوانید:
محمود عباس: رژیم صهیونیستی مانع برگزاری انتخابات در قدس است
توافق ملی برای برگزاری انتخابات سراسری در فلسطین
مخالفت حماس با برگزاری انتخابات گزینشی در اراضی خودگردان