ایران پرس - برخلاف ادعاهای "عبدالفتاح السیسی" رئیس جمهوری مصر درباره ثبات، امنیت و آزادی در این کشور، دولت وی با توسل به زور، هزاران تن از مخالفان را دستگیر و اعتراضات را سرکوب کرده است.

این سرکوبها به نحوی بوده که سازمان عفو بین الملل روز یکشنبه در بیانیه ای سرکوب و بازداشت معترضان را در مصر محکوم و اعلام کرد: این کشور به زندان بزرگ منتقدان تبدیل شده است.

عفو بین الملل دراین بیانیه تاکید کرد: دولت مصر باید به حق آزادی بیان و تجمعات مردم احترام بگذارد و از «اقدامات سرکوبگرایانه» علیه معترضان دست بردارد.

استقرار ده ها هزار نیروی امنیتی در بسیاری از مناطق مصر برای مقابله با معترضان، دستگیری های گسترده نویسندگان منتقد السیسی، اعدام مخالفان، اعمال محدودیت های امنیتی در بسیاری از مناطق و برخوردهای خشونت آمیز از سیاست هایی است که هیات حاکمه مصر برای سرکوب اعتراض ها در پیش گرفته و خط بطلانی بر ادعای السیسی مبنی بر وجود آزادی های سیاسی و اجتماعی در این کشور کشیده است.

از همین رو در ماه های اخیر بسیاری از نهادهای بین المللی و حقوق بشری درباره عملکرد السیسی در حوزه آزادی های اجتماعی و سیاسی و نقض حقوق بشر در مصر هشدار داده اند. براساس آمارهای منتشر شده، بیش از 15 هزار تن از معترضان دولت السیسی به عناوین مختلف اتهامی در زندان هستند.

به موازات تشدید اعتراضات مردمی در مصر طی روزهای اخیر، سرکوب ها نیز شدت یافته است. مصر از حدود 10 روز پیش صحنه تظاهرات گسترده و سراسری شهروندان است. معترضان خواهان کناره گیری ژنرال عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر از قدرت هستند.

تظاهرات روزهای اخیر در مصر در اعتراض به سیاست های سرکوب گرایانه نیروهای امنیتی و دولتی و نیز به دعوت "محمد علی" بازیگر و پیمانکار پیشین ارتش این کشور که اکنون در اسپانیا اقامت دارد، آغاز شده است.

محمد علی با افشای فساد گسترده عبدالفتاح السیسی و خانواده وی، تظاهرات مردم علیه دولت مصر را خواستار شد. در این اعتراضات که از 20 سپتامبر آغاز شده است، هزاران نفر بازداشت شده‌اند.

"حسن نافعه" استاد علوم سیاسی و نویسنده مصری که به تازگی به دلیل انتقاد از نظام عبدالفتاح السیسی بازداشت شده است در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: "تداوم حکومت مطلق السیسی، کشور را به سمت فاجعه بزرگ سوق می‌دهد. مصلحت مصر می‌طلبد که وی امروز، نه فردا، از قدرت کنار برود؛ اما او فقط تحت فشار مردمی در خیابان‌ها کنار می‌رود."

در حالی که دعوت به برگزاری تظاهرات در مصر، در شبکه های اجتماعی ادامه دارد، مقامات امنیتی این کشور ضمن تشدید اقدامات امنیتی، بر مقابله با هر آنچه آنها اقدام خشونت آمیز علیه ثبات مصر قلمداد می کنند، تاکید کرده اند.

وزارت کشور مصر در بیانیه ای بر قصد خود مبنی بر رویارویی با این اقدامات تاکید کرد. همچنین سازمان‌های امنیتی مصر در برخی استان‌های این کشور بازرسی و بازداشت گسترده فعالان سیاسی را آغاز کرده اند.

سبک استبدادی حکومت و فقدان رویه‌های دموکراتیک، سلطه ارتش بر اقتصاد، سرکوب مخالفان و فساد رو به گسترش، چالش‌های جدی کنونی در مصر هستند. به این چالش‌ها باید وضع شکننده اقتصادی و بی‌ثباتی اجتماعی را هم اضافه کرد.

اگرچه السیسی از زمان به قدرت رسیدن، با انتخابات متکی به کودتای سال 2013، سرکوب مخالفان حکومتش را در پیش گرفته و قدرت را با مشت آهنین حفظ کرده است، اما به نظر می رسد مردم مصر بار دیگر برای ایجاد تغییر و دستیابی به آرمان های جنبش مردمی سال 2011 از جمله آزادی های سیاسی و مدنی، مبارزه با فساد و بی عدالتی و برقراری دموکراسی در این کشور به پا خاسته اند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/116

بیشتر بخوانید:

عفو بین الملل: مصر به زندان بزرگ منتقدان تبدیل شده است

ادامه تظاهرات در مصر همزمان با حمایت ترامپ از "السیسی"/ تحلیل

ادامه تظاهرات علیه السیسی در مصر