تحلیل:

ایران پرس: ادامه تامین مالی جنگ اوکراین برای کشورهای اروپایی بسیار سخت شده است، به‌طوری‌که «فلوریان فیلیپات» رهبر حزب میهن‌پرستان فرانسه رسما اعلام‌کرد: "اتحادیه‌اروپا دیگر قادر به ارسال سلاح و کمک‌های مالی به اوکراین نخواهد‌بود."

فلوریان فیلیپات، بااشاره به اینکه فرانسوی‌ها به خوبی می‌دانند که جنگ اوکراین به هیچ‌وجه به آن ها مربوط نمی‌شود، گفت: "اتحادیه‌اروپا به زودی کمک های نظامی و مالی خود به کی‌یف را متوقف خواهد‌کرد، چرا که منابع کافی و نامحدودی برای تداوم این حمایت ها وجود ندارد."

وی تاکید کرد: "کشورهای اروپایی به جای هزینه کردن برای تداوم جنگ و مسلح کردن نیروهای اوکراینی، باید از مذاکره و حل و فصل مسالمت آمیز این مناقشه دفاع کنند."

ادامه حمایت‌های مالی وتسلیحاتی برای کشورهای اروپایی به مشکلی جدی تبدیل شده‌ است. این کشورها که از ابتدای شروع جنگ اوکراین به حمایت از اوکراین پرداخته و بخش زیادی از بودجه مورد نیاز این کشور را در جنگ با روسیه تامین کردند اکنون با گذشت سه سال برای ادامه کمک‌های وحمایت‌ها از اوکراین به دلایل مختلفی دچار مشکل شده‌اند.

یکی از مهمترین دلایل، به هم خوردن شرایط اقتصادی و اجتماعی دراکثر کشورهای اروپایی است. بسیاری از این کشورها به دلیل قطع خرید انرژی از روسیه و تحریم این بخش، خود دچار مشکلات اقتصادی وکاهش رشد اقتصادی شده‌اند به طوری که در بسیاری از این کشورها از جمله آلمان که یکی از قطب‌های اقتصادی اروپا به شمار می‌رود، رشداقتصادی متوقف و بسیاری از صنایع ورشکست شده‌اند.

در فرانسه، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی نیز شرایط اقتصادی سخت شده و در پی آن اعتراضات اجتماعی افزایش یافته است، موضوعی که سبب رشد احزاب راستگرا و افراطی در بسیاری از کشورهای اروپایی و نگرانی مقامات این قاره شده‌است.

تارنمای «هیل» دراین زمینه نوشت: "پیروزی راست‌های افراطی سیاست حمایتی غرب از اوکراین را به خطر انداخته‌است."

احزاب راستگرا در اروپا اکثرا مخالف جنگ با روسیه و حمایت‌های اروپا از اوکراین در جنگ با روسیه هستند. همچنین برخی از احزاب دست‌راستی اروپا خواهان خروج از ناتو هستند؛ موضوعی که در این شرایط برای مقامات اروپا نگران کننده است.

از سوی دیگر با فرسایشی شدن جنگ اوکراین برخی از کشورهای اروپایی ادامه جنگ را به هدر رفتن منابع اروپا دانسته و خواهان پایان حمایت‌های مالی وتسلیحاتی اروپا از اوکراین هستند.

دراین زمینه «ویکتور اوربان» نخست‌وزیر مجارستان، هشدار داد: "۳۰۰ میلیارد یورویی که آمریکا و اروپا برای حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه هزینه کرده‌اند، نوعی هدر دادن منابع مالی بوده است که می‌توانست در مسیر توسعه اروپا صرف شود."

وی گفت: "ما با این پول می‌توانستیم به بالابردن سریع استانداردهای زندگی در سراسر اروپا دست یابیم. می‌توانستیم کل بالکان را به سطح توسعه اروپا ارتقا دهیم. می‌توانستیم یک سامانه دفاعی کاملاً جدید برای اروپا بسازیم اما این پول هدررفت."

همچنین به گفته «اورزولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اروپا، اتحادیه‌اروپا تاکنون، بیش از ۱۳۰ میلیارد یورو برای حمایت از اوکراین هزینه کرده‌است و در بخش ارسال تسلیحات نیز اروپا سهم ۴۷ درصد داشته‌است.

اکنون علاوه براینکه اختلافات دراروپا بر سر ادامه حمایت‌ها از اوکراین در جنگ با روسیه بالا گرفته‌است، پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز نگرانی‌های مقامات اروپایی را افزایش داده‌است.

ترامپ که همواره از پایان دادن به جنگ اوکراین با مذاکره خبر داده‌است، رسما خواستار افزایش سهم اروپا برای کمک به اوکراین شده‌است.

وی درتازه‌ترین اظهارنظر خود در پی اعلام کمک خارجی به ارزش 61 میلیارد دلار ازسوی «جو بایدن» رییس جمهوری آمریکا، گفت: اروپا سهم خود را برای تامین مالی برای جنگ اوکراین انجام نداده و این تعهد صرفا بر دوش ایالات متحده است. 

ترامپ درصفحه «تروث سوشال» خود نوشت: "همه موافق این نکته هستند که بقا و قدرت اوکراین باید برای اروپا بسیار مهمتر از ما باشد. اما برای ما نیز هم است. اروپا برای کمک به اوکراین باید فعالتر شود."

مقامات اروپا به شدت نگران هستند که ترامپ، کشورش را از صحنه کمک‌های مالی و نظامی به اوکراین خارج کند موضوعی که فیلیپات، رهبر حزب میهن پرستان فرانسه نیز از آن سخن گفته است و اعلام کرده‌است: "در صورت عملی شدن این سیاست، قاره سبز منابعی برای افزایش کمک به کی یف در دسترس ندارد."

با توجه به افزایش شکاف‌ها دراروپا بر سر ادامه حمایت از اوکراین به دلایل عنوان شده، به نظر می‌رسد مقامات اروپا روزهای سختی را برای تصمیم‌گیری در مورد ادامه حمایت‌ها از اوکراین در پیش داشته‌باشند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117