دور جدید درگیری ها در لیبی از 4 آوریل با حمله نیروهای تحت امر"خلیفه حفتر" به طرابلس آغاز شده است و اکنون با گذشت بیش از یکماه، در حالی درگیری ها در طرابلس و حومه آن ادامه دارد که تاکنون ۴۵۴ نفر کشته و ۲۱۵۴ نفر زخمی شدهاند.
"فرحان حق" سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در این زمینه هشدار داد: پیامدهای انسانی درگیری های پایتخت و اطراف آن در حال عمیق تر شدن است.
شرایط در لیبی وخیم گزارش شده است.
آغاز جنگ و ادامه آن، معادلات سیاسی و تلاش برای برقراری صلح در این کشور را بر هم زده است.
پیش از این قرار بود نشست هایی برای فراهم آوردن زمینه برگزاری انتخابات و روی کار آمدن دولتی دموکراتیک در این کشور برگزار شود اما حمله نیروهای خلیفه حفتر که با حمایت رژیم های سعودی و امارات و با هدف تسخیر طرابلس و به دست گرفتن قدرت در لیبی صورت گرفته، بحران لیبی را وارد مرحله جدیدی کرده است.
اکنون بیش از یکماه است که درگیری ها تشدید شده است.
مقاومت نیروهای دولت وفاق ملی بر خلاف تصور حفتر بود از این رو جنگ همچنان ادامه دارد.
این در حالی است که افزایش تعداد آوارگان، احتمال بازگشت گروه تروریستی داعش و افزایش فعالیت های آنان و افزایش مداخلات خارجی نگرانی ها را در مورد لیبی افزایش داده است.
بسیاری از کشورهای منطقه اکنون در تلاش برای حضور در این کشور و سهم خواهی های خود حمایت های نظامی و مالی خود را افزایش داده و بر آتش ادامه جنگ در لیبی می دمند.
"فایزالسراج" رئیس دولت وفاق ملی لیبی، با اشاره به حمایت مصر، امارات و عربستان از خلیفه حفتر، گفت: از این کشورها که همچنان از نیروهای متخاصم حفتر حمایت می کنند، می خواهم با تجدید نظر در مواضع خود، روی ملت لیبی حساب باز کنند.
با ادامه درگیری ها اکنون رایزنی های بین المللی در مورد لیبی افزایش یافته است به طوری که روز دوشنبه موضوع لیبی، از جمله محورهای اصلی نشست بروکسل بود و دیدارهایی نیز میان مقامات لیبی با مقامات اتحادیه اروپا صورت گرفت.
"فدریکا موگرینی"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه عملیات نظامی در لیبی زمینه حل و فصل سیاسی بحران این کشور را از بین می برد، خواستار آتش بس فوری و متوقف شدن هرگونه عملیات نظامی در این کشور شمال آفریقا شد.
موضع گیری مقامات اروپا در حالی است که برخی از کشورهای اروپایی مانند فرانسه خود حامی حفتر در آغاز این جنگ بودند، اما اکنون با موج جدید آوارگان و پناهجویان به اروپا و احتمال افزایش ناامنی ناشی از فعالیت های داعش در منطقه که خطری بالقوه برای اروپا محسوب می شود، مقامات این اتحادیه در موضعی دوگانه در تلاش برای رایزنی و توقف جنگ هستند.
بروز فاجعه انسانی در لیبی اکنون دغدغه مقامات سازمان های بین المللی است و به همین دلیل خواهان آتش بس در این کشور شده اند.
به نظر می رسد راه حل بحران لیبی در همکاری نیروهای داخلی و مذاکره طرفین درگیری تحت نظارت سازمان ملل برای رسیدن به توافق و همچنین قطع مداخلات خارجی در لیبی است، پیش از آنکه تجزیه لیبی اتفاق افتد.138/118
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
حضور نظامیان مصری در لیبی برای کمک به "حفتر"
درگیری شدید میان نیروهای حفتر و دولت وفاق ملی لیبی در جنوب طرابلس