ایران پرس: در نشست قریب الوقوع سازمان همکاری شانگهای در شهر سمرقند، یادداشت تعهدات جمهوری اسلامی ایران امضا و راه برای عضویت کامل تهران در این سازمان هموار می شود.

 «ولادیمیر ناراف» سرپرست وزارت امور خارجه ازبکستان از امضای یادداشت تعهدات جمهوری اسلامی ایران در نشست آتی سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در شهر سمرقند خبر داد.

این مقام دولت تاشکند، پس از نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی در تاشکند، اعلام کرد: 

برنامه ریزی می شود در نشست قریب الوقوع سازمان همکاری شانگهای در شهر سمرقند، یادداشت تعهدات جمهوری اسلامی ایران امضا و راه برای عضویت کامل تهران در این سازمان هموارشود.

بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده ، مقرر شده است که نشست شورای روسای جمهوری کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در روزهای 15 و 16 ماه سپتامبر سال 2022 میلادی در شهر سمرقند برگزار شود. موضوع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای از جمله موضوعات مهم و حائز اهمیتی است که در در دو سال گذشته همواره در نشست های این سازمان در سطوح مختلف مطرح بوده است. در همین ارتباط، «بلاول بوتو زرداری» وزیر امور خارجه پاکستان در نشست اخیر این سازان در تاشکند، گفته است:اسلام آباد مشتاقانه در انتظار عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای است.

تردیدی نیست که موضوع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای از اهمیت زیادی برای اعضا و همچنین کشورهای منطقه و جهان برخوردار است. علی الخصوص که ایران می تواند ارزان ترین و اقتصادی ترین مسیر ترانزیتی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را با بازارهای تولید و مصرف انرژی در خلیج فارس ، دریای عمان ، جنوب و جنوب شرقی آسیا و بالعکس را تسهیل کند. در همین ارتباط ، «آندری کورتونوف» مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه و کارشناس سیاسی این کشور، گفته است:"پذیرش ایران به اجرای طرح های زیربنایی بزرگ در کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای تحرک خواهد بخشید. چرا که بدون ایران توسعه و گسترش دادن کریدورهای حمل و نقل در مسیرهای شمال - جنوب در منطقه سازمان همکاری شانگهای دشوار خواهد بود". 

این کارشناس سیاسی روس در عین حال ، معتقد است:"ایران بخشی از راه حل شماری از مشکلات دشوار منطقه است که جایگزینی برای آن نیست".به دلیل همین واقعیت ها است که عضویت کامل و دائمی ایران در سازمان همکاری شانگهای می تواند تحول بسیار بزرگی در این سازمان قلمداد شود. در حالی که بدون حضور ایران، بخش مهمی از سازمان همکاری شانگهای در بن بست و تنگنای ارتباطی قرار خواهد گرفت. به هر حال، در ارتباط با عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای، باید گفت: بر خلاف دیگر اعضا، بسیاری از اسناد مرتبط با عضویت در سازمان همکاری شانگهای می بایست در مجلس شورای اسلامی ایران تصویب شود. به همین علت فرآیند عضویت دائمی ایران در سازمان همکاری شانگهای کمی با تاخیر انجام می شود اما با عضویت دائمی ایران در این سازمان بین المللی ، علاوه ایجاد تحرک در اقتصاد ایران ، سایر اعضای این سازمان نیز از موقعیت خاص جغرافیایی ایران در چارچوب سازمان همکاری شانگهای بهره برداری بهینه به عمل خواهند آورد.

در یک جمع بندی کلی از معرفی سازمان همکاری شانگهای، باید گفت: این سازمان همکاری یک سازمان بین المللی بین دولتی است که در روز 15 ماه ژوئن سال 2001 میلادی در شانگهای چین تاسیس شده است. روسیه ، چین ، قزاقستان ، قرقیزستان ، تاجیکستان و ازبکستان اعضای موسس این سازمان محسوب می شوند.

 سازمان همکاری شانگهای که در ابتدا با اهداف امنیتی و نظامی فعالیت خود را آغاز کرد، اخیرا به گرایش های اقتصادی ویژه ای متمایل شده است. یک دلیل اصلی جاذبه های سازمان همکاری شانگهای ، همین فعالیت های اقتصادی و تجاری است که بسیاری از کشورهای منطقه و جهان تمایل خود را به پیوستن به آن ابراز داشته اند. آمریکا و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای درخواست داده اند. به همین دلیل ، تردیدی نیست که سازمان همکاری شانگهای از بزرگترین و اثرگذارترین سازمان‌های بین‌المللی در جامعه جهانی است که ۲ عضو از ۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل و ۴ قدرت هسته‌ای جهان را در خود جای داده است.

با موقعیت فعلی سازمان همکاری شانگهای و روند تحریم های آمریکا و متحدان غربی اش علیه دولت های مستقل جهان ، باید گفت: سازمان همکاری شانگهای یکی از مهمترین تشکل های بین المللی در جهان است که می تواند تحریم های ناعادلانه آمریکا را خنثی کند.

119

نویسنده:طالبی