سید رضی عمادی- دو استان حسکه و رقه در شمال شرق سوریه و استان دیرالزور در شرق این کشور شاهد افزایش تحرکات شبه نظامیان کرد دموکراتیک سوریه (قسد) است که تحت حمایت مستقیم آمریکا قرار دارند.
شبه نظامیان کرد در هفته های گذشته چندین تن از رهبران عشیره های مختلف از جمله عشیره «البقاره» و «العکیدات» را به قتل رساندند. در عین حال، این شبه نظامیان دهها نفر از شهروندان مناطق تحت اشغال را ربوده و به مناطق نامعلوم منتقل کردند.
موضوع دیگر این است که عمده میادین نفتی سوریه نیز در منطقه شرق و شمال شرقی این کشور یعنی استانهای دیرالزور و حسکه واقع شده است که بخش زیادی از آن تحت کنترل شبه نظامیان کرد قرار دارد. تاکنون اسناد متعددی منتشر شد که نشان میداد کردها با یک شرکت آمریکایی قراردادی را برای استخراج و صادرات نفت این مناطق امضا کرده اند. شبه نظامیان کُرد با وجود کسب درآمدهای نجومی از فروش نفت، هیچ گونه تلاشی برای بازسازی زیر ساختهای آسیب دیده و ایجاد امکانات جدید نکرده اند.
ترکیب خشونت علیه رهبران عشیره و شهروندان با غارت منابع نفتی بدون بازسازی مناطق تحت کنترل سبب خشم عشایر سوریه در شرق و شمال شرق این کشور شده است.
عشایر مناطق شرقی و شمال شرق سوریه خواستار پایان دادن اشغالگری شبه نظامیان کرد و آمریکا در این مناطق و حفظ تمامیت ارضی در چارچوب نظام سوریه هستند. بر این اساس، تشکیل ارتش عشایر سوریه با هدف مقاومت مسلحانه در مقابل اشغالگران در دستور کار عشایر شرق و شمال شرق این کشور قرار گرفته است.
در همین راستا، «نوافق البشیر»، شیخ عشیره «البقاره» در شمال شرق سوریه آغاز عملیات آزادسازی شرق فرات با هماهنگی میان عشایر، دولت و ارتش سوریه را خواستار شد و پیشنهاد کرد با هماهنگی دولت دمشق «شورای رهبری» و هیأت سیاسی قبایل نیز شکل گیرد.
تاکنون عشایر منطقه "السبخه"، عشایر "البقاره" و عشایر "العکیدات" در شرق و شمال شرق سوریه از تشکیل ارتش عشایر حمایت کرده و حتی شیوخ و سرشناسان قبیله "العکیدات" سوریه به تازگی از تشکیل «ارتش العکیدات» برای مقابله با اشغالگران آمریکایی خبر دادند.
تشکیل ارتش عشایری از چند بعد اهمیت دارد:
یکی از ابعاد اهمیت، میزان جمعیت است. برای مثال، عشیره "البقاره" از بزرگترین عشایر منطقه فرات و حومه حلب به شمار می رود که تعداد اعضای این عشیره در سوریه به بیش از یک میلیون نفر می رسد. در صورتی که نیروی جوان این عشیره ها به ارتش عشایری بپیوندند و در چارچوب حاکمیت سوریه نیز عمل کنند و با توجه به ویژگی های جسمانی و شخصیتی عشایر، امکان شکست شبه نظامیان و حتی اشغالگران آمریکایی بیشتر می شود.
یکی دیگر از ابعاد اهمیت تشکیل ارتش عشایری این است که عشیره های سوری حضور باندهای شبه نظامی کُرد مورد حمایت اشغالگران آمریکایی را عین اشغالگری دانسته و بر ضرورت یکسان سازی مواضع نسبت به حضور اشغالگرانه آمریکا و کُردهای وابسته به این کشور تأکید دارند.
در واقع، ارتش عشایری نیروی گریز از مرکز محسوب نمی شود و این موضوع می تواند ظرفیت ها و توانمندی های ارتش سوریه را برای مقابله با اشغالگران و گروههای تروریستی افزایش دهد.
بیشتر بخوانید:
آمادهباش عشایر "دیرالزور" سوریه برای مقابله با نظامیان ترکیه