ژنرال "خلیفه حفتر" فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی که کنترل شرق این کشور را در دست دارد، اعلام کرده است که توافق آتش بس پایدار در این کشور را نمی پذیرد.
وی حملات خود را از سر گرفته است.
"فائز السراج" رئیس دولت وفاق ملی نیز اعلام کرده است که به نتایج اجلاس برلین برای آتش بس و پیگیری مذاکرات سیاسی احترام خواهد گذاشت اما دیگر با خلیفه حفتر سر میز مذاکره نخواهد نشست.
در این شرایط شورای امنیت سازمان ملل متحد از همه طرف های درگیر در لیبی خواسته است به آتش بس فوری تن دهند.
اکنون لیبی به میدان جنگ تمام عیار در عرصه داخلی و بین المللی تبدیل شده است.
در عرصه داخلی نیروهای خلیفه حفتر حملات خود را در جنوب طرابلس از سر گرفته اند. آنها همچنین تاسیسات نفتی لیبی را مسدود و صادرات نفت این کشور را مختل کرده اند.
در این زمینه شرکت ملی نفت لیبی اعلام کرد نیروهای وابسته به خلیفه حفتر مانع صادرات نفت از برخی بنادر این کشور شدهاند.
بنا بر اعلام این شرکت، بسته شدن این بنادر موجب میشود که صادرات نفت لیبی روزانه 800 هزار بشکه کاهش یابد و این به معنای کاهش روزانه 55 میلیون دلار درآمد نفتی لیبی است.
خلیفه حفتر که از حمایت مالی و نظامی امارات، عربستان و مصر برخوردار است، توافقنامه آتش بس را در نشست 13 ژانویه مسکو امضا نکرد و در کنفرانس 19 ژانویه برلین نیز که برای رسیدن به راه حلی برای خروج لیبی از این شرایط برگزار شد، شرکت نکرد.
"احمد خلیفه" خبرنگار شبکه الجزیره گفت: جنگ علیه طرابلس، نهمین ماه خود را پشت سر گذاشت و در حالی که مخالفان خلیفه حفتر برای حذف سیاسی او و معرفی اش به عنوان جنایتکار جنگی در برابر جامعه جهانی تلاش می کنند، او به لجاجت ادامه می دهد، حاضر به پذیرفتن راه حل های مسالمت آمیز نیست و بر پیگیری راه حل نظامی اصرار دارد.
از سوی دیگر دولت وفاق ملی نیز برای مقابله با نیروهای حفتر و حفظ طرابلس خواستار همکاری نظامی ترکیه شده که با موافقت اردوغان قرار است نظامیان ترکیه به لیبی اعزام شوند؛ موضوعی که به شدت مورد انتقاد حفتر و کشورهای حامی وی در منطقه قرار گرفته است.
به موازات درگیری های داخلی لیبی، در سطح بین المللی نیز دیدگاه واحدی برای حل بحران این کشور وجود ندارد و هرکدام از کشورها بنا بر مصلحت و منافع خود از یکی از دو طرف درگیری در داخل لیبی حمایت می کنند؛ چنان که نشست برلین و اقدامی که نیروهای خلیفه حفتر بعد از این نشست انجام دادند، نشان داد که دو طرف نزاع و حامیانشان به دنبال راه حل واقعی برای بحران لیبی نیستند بلکه در پی سهم خواهی جدید از سفره منابع نفت و گاز این کشور هستند.
در واقع با جدی شدن نقش بازیگران جدیدی چون آلمان، روسیه و ترکیه و سهم خواهی آنها از بحران لیبی به موازات ادامه نقش آفرینی کشورها و بازیگران خارجی قدیمی مانند ایتالیا، مصر، امارات، عربستان و فرانسه در این بحران، اکنون شاهد منازعه جدید میان حامیان دو طرف درگیری در لیبی هستیم که بر این اساس نمی توان به این زودی ها حل بحران این کشور را متصور بود.
مقامات کشورهای شرکت کننده در کنفرانس برلین توافق کرده اند که کمیته ای بین المللی برای پیگیری آتش بس پایدار و اجرای تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه لیبی را که حدود یک دهه نادیده گرفته شده است، تشکیل دهند.
قرار است این کمیته نخستین بار در اواسط ماه فوریه در پایتخت آلمان تشکیل جلسه دهد.
به گفته "شادان همام" کارشناس مسائل جهان عرب، کنفرانس برلین نتوانست شکافی در دیوار بحران لیبی ایجاد کند و اختلافات داخلی لیبی و اختلافات بین المللی همچنان مانع از آتش بس واقعی در لیبی شده است.
تلاش ها برای حل بحران لیبی ادامه دارد اما به نظر می رسد موفقیت این تلاش ها در گروی همراهی طرف های سیاسی اعم از داخلی، منطقه ای و بین المللی و پایان مداخله تنش زا و سهم خواهانه قدرت های خارجی در این بحران است.
نویسنده: دینیاریان
117/118
بیشتر بخوانید:
ابراز نگرانی "فائز السراج" از حضور نظامی امارات در لیبی
کنفرانس برلین؛ تلاش برای پایان بحران لیبی/ تحلیل
پایان کنفرانس برلین درباره لیبی با توافق برسر عدم حمایت از طرفین درگیر
برلین میزبان کنفرانس صلح لیبی