ایران پرس: به رغم همه مذاکرات و میانجیگری ها در سودان، بحران سیاسی و جنگ در این کشور همچنان ادامه دارد.

در جدیدترین اقدام، «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان با صدور دستوری، «محمد حمدان دغلو» (حمیدتی) را از سمت معاونت این شورا برکنار کرد.

عبدالفتاح البرهان روز جمعه با صدور حکمی، حمدان دقلو را برکنار و «مالک عقار» عضو شورای حاکمیت را به عنوان نایب رئیس شورای حاکمیت کشور منصوب کرد.

البرهان همچنین سپهبد «شمس الدین کباشی ابراهیم» را به عنوان جانشین فرمانده کل نیروهای مسلح، سپهبد «یاسر عبدالرحمان حسن العطا» را به عنوان دستیار فرماندهی کل نیروهای مسلح و مهندس ابراهیم جابر را به عنوان دستیار فرمانده کل نیروهای مسلح منصوب کرد.

درگیری‌ های مسلحانه در سودان از 15 آوریل میان نیروهای ارتش سودان به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان و محمد حمدان دغلو ملقب به «حمیدتی» زمانی آغاز شد که البرهان و حمیدتی نتوانستند اختلافات را حل کنند. این اختلافات بر سر ادغام «نیروهای پشتیبانی سریع» در ارتش تشدید و سبب آغاز جنگ در این کشور بروز کرده بود. 

البرهان که فرماندهی ارتش سودان را بر عهده دارد با متهم کردن نیروهای پشتیبانی سریع اعلام کرد: "آن‌ چه که طی هفته های گذشته رخ داده، تلاشی ناکام برای سلطه بر قدرت از سوی شورشی‌ها با پوششی کاملا سیاسی بوده است."

البرهان افزود: "این اقدام، یک پروژه برای سرقت کشور سودان با همه تاریخ آن به نفع طرح تشکیل حکومتی خودگردان برای یک فرد است."

این درحالی است که ژنرال محمد حمدان دغلو، البرهان را به خیانت و تلاش برای بازگرداندن عوامل دولت پیشین این کشور از جمله طرفداران عمر البشیر متهم می کند.

به هر حال، اکنون بار دیگر آتش جنگ در سودان زبانه گرفته است و به رغم توافقی که در جده حاصل شد، طرفین درگیر باردیگر بر روی هم آتش گشودند. گزارش‌ ها حاکی از آن است که خارطوم، پایتخت سودان شاهد حملات هوایی شدید و درگیری‌ های خونین بین طرف‌ های درگیر بوده است و بمباران هوایی خارطوم همچنان ادامه دارد.

این وضعیت سبب شده است که «مارتین گریفیتس» نماینده سازمان ملل در امور بشردوستانه، نقض توافق جده را در سودان محکوم کند.

نقش برخی کشورهای خارجی در تشدید درگیری ها در سودان

طرفین درگیری به رغم همه تلاش ها درصدد کسب قدرت هستند و بازیگران خارجی در پوشش تلاش برای صلح، به این جنگ در راستای مناقع خود، دامن می زنند.

در واقع حمایت خارجی ها از طرفین درگیری سبب شده است تا هرکدام به قدرت خود و پیروزی در جنگ اطمینان داشته باشند و توافق های صورت گرفته را نادیده بگیرند.

این درحالی است که مردم سودان مدتهاست در آرزوی دستیابی به ثبات و آرامش به سر می برند و اکنون نیز نه تنها آرزوهای خود را بر باد رفته می بینند، بلکه در شرایط وخیم اقتصادی، بهداشتی و نا امنی شدید غذایی به سر می برند.

سازمان ملل در این زمینه اعلام کرد: "حدود 3 میلیارد یورو کمک بشردوستانه برای سودان نیاز است."

«رامش راجاسینگهام» نماینده و مدیر دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد در این زمینه گفت: "مردم سودان نمی توانند به نیازهای اولیه و خدمات بهداشتی خود دسترسی داشته باشند. نزدیک به یک میلیون نفر در این کشور آواره شده و به کشورهای همسایه رفته‌ اند و حدود 25 میلیون نفر در سودان، یعنی بیش از نیمی از جمعیت این کشور، به کمک های بشردوستانه و حفاظت نیاز دارند."

به رغم هشدار ها و تلاش ها ،طرفین درگیر به نبرد ادامه می دهند و به نظر می رسد فارغ از نتیجه سیاسی این نبرد، مردم این کشور بازنده نهایی هستند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117