رئیس جمهور آمریکا گفت: "ما در ارتباط با گروههای تروریستی موجود در تمام دنیا هوشیار باقی خواهیم ماند."
بایدن با اشاره به دهمین سالگرد کشته شدن «اسامه بن لادن» سرکرده القاعده افزود: "گروه القاعده در افغانستان به شدت ضعیف شده و آمریکا به وعدههای خود برای تعقیب القاعده و سران آن در افغانستان عمل کرد."
وی تاکید کرد که آمریکا از تعهد خود برای جلوگیری از تکرار حوادثی مانند حملات 11 سپتامبر عقب نخواهد نشست.
اظهارات بایدن در زمینه تضعیف القاعده و نیز تاکید بر مقابله با تروریسم بدون اشاره ای از جانب وی درباره نقش آمریکا در شکل گیری القاعده و نیز گسترش تروریسم تکفیری در غرب آسیا بیان شده است.
نقش واشنگتن در شکل گیری القاعده
واشنگتن در دوره جنگ سرد نقش اساسی در شکل گیری القاعده پس از اشغال افغانستان از سوی شوروی داشت.
در واقع آمریکا در راستای استفاده ابزاری از تروریسم، بزرگترین حامی گروههای تروریستی افراط گرا از جمله القاعده بوده است.
آمریکا در دوره اشغال افغانستان از سوی شوروی در دهه 1980 میلادی در راستای مقابله با گسترش کمونیسم، اقدام به تجهیز و تسلیح هزاران نفر از افرادی کرد که از نقاط مختلف جهان به افغانستان آمده بودند تا با شوروی بجنگند. نقطه شروع شکل گیری و گسترش گروه تروریستی القاعده به سرکردگی اسامه بن لادن از همین جا گذاشته شد.
بعدها بن لادن در دهه 1990 میلادی با انتقاد از رژیم سعودی به دلیل استقرار نیروهای آمریکایی در عربستان سعودی به عنوان سرزمین حرمین شریفین و برای به اصطلاح جهاد با کفار آمریکایی حملات متعددی را توسط القاعده در نقاط مختلف جهان علیه اماکن و دارایی های آمریکا از جمله سفارتخانه ها و یک ناو آمریکایی در بندر عدن ترتیب داد.
در نهایت نیز گروه القاعده حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 را در نیویورک و واشنگتن انجام داد که البته پس از آن دولت «جورج دبلیو بوش» کارزاری گسترده تحت عنوان جنگ جهانی علیه تروریسم را به راه انداخت که حاصل آن اشغال افغانستان و سرنگونی رژیم طالبان بود.
واشنگتن از سال 2011 به بعد نیز به منظور سرنگونی دولت قانونی سوریه و تضعیف محور مقاومت به حمایت گسترده از گروه های تروریستی تکفیری از جمله شاخه القاعده در سوریه یعنی جبهه النصره پرداخت.
این گروه تروریستی که اکنون تحت عنوان «هیئت تحریر الشام» در استان ادلب سوریه فعالیت می کند حتی اکنون نیز مورد حمایت غرب قرار داشته و از آن برای تحت فشار قرار دادن دولت سوریه استفاده ابزاری می کند.
مساله دیگری که از جانب بایدن مطرح شده تعهد آمریکا به مقابله با تروریسم در افغانستان و دیگر نقاط جهان و نیز جلوگیری از رخداد دوباره حادثه 11 سپتامبر است.
این ادعا به منزله پاسخی به مخالفان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به ویژه در کنگره آمریکا و اطمینان دادن به آنها در زمینه تداوم رصد فعالیتهای تروریستی در افغانستان و دیگر نقاط جهان است.
جو بایدن، چندی قبل با اعلام خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان تاکید کرد که زمان پایان طولانیترین جنگی که آمریکا درگیر آن بوده فرا رسیده است.
«زلمی خلیلزاد» نماینده آمریکا در امور افغانستان مدعی شده که باقی ماندن نیروهای آمریکایی درافغانستان به نفع واشنگتن نیست. بدین ترتیب خروج نظامی آمریکا از افغانستان بیش از اینکه در چارچوب طرحی منسجم و دور اندیشانه در زمینه تداوم مقابله با ترویسم در این کشور و دیگر نقاط باشد، ناشی از استیصال آمریکا و بی ثمر بودن اشغال افغانستان و دو دهه حضور نظامی در این کشور در زمینه نابودی تروریسم بوده است.
ضمن اینکه ادعاهای بایدن درباره ادامه مبارزه با تروریسم در افغانستان با تردید های جدی مواجه شده است.
«فرانک گاردنر» خبرنگار امور امنیتی می گوید: "نیروهای ایالات متحده، بریتانیا و ناتو، خاک افغانستان را تابستان پیش رو، ترک میکنند. این در حالی است که نیروهای طالبان هر روز قویتر شده و القاعده و داعش نیز به حملههای خود شدت بخشیدهاند. واقعیت این است که در آینده مهار القاعده و داعش در نقاط دور افتاده افغانستان دشوارتر خواهد شد."
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
اذعان آمریکا به شکست در جنگ افغانستان