تظاهرات و اعتصابات سراسری جدید در فرانسه در حالی ادامه دارد که گفته می شود این اعتراضات، گسترده ترین آن طی سال های اخیر به شمار می رود. هزاران تن از معترضان طی چند روز گذشته با حضور در خیابان ها خطوط حمل و نقل و رفت و آمد جاده ای را مختل کرده اند. بسیاری از معلمان نیز در این اعتراض ها حضور دارند که اعتصاب آنها به تعطیلی بسیاری از مراکز آموزشی فرانسه منجر شده است.
تغییر نظام بازنشستگی فرانسه از دو دهه پیش به مساله ای جنجالی تبدیل در این کشور شده است. ژاک شیراک در سال 1995بعد از هفتهها اعتصاب عمومی مجبور شد به خواسته اتحادیهها تن دهد و از طرح خود در تغییر نظام بازنشستگی عقبنشینی کند. از آن زمان تا کنون نیز هیچ یک از رؤسای جمهوری فرانسه جرئت تغییر مقررات بازنشستگی را نداشته اند.
تظاهرات و اعتصاب های سراسری چند روز گذشته بزرگترین اقدام در مخالفت با این تغییر از سال 1995 تا کنون به شمار می رود. مخالفان معتقدند لایحه دولت مکرون برای تغییر نظام بازنشستگی، تجاوز به حقوق کارگران است و سبب فقیر تر شدن مردم این کشور به ویژه کارگران می شود.
براساس این لایحه، دولت فرانسه قصد دارد برای جبران کمبود بودجه از هزینههای دولت بکاهد. طبق گزارش کمیسیون حسابرسی فرانسه، کسری بودجه تامین اجتماعی در این کشور در سال ۲۰۱۸ به 1.2 میلیارد یورو رسید که بالاترین میزان در دو دهه گذشته است.
دولت فرانسه اکنون در لایحه اصلاح قانون بازنشستگی علاوه بر افزایش سنوات خدمت و کاهش حقوق بازنشستگان، تعدیل نیرو در بخش های آموزش و پرورش و بهداشت عمومی را نیز در نظر گرفته است.
این موضوع بسیاری از معلمان و پرستاران فرانسوی را نگران کرده است. از همین رو اتحادیه های کارگری فرانسه اعلام کرده اند که به اعتصابات سراسری ادامه می دهند. آنها از برگزاری تظاهرات سراسری در روز سه شنبه 10 دسامبر خبر داده اند.
در همین حال "ادوار فیلیپ" نخست وزیر فرانسه توقف اعتصابات و حل مشکلات و اختلافات میان دولت و معترضان را از طریق گفت و گو خواستار شد.
"ادوار فیلیپ" با تاکید بر این که دولت فرانسه به دنبال رویارویی با معترضان نیست، گفت: طرح اصلاحات نظام مستمری بازنشستگان ادامه خواهد داشت اما این تغییرات، تدریجی و نه بی رحمانه خواهند بود.
اعتراض های ضد دولتی جدید در فرانسه در حالی شکل گرفته است که این کشور از یک سال قبل تا کنون صحنه تظاهرات هفتگی هواداران جنبش اعتراضی موسوم به جلیقه زردها است.
جلیقه زردها که ابتدا در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت به خیابان ها ریختند، اکنون ماه ها است که معترض کل سیاست های نظام سرمایه داری در فرانسه به ویژه عملکرد اقتصادی دولت مکرون هستند.
از نظر آنها تصمیمات مکرون باعث افزایش فاصله طبقاتی و نابرابری اجتماعی در این کشور شده است. جلیقه زردها به صراحت شعار می دهند که مکرون رییس جمهور ثروتمندان است.
مکرون که در ماه مه 2017 در رقابت با جریان راست گرا به ریاست جمهوری فرانسه رسید، وعده اصلاحات اقتصادی را برای بهبود شرایط در این کشور از جمله اشتغالزایی، تقویت رشد اقتصادی و تسهیل قوانین کار داده بود.
با این حال از نظر معترضان وی تا کنون موفق نبوده است. "امانوئل مکرون" رییس جمهوری فرانسه نیز چندی پیش اذعان کرد: بحران در فرانسه پایان نیافته است و مشکلات عمیق مرتبط با بیعدالتی همراه با چالشهایی مثل پیری، دیجیتال و محیط زیست همچنان وجود دارد.
به نظر می رسد اعتراضات کنونی، آخرین آزمون برای مکرون پس از ماهها اعتصاب متناوب معلمان، کارمندان بیمارستانها، ماموران پلیس و آتشنشانان و نیز تظاهرات پیوسته جنبش جلیقه زردها است.
کاخ الیزه اعلام کرده که رئیس جمهور فرانسه در واکنش به اعتراضات به اصلاحات بخش بازنشستگی "آرام و مصمم" است. روزهای آتی نشان خواهد داد که رییس جمهوری جوان فرانسه تا چه حد قادر است آرامش و قاطعیت خود را در مقابل معترضان حفظ کند.118
بیشتر بخوانید:
آغاز دور جدید اعتراضات در فرانسه/ تحلیل