ایران پرس: در حالی که آتش بس در یمن دو بار در ماه‌های ژوئن و اوت تمدید شد، اما همچنان ائتلاف سعودی به محاصره یمن ادامه می‌دهد و به خصوص مانع ورود کشتی‌های حامل سوخت به این کشور می‌شود.

آتش‌بس کنونی در یمن که با تلاش‌های سازمان ملل متحد به دست آمد، از 2 آوریل 2022 برای مدت 2 ماه اجرایی شد. این آتش‌بس در ماه‌های ژوئن و اوت نیز برای مدت دو ماه تمدید شده است. یک ماه به پایان دوره تمدید شده آتش‌بس باقی مانده است.

در حالی که دولت نجات ملی یمن مستقر در صنعا هم در صحنه میدانی و هم در صحنه سیاسی به آتش‌بس پایبند بوده، اما ائتلاف سعودی در همین دوره نیز ضمن نقش آتش‌بس به جنایت‌های خود ضد یمنی‌ها دامه داد و این روند همچنان نیز ادامه دارد.

در همین راستا، «احمد عبدالله دارس» وزیر نفت دولت نجات ملی یمن در دیدار با «ویلیام گریسلی» هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در یمن عنوان کرد که 9 کشتی نفتی یمن با وجود اینکه در جیبوتی، تفتیش شده‌اند و مجوز هم دارند، اما همچنان در توقیف ائتلاف سعودی قرار دارد و این ائتلاف مانع ورود این کشتی‌ها به یمن است. 

به نظر می‌رسد ائتلاف سعودی در یمن بر موضوع نفت تمرکز کرده است. ائتلاف سعودی از یک سو غارت نفت یمن را پیگیری می‌کند.

در همین راستا، وزارت نفت و معادن یمن با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد: "میزان نفت خام غارت شده در بازه زمانی 2018 تا جولای سال جاری 130 میلیون بشکه برآورد شده که ارزش کل آن تا ژوئیه گذشته بالغ بر 9 میلیارد و 500 میلیون دلار بوده است. این ائتلاف از سوی دیگر مانع ورود کشتی‌های حامل سوخت به یمن می‌شود."

تاثیر غارت نفت یمن بر مردم و اوضاع اقتصادی این کشور

بنابراین، ائتلاف سعودی از یک سو یمنی‌ها را از درآمدهای نفتی‌شان محروم می‌کند در حالی که مردم این کشور در زمره فقیرترین مردم عربی غرب آسیا هستند و نفت بخش مهمی از درآمدهای این کشور را تشکیل می‌دهد و از سوی دیگر با ممانعت از ورود کشتی‌های حامل سوخت هم زندگی مردم و هم فعالیت نهادها به خصوص نهادهای بهداشتی و پزشکی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، زیرا این نهاد به علت نداشتن سوخت امکان فعالیت ندارند که این موضوع نیز آسیب‌های جدی برای مردم یمن در پی داشته است. 

موضوع دیگر این است که ائتلاف سعودی با تداوم توقیف کشتی‌های حامل سوخت یمنی‌ها نشان داد که به سازمان ملل متحد بی‌توجه است زیرا این کشتی‌ها مجوز سازمان ملل را دارند. در واقع، این اقدام ائتلاف سعودی نقش سازمان ملل متحد را به خصوص در بحران یمن تحت تاثیر قرار می‌دهد و بیان‌گر نبود ضمانت اجرا برای تصمیمات این سازمان است. 

انفعال سازمان ملل متحد در قبال جنایت سعودی‌ها و بی‌توجهی آن به مجوز سازمان ملل متحد سبب انتقاد دولت نجات ملی یمن از سازمان ملل متحد شده است. در همین راستا، وزیر نفت یمن در دیدار هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در امور یمن با انتقاد از انفعال سازمان ملل در قبال این الگوی رفتاری سازمان ملل، تأکید کرد که این نهاد باید به وظایف خود در قبال ملت یمن عمل کند. ویلیام گریسلی هم عنوان کرد این سازمان، از میزان نیاز مردم یمن به فرآورده‌های نفتی آگاه است. 

تداوم نقض آتش‌بس از سوی ائتلاف سعودی می‌تواند هم تداوم آتش‌بس را با خطر مواجه کند زیرا یمنی‌ها نفعی در تداوم آن نمی‌بینند و هم اعتبار سازمان ملل متحد را زیر سوال می‌برد. 

نویسنده: سيدرضی عمادی

117