ایران پرس- به رغم امضای توافقنامه صلح در سودان جنوبی، خشونت ها در این کشور همچنان ادامه دارد؛ به طوری که «یاسمین سوکا» رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد در سودان جنوبی در مورد این خشونت ها و بی توجهی به توافق صلح سپتامبر 2018 بین طرف های درگیر، ابراز نگرانی کرد.

این مقام سازمان ملل متحد در سودان جنوبی تصریح کرد، مصونیت از مجازات در مورد خشونت های جنسی که همچنان در سودان جنوبی در سطح بسیار بالایی قرار دارد، یکی از مهم ترین نگرانی ها است؛ زیرا قربانیان خشونت های جنسی برای مطالبه حق خود از طریق دستگاه قضایی اختیارات چندانی ندارند.

سودان جنوبی به رغم برخورداری از منابع سرشار نفت و معادن زیرزمینی، با مشکلات شدیدی اقتصادی، اجتماعی و نیز درگیری های داخلی روبه رو است.

جدایی سودان جنوبی از سودان در سال 2011 و آغاز جنگ داخلی از سال 2013 سبب شده است تا این کشور به یکی از فقیر ترین و خشونت بارترین کشورهای آفریقا تبدیل شود.

اگرچه بسیاری امیدوار بودند امضای توافق نامه صلح در سپتامبر 2018 میان«سالواکر میاردیت»  Salva Kiir Mayardit رییس‌ جمهوری سودان جنوبی و «ریک ماچار» رهبر شورشی‌ها به کاهش درگیری ها و خشونت ها در این  کشور منجر شود؛ اما ناامنی و خشونت همچنان در سودان جنوبی ادامه دارد.

بنا بر گزارش دفتر سازمان ملل متحد، غیرنظامیان در سودان جنوبی از زمان امضای توافقنامه صلح در سپتامبر 2018 عامدانه در معرض خشونت قرار گرفته اند؛ به طوری که شدت تنش ها و درگیری ها باعث شده است تا بیش از ۵۶ هزار غیرنظامی خانه های خود را ترک کنند و در مناطق مختلف سودان جنوبی آواره شوند و 20 هزار نفر دیگر نیز به کشورهایی چون اوگاندا و کنگو فرار کنند.

نگرانی ها درباره لغو توافق صلح در سودان جنوبی و آغاز دوباره درگیری ها

این شرایط چشم انداز سودان جنوبی را با ابهام رو به رو کرده است. بسیاری نگرانند که ادامه خشونت ها در سودان جنوبی سبب لغو توافق صلح در این کشور و آغاز دوباره درگیری ها شود.

این در حالی است که براساس توافق سپتامبر 2018، علاوه بر توقف درگیری ها و خشونت ها می بایستی دولت موقت وحدت ملی حداکثر تا 12 ماه مه 2019 تشکیل می شد که البته این مهلت شش ماه دیگر تمدید شده است.

اگرچه طرف های سیاسی در سودان جنوبی بر حفظ توافق صلح و تلاش برای سامان دادن به اوضاع این کشور تاکید دارند، اما نبود عزم لازم برای اجرای کامل آن، تشکیل موفقیت آمیز دولت انتقالی و دورنماهای روند صلح را در این کشور به خطر انداخته است.

ادامه فعالیت گروه های شورشی، ادامه اختلافات قبیله ای، تحولات سیاسی سودان و مداخلات خارجی همچنان سبب اختلال در اجرای توافق صلح این کشور شده است.

بنا برگزارش نیروهای صلح‌بانی سازمان ملل متحد در سودان در ایالت استوایی مرکزی در جنوب سودان جنوبی همچنان بسیاری ازغیرنظامیان به ویژه زنان و دختران به عمد هدف حمله و تجاوز قرار گرفته و بسیاری نیز ربوده می شوند.

تغییرات سیاسی سودان؛ دغدغه بزرگ مقامات سودان جنوبی

در موضوع خارجی تغییرات سیاسی سودان دغدغه بزرگی برای مقامات سودان جنوبی است.

رولاند مارشال کارشناس مسائل سیاسی در این زمینه گفت: اصلی ترین نگرانی سودان جنوبی این است که دولت جدید سودان توافق های ارضی و نفتی گذشته را لغو کند و خواهان بازنگری در آن شود.

در چنین شرایطی وقوع جنگ دوباره در سودان جنوبی، با توجه به اوضاع اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشور، فاجعه بار خواهد بود.

مقامات سازمان ملل در این زمینه هشدار داده اند؛ اما به نظر می رسد کمک به برقراری صلح، تامین زیرساخت های اقتصادی، ارسال کمک های غذایی و دارویی، قطع مداخلات خارجی و تقویت همکاری رییس جمهوری سودان جنوبی و رهبر مخالفان در راستای حفظ و اجرای کامل توافق صلح می تواند بستر صلح و آرامش را در این کشور فراهم کند.  

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

133/118

بیشتر بخوانید:

تقسیم قدرت در سودان جنوبی+ ویدئو

شورشیان، دولت سودان جنوبی را به نقض آتش بس متهم کردند