به گفته حفتر در صورت پای بندی نیروهای دولت وفاق ملی لیبی به توافق نامه برقراری آتشبس، او نیز حاضر به امضای این توافق نامه است.
سفر حفتر به فرانسه در حالی صورت می گیرد که طی ماه های اخیر با تشدید جنگ در لیبی، تلاش های بین المللی به منظور خروج این کشور از بحران کنونی و برقراری آتش بس افزایش یافته است.
حفتر که کنترل شرق لیبی را برعهده دارد، از حمایت برخی طرفهای منطقهای و بینالمللی از جمله مصر، عربستان و امارات برخورداراست. وی از آوریل 2019 دور جدیدی از حملات را به قصد تصرف طرابلس، پایتخت در اختیار دولت وفاق ملی با انگیزه تشکیل دولت مرکزی در لیبی آغاز کرده است؛ این شرایط بحران را در لیبی تشدید کرده و به صف آرایی بیشتر نظامی و مداخله جویی های خارجی در این کشور منجر شده است. چنین وضعیتی سبب شده بسیاری درباره تبدیل جنگ لیبی به یک جنگ منطقه ای هشدار بدهند.
«غسان سلامه» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی درباره تبدیل شدن درگیریها در لیبی به یک جنگ منطقه ای هشدار داد و گفت: "لیبی نیاز دارد که همه مداخله های خارجی متوقف شود."
با این شرایط و به رغم شدت گرفتن تلاش های بین المللی برای میانجی گری و حل بحران کنونی در لیبی بر سر میزهای مذاکره از جمله برگزاری کنفرانس برلین همچنین تلاش برای اجرای تحریم تسلیحاتی لیبی جهت پایان دادن به بحران کنونی؛ جنگ دراین کشور ادامه دارد. طی چند روز گذشته نیروهای حفتر تاسیسات زیربنایی از جمله فرودگاه طرابلس را مورد حمله قرار دادند. همچنین شبه نظامیان خلیفه حفتر، خانه های شهروندان در منطقه ای در نزدیکی فرودگاه بین المللی معیتیقه در پایتخت را هدف قرار داده که در این حملات تعدادی کشته و مجروح شدند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد "یونیسف" در بیانیه ای اعلام کرد: در سال 2020 ورود سلاح و مواد منفجره به لیبی افزایش پیدا کرده است و تسلیحات نظامی همچنان به این کشور سرازیر میشود، تشدید درگیری ها همچنین به آواره شدن هزاران خانواده لیبیایی منجر شده و به زیرساختهای این کشور زیان های فراوانی وارد کرده است، به گونهای که بیشتر مردم لیبی برای دسترسی به کالاهای ضروری و مورد نیاز خود با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند. به رغم این شرایط، مداخلات خارجی در این کشور تشدید شده است.
از جمله کشورهای بازیگر در عرصه سیاسی لیبی، فرانسه است. امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه طی چند سال گذشته بارها با حفتر همچنین «فائز السراج» رییس دولت وفاق ملی لیبی دیدار و گفت و گو داشته است و به رغم تلاش برای نشان دادن بی طرفی مقامات پاریس، از حفتر در راستای منافع پاریس حمایت می کند.
فرانسه که از دیرباز با لیبی مراودات نزدیکی داشته است در شرایط کنونی نیز تلاش می کند شرایط سیاسی لیبی را به نفع خود تغییر دهد. علاوه بر ثروت و منابع نفت لیبی که همواره مد نظر مقامات پاریس بوده به طوری که برخی از شرکت های نفتی فرانسه همچنان در لیبی مشغول کار هستند، از نظر پاریس این کشور به دلیل موقعیت ژئوپلتیکی و نزدیکی به اروپا می تواند نقش مهمی در کنترل مهاجرت های غیرقانونی به اروپا و مقابله با گروه های تروریستی داشته باشد. ضمن اینکه لیبی از کشورهای مهم در شمال آفریقا و به نوعی دروازه ورود آفریقا محسوب می شود.
اکنون حفتر در دیدار با مکرون بر پای بندی به توافق آتش بس به شرط پذیرش آتش بس و پای بندی به آن از سوی دولت وفاق ملی تاکید کرده است؛ اگرچه رایزنی های سیاسی همچنان ادامه دارد اما به نظر می رسد گروکشی ها بر سر لیبی همچنان مانع اصلی بازگشت آرامش سیاسی و صلح و ثبات به این کشور است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/116
بیشتر بخوانید:
هشدار سازمان ملل درباره تبدیل درگیری لیبی به جنگ منطقهای/تحلیل
درخواست دولت وفاق لیبی برای استقرار نظامیان آمریکایی در لیبی/ تحلیل
آمادگی مشروط حفتر برای پذیرش آتش بس در لیبی / تحلیل