مایک پمپئو اخیرا در یک محفل خصوصی اظهاراتی مطرح کرده که نشان میدهد حتی این دیپلمات ارشد دولت آمریکا به این طرح باور چندانی ندارد.
بر اساس محتوای یک فایل صوتی که روزنامه "واشنگتنپست" به آن دست یافته، پمپئو در دیدار با گروهی از سران یهودی گفته است: "هیچ ضمانتی وجود ندارد که ما قادر خواهیم بود گره مناقشه اسرائیلی - فلسطینی را بگشاییم."
وی افزود: "می توان گفت، طرح معامله قرن تقریبا غیرقابل اجراست و ممکن است با استقبال مواجه نشود."
دولت ترامپ در دوسال اخیر بشدت طرح معامله قرن را دنبال کرده ودرصدد اعلام و اجرایی کردن آن بوده است.
«جرد کوشنر» مشاور و داماد رئیسجمهور آمریکا چندی پیش اظهار داشت که طرح معامله قرن بعد از ماه رمضان رونمایی میشود.
«اسامه حمدان» مسئول روابط بین الملل جنبش حماس گفت: "معامله قرن در دو عنوان اساسی یعنی هیمنه بیشتر آمریکا بر منطقه و ثروتها و منابع و همچنین قرار دادن رژیم صهیونیستی به عنوان یک رژیم عادی در منطقه و پایان دادن به مسئله فلسطین خلاصه می شود."
مفاد طرح آمریکایی معامله قرن
طبق این طرح، اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی ساف و قطعنامههای شورای امنیت و الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود و نیز صرف نظر کردن فلسطینی ها از پایتختی قدس با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند.
نکته مهم اینکه همه شهرک های صهیونیست نشین در کرانه غربی به قلمرو رژیم صهیونیستی ملحق می شوند و بدین ترتیب کشور فلسطینی در مساحتی بسیار کمتر از آنچه در توافق های قبلی پیش بینی شده بود قرار است تشکیل شود، ضمن اینکه کشور فلسطینی فاقد ارتش خواهد بود.
طبق این طرح فلسطینیان باید از حق بازگشت به سرزمین خود که در طبق قطعنامه 194 شورای امنیت به رسمیت شناخت شده، صرف نظر کنند. ترامپ داماد خود «جرد کوشنر» را بعنوان دلال معامله منسوب کرده است.
با این حال به دلیل مغایرت این طرح با رویکرد سازمان ملل و دیگر اعضای گروه چهار جانبه یعنی اتحادیه اروپا و روسیه در زمینه نحوه حل و فصل مساله فلسطین، با مخالفت آنها مواجه شده است.
از جمله از دیدگاه مسکو طرح معامله قرن بر خلاف قطعنامه های سازمان ملل و نیز قوانین بین المللی است. حتی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز که تاکنون اقدامات سازشکارانه زیادی در قبال رژیم صهیونیستی انجام داده نیز این طرح را غیر قابل پذیرش می داند.
«محمود عباس» چند ماه پیش در سخنانی به مناسبت پنجاه و چهارمین سالروز تأسیس جنبش فتح در «رامالله» گفته بود که «هرگز به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اجازه نخواهیم داد قدس را به اسرائیل بفروشد.»
اکنون دولت ترامپ قصد دارد در راستای اجرایی کردن مرحله اول طرح معامله قرن، اجلاسی را در بحرین تحت عنوان اجلاس منامه برگزار کند تا بتواند منابع مالی لازم برای اجرای این طرح را از کشورها و طرف های شرکت کننده در آن تامین کند.
در این راستا بحرین و آمریکا در 19 مه در بیانیه مشترکی اعلام کردند: "منامه در روزهای 25 و 26 ژوئن با همکاری آمریکا میزبان کارگاه اقتصادی با عنوان "صلح برای شکوفایی" خواهد بود."
با این حال درباره موفقیت این اجلاس تردیدهای جدی وجود دارد. واشنگتن سازمان ملل را به این اجلاس دعوت نکرده و روسیه هم اعلام کرده که در آن شرکت نخواهد کرد.
پمپئو درباره اجلاس منامه ابراز امیدواری کرد که کشورهای عربی در این نشست حضور یابند تا «دستکم بشنوند.»
وی همچنین گفته انتظار ندارد شرکتکنندگان عرب پس از این نشست، تمام قد به دفاع از طرح آمریکا بپردازند.
بدین ترتیب وی ناامیدی خود درباره استقبال کشورهای عربی از این اجلاس را نیز ابراز کرده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
135/116
بیشتر بخوانید:
افشای اظهارات غیرعلنی پمپئو: دولت آمریکا هم «معامله قرن» را باور ندارد
شعارهای مردم مغرب علیه طرح ضد فلسطینی معامله قرن
انتقاد حزب عدالت و توسعه مغرب از طرح آمریکایی "معامله قرن"