به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در بخش اولِ مرحله دوم مناظره سومین مناظره تلویزیونی، مردم و کارشناسان اقتصادی، سوالات دیگری با موضوع «حکمرانی در فضای مجازی» برای پاسخ دادن کاندیداها مطرح کردند.
پورمحمدی: فضای مجازی دنیای فرصتها و تهدیدها است
مصطفی پورمحمدی گفت: بحث فضای مجازی و اینترنت و ارتباطات ضرورتش برای همه مشخص است تا جایی که رهبری فرمودند که اگر من رهبر نبودم رئیس فضای مجازی کشور میشدم.
وی افزود: فضای مجازی دنیای فرصتها و تهدیدها است. باید این فضا را در ابتدا شناخت و تهدیدهای آن را ارزیابی کرد و بر روی فرصتها دست گذاشت.
پورمحمدی تاکید کرد: بدون فضای مجازی زندگی امکان پذیر نیست، بچهها از ابتدا در آن فضا رشد کردند و دنیای آنها با ما متفاوت است. راهکار این نیست که ما خودمان را از فرصتها محروم کنیم. اینکه صورت مسئله را پاک کرده و بر روی فیلترینگ تمرکز کنیم درست نیست.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه موضوع فیلترینگ در یک مقطعی قابل دفاع بود اما استمرار آن مشکل ساز است، افزود: امروز با دنیای مافیای vpn روبه رو هستیم که مشکلاتی از جمله محدودیت سرعت اینترنت، امنیت، خالی شدن کیسه مردم را به دنبال دارد.
وی تصریح کرد: در این مقطع یک مسئله اساسی را میگویم که راهکار چیست؟ ما کشور توانمند با ظرفیت علمی و تخصصی از جمله نرمافزار، سخت افزار و تولید محتوا هستیم. ما باید از ابتدا تمرکز بر روی ایجاد یک پیامرسان قوی میکردیم که من این موضوع را در دولت یازدهم به صورت جدی مطرح کردم.
پورمحمدی ادامه داد: بنده در گذشته در موضوعات دولت الکترونیک و فضای مجازی و ... فعال بودم و کارهای بزرگی نیز انجام دادم چراکه دغدغه مهم ما است.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما باید جمع بشویم یک پیامرسان قوی در منطقه و عرصه جهانی حداقل درجهان اسلام داشته باشیم. اما متاسفانه چون سود در آن بود هر موسسه دولتی و خصوصی راه افتاد که یک پیامرسان راه بیاندازد! امروز بعد از سالیان سال گرفتار شدیم.
وی خاطرنشان کرد: با یک پیامرسان شرقی صحبتهای اولیه کردیم که در نهایت آقایان عقبنشینی کردند و امروز با مشکلات زیادی که در دنیای اینترنت و فیلترینگ و فضای مجازی رو به رو هستیم.
قالیباف: با موضوع فیلترینگ مخالف هستم
محمدباقر قالیباف اظهار داشت: فضای مجازی بسیار مهم است و فضای زندگی مردم در همه ابعاد خودش است؛ حتما با موضوع فیلترینگ مخالف هستم؛ زیرا خطرات و فسادهایی در خود دارد، اما در زمانی مانند زمان 1401 که بحث امنیت در اولویت است فرق دارد، اما در شرایط دیگر نیاز نیست.
وی افزود: حکمرانی در فضای مجازی مثل زندگی معمولی خودمان یک ضرورت است. الان بخش عمده اقتصاد در فضای مجازی است که باید استفاده کنیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: مردم خودشان فرهنگ را تولید و خودشان مصرف میکنند؛ دولتها باید آن را ناوبری و هدایت کنند.
قالیباف با بیان اینکه حمکرانی فضای مجازی یک ضرورت است، تصریح کرد: فرهنگ سه بخش است؛ یک بخش کالاها و تولیدات فرهنگی است؛ امروز پنجره طلایی جمعیتی را داریم در همین توان نیروهای متخصص و حرفهای در فضای مجازی.
وی افزود: الان بچههای ما در دنیا در حوزه گیم میتوانند در تراز دنیا حرکت کنند. الان با این سرعت اینترنت و رفتار فیلترینگی میتوانند در دنیا پیشتاز باشند؟
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: فیلترینگ به جای مصون سازی خطر را بیشتر کرده است. هم خسارت مالی دیدیم و هم خسارت اخلاقی.
وی ادامه داد: بعد از فیلترینگ استفاده از وی پی ان از 22 درصد به 67 درصد افزایش یافته است. در آینده نزدیک باید سرعت اینترنت حل شود و اعصاب خردی مردم برداشته شود.
قالیباف بیان داشت: یک دلیل که مردم به سکوهای خارجی میروند بخاطر این است که احساس ناامنی میکنند. مقام معظم رهبری در این باره گفتهاند که ورود به حریم شخصی حرام شرعی است.
پزشکیان: باید اینترنت را آزاد کنیم
مسعود پزشکیان گفت: ما در حال حاضر فیلترینگ را راه انداختیم و کلی از شغلها را هم از دست دادیم و کلی از آدمهایی که از این طریق امرار معاش میکردند زندگیشان به هم ریخته است و این طرف هم یک عده نیز کاسب شدهاند و در حال وی پی ان فروختن هستند.
وی افزود: وقتی عزیزان درباره فیلترینگ یا حجاب صحبت میکنند، من فکر میکنم مشکل جای دیگری است چرا که همه ما موافقیم که فیلترینگ نباشد و با زنان و دختران رفتار کرامتگونه انجام شود. حالا این حجاببانها را چه کسی در این متروها میگذارد، معلوم نیست.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری گفت: من اعتقادم بر این است که باید اینترنت را آزاد کنیم. توییتر فضایی برای آموزش است و خیلی از سرمایه و علم و تکنولوژی را در این بستر میتوانیم بیاموزیم. من اگر به ریاستجمهوری برسم قطع به یقین این ممنوعیتهایی که باعث شده که خیلی از شغلهای فضای مجازی تخریب شود را با قاطعیت از سر راه برمیدارم.
پزشکیان خاطرنشان کرد: البته در بحرانهای خاص اگر نیاز باشد مداخلهای صورت گیرد قطعا مداخله میکنم ولی وقتی فضا آرام است چه لزومی دارد که فیلتر بگذاریم و بعد یک عده درست شوند که فیلترشکن بفروشند. تازه خیلی از این فیلتر کردنها باعث این میشود که دسترسی به مطالب مستهجن راحتتر شود. دولت اگر اینترنت را آزاد کند خیلی بهتر میتواند مدیریت کند و نگذارند به آن فضاها برخی بروند.
جلیلی: درود بر فعالانی که در موضوع فضای مجازی منفعل برخورد نکردند
سعید جلیلی خاطرنشان کرد: درود میفرستم به فعالانی که در موضوع فضای مجازی منفعل برخورد نکردند؛ فعال برخورد کردند. سعی کردند سوار آن بشوند و حکمرانی کنند. پیامرسانهای بله، سروش، ایتا و روبیکا و نشان و بلد و اسنپ و تپسی و کافه بازار و بادصبا و غیره کار بزرگ انجام دادند یعنی برخورد فعالانه داشتند و نه منفعلانه.
وی گفت: امروز در سطح جهان سکوهای فضای مجازی نقش فزایندهای در حکمرانی دارند و گفته میشود مرزهای جدید جایی است که یک سکو کاربر فعال داشته باشد و بسیاری از قدرتها دنبال بینالمللی کردن سکوهای خود هستند و برای فعالیت سایر سکوهای کشورها قوانین سختگیرانه داشته باشند. مردم درباره اقدامات آمریکا برای تیکتاک شاهد بودند و اتحادیه اروپا نیز دو قانون تصویب کرده که برای آمریکا و سایر کشورها محدودیتهایی قائل شد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: در بحث هوش مصنوعی نگرانی غرب این است که در فضا اگر کسانی حاکم شوند و از طرفی اطلاعات معتبر را گرفته و دادههای غلط را اشاعه دهند و محاسبات را در حکمرانی متحول میکند.
جلیلی بیان کرد: امروز میبینیم وقتی امکان دستشان میآید دهها هزار سایت علمی و پژوهشی را میبندند و عکس شهید قاسم سلیمانی را حذف میکنند. فعالان عرصه فضای مجازی در ایران نگذاشتند که کشور ما صرفاً مصرفکننده و تابع آنها باشد؛ اینان حکمرانی را داخل آورده و نشان دادند اگر فعال باشید هم مردم استقبال دارند.
وی خاطر نشان کرد: دیدیم که نرمافزار مسیریاب «نشان» جای «ویز» را گرفت و خدمات خوبی هم دارد. سکوهای ارتباطی میتوانند سکوی جهش مردم ایران باشند. اگر از جهش سخن میگوییم، سکوی جهش همین سکوهای ارتباطی است و ظرفیت خوبی در این زمین داریم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: متخصصان خوبی در کشورمان داریم که در این عرصه میتوانند کار کرده و موفق باشند.
جلیلی اضافه کرد: اگر با استفاده از این ظرفیتها برای هرکسی که محتوا تولید میکند، 10 درصد هزینه اینترنتِ آن را به تولیدکنندهی محتوا بدهید، خواهیم دید چه موجی وسیعی از اشتغال رخ میدهد. زنانی که بهدنبال اشتغال هستند، در این بستر میتوانند شعل ایجاد کرده و درآمد کسب کنند. به شرطی که دولت وظیفه خود را انجام دهد و سهم آنان را در مصرف اینترنت پرداخت کند.
قاضیزاده: باید اینترنت سریع و با کیفیت و امن داشته باشیم
امیرحسین قاضیزاده هاشمی درباره برنامهاش در حوزه رسانه و فضای مجازی عنوان کرد: اینترنت یک کالای اساسی است و همه به آن نیاز دارند و یکی از بهترین مشاغل زنانه هم مشاغل اینترنتی هستند.
وی افزود: دولت هوشمند و اقتصاد دیجیتال بدون اینترنت ممکن است؛ نقد مسئولان و نظارت بر مسئولان هم بدون اینترنت امکان ندارد اتفاق بیفتد.
این نامزد انتخابات عنوان کرد: باید اینترنت سریع و با کیفیت و امن داشته باشیم. ما چند مشکل در حوزه اینترنت داریم یکی از آنها این است که زیرساخت مناسب اینترنت توسعه پیدا نکرده حدود یک دهه توسعه زیرساختها متوقف بوده است. موضوع دوم محدودیتهای فکر نشده و سوم هم کمبود نیروی انسانی متخصص در این حوزه است زیرا تا کسی متخصص میشود به بیرون از کشور مهاجرت میکند چون در آنجا درآمد بالایی دارد.
قاضیزاده گفت: در دولت سیزدهم تلاشهایی در حوزه توسعه زیرساختهای اینترنت کردیم و پروژه فیبر نوری با گستردگی بالا شروع شده است و باید ادامه پیدا کند. سرعت اینترنت ثابت و همراه هم افزایش یافته است البته این رشد به دلیل استفاده از فیلترشکنها ملموس نیست چون سرعت اینترنت را کاهش میدهد. البته محدودیتها موثر نبوده؛ تلگرام 40 میلیون مشترک دارد و نشان میدهد که محدودیتهایی که گذاشتیم موثر نبوده است. یک جاهایی افراط کردهایم.
وی ادامه داد: در خیلی از کشورهای جهان دسترسی به سایتهای مستهجن راحت نیست و آنجاها باید برخورد کرد.در حوزه دسترسی به سایتهای مستجهن باید با قاطعیت برخورد کنیم اما در برخی حوزهها با عقلانیت برخورد نکردیم که موجب مردم آزاری شده است.
قاضیزاده اظهار داشت: بهترین قاضی برای فیلترینگ عرف جامعه است؛ برای اینکار مدلهایی هم در داخل و خارج کشور هست. باید در این ماجرا خود خانوادهها درگیر شوند و خود آنها این کنترل را انجام دهند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: باید وارد بحث حکمرانی اینترنت در جهان شویم و هم در حوزه تولید محتوا و هم در حوزه پهنای باند فعال شویم. در این حوزه دولت سیزدهم کارهای خوبی در حوزه فضایی صورت داده که باید دنبال شود.
زاکانی: تشکر از آقای پورمحمدی بابت اعمال بیشترین فیلترینگ
علیرضا زاکانی گفت: هیچ ملت و دولتی نیست که درک درستی داشته باشد و سرزمین و افکار عمومی خود را در اختیار بیگانگان قرار دهد! موضوع فیلترینگ از صیانت، متفاوت است. همین آقایانی که درباره فیلترینگ صحبت میکنند ابتدا بی پروایی کردند و امکان ظهور و بروز پیام رسانها را طوری فراهم کردند که مبتنی بر ضوابط کشور ما نبود.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری افزود: اولین اشکال به دوستانی که در این جلسه درباره فیلترینگ صحبت میکنند. بعدها دوستانی که در ستادهای آقایان هستند در فیلترینگ برای مردم مزاحمت ایجاد کردند. دولت باید دنبال کند تا سرورها قاعدهمند به داخل ایران بیاید و دیگر فیلتری وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه تقویت ظرفیتها و پیامرسانها یک اصل است، افزود: در خارج از کشور باید متعهد به قوانین کشور باشند. موضوع صیانت و فیلترینگ در صحبتهای دوستان خلط شده است. اینترنت و فضای مجازی در زندگی همه مردم وجود دارد.
زاکانی ادامه داد: بنده در سال 1381 برای 1250 مجموعه دانشگاهی سخنرانی داشتم گفتم که این موضوع یک موهبت است. زمینه ارتباط و تعامل را برقرار میکند آنها انقلاب را انحصار قرار میدهند و این بهترین فرصت است که پیام خود را برسانیم.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: ما در شهرداری تهران از هوش مصنوعی استفاده میکنیم، کدام از یک دوستان در مجموعههای خود از آن استفاده میکنند؟
وی گفت: در دولت آقای رییسی توسعه زیرساختهای کشور فعال شده و سرعت اینترنت قرار است تا 50 برابر بالاتر برود. از آمریکایی حداقل یه چیزی یاد بگیریم که به تیک تاک که رسیدند محکم ایستادند.
زاکانی اظهار کرد: ناظر به موضوع حجاببان باید بگویم که برادر عزیزم آقای پزشکیان فرمودند امیرالمونین میفرمایند که دروغ را جدی و شوخی نگوئید. اگر حرفتان جدی بود توبه کنید چون دروغ است. اگر شوخی کردید که در آن دنیا مواخذه خواهید شد و حق ندارید شوخی نکنید. عناصر ستاد شما، شمارا به قعر چاه میبرند.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: حجاب را جز با گفتگو و احترام و جز با زمینه رعایت قوانین از مسیر درست نمیشود، صیانت کرد. یک تشکری از آقای پورمحمدی کنم چرا که بیشترین فیلترینگ در زمان خود ایشان در دهه 90 صورت گرفته است و خود ایشان هم مسئول بوده است!