جمشید امین زاده: تعمیق همکاری های ایران و جمهوری آذربایجان در این زمینه ازآن جهت با اهمیت محسوب می شود که در حوزه امنیت و مقابله با تهدید های جمعی دارای اهمیتی راهبردی است.
بویژه آنکه موضوعاتی که در دستور کار این سفر و دیدارهای مقام های دو کشور قرار گرفته ،از دیدگاه کلان معطوف به همکاری های امنیتی و تروریسم و افراط گرایی است.
سفر وزیر کشور ایران نیز در مقطعی است که مشکلات و چالشهایی همچون تروریسم و افراط گرایی به نام مذهب و ایدئو لوژی ، جرایم سازمان یافته، نظیر مواد مخدر، بر منطقه سایه انداخته است.
از اینرو سفر وزیر کشور ایران به باکو فرصتی است که ضمن ارتقای سطح توافقنامه های قبلی، سبب تقویت همگرایی در مقابله با تروریسم و تهدید های جمعی می شود.
وزیر کشور در بدو ورود به باکو در گفتگو با خبرگزاری صدا وسیما با اشاره به همکاری های خوب دو کشور گفت: دوطرف یک توافقنامه امنیتی و یک تفاهم نامه مربوط به مبارزه با مواد مخدر و یک کمیسیون مشترک مرزی با هم دارند.
رحمانی فضلی افزود: در این سفر بعد از 15 سال در این موافقت و تفاهم نامه ها بازنگری می شود و پیشنهاداتی که با توجه به شرایط جدید در منطقه به وجود آمده است در نشستی مشترک بررسی می شود تا ضمن تقویت روابط بتوانیم با تغییرات لازم در این توافق نامه ها سطح همکاری ها را گسترش دهیم.
این اظهارات نشاندهنده اهمیت همکاری های دو کشور در ابعاد امنیتی از جمله امنیت مرزی،مبارزه با قاچاق مواد مخدر و همکاری در مبارزه با تروریسم است.
این موضوعات در سفر اخیردکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به باکو، و در مباحث نشست سه جانبه رئیسان جمهوری ایران،روسیه و جمهوری آذربایجان مورد تاکید قرار گرفت.
جمهوری اسلامی ایران خواهان تقویت روابط با همه همسایگان بویژه جمهوری آذربایجان است که ازمشترکات دینی، فرهنگی و زبانی و منافع مشترک امنیتی بعنوان دو کشور همسایه برخوردارند.
هرچند که جریان ها و محافلی سعی در تخریب این همکاری ها دارندتا مانع از بهرمندی دو کشور همسایه ازحسن روابط به نفع امنیت و ثبات در منطقه شوند.
روحانی درسفر اخیرش به باکو گفت، در شرایط امروزیک کشور به تنهایی قادر به مقابله با چالشها و استفاده از فرصتها نیست.
روحانی تصریح کرد دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، رفاه و توسعه برای مردم هر کشور، نیازمند تعامل و همکاری با سایر کشورها بالاخص کشورهای همجوار و همسایه است.
این عنصر در واقع زیر بنای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را در توسعه مناسبات با کشورها بویژه همسایگان تشکیل می دهد که می تواند راه گشای حل بسیاری از مسایل باشد.
از یان دیدگاه همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در سطح کلان موجب همافزایی و همگرایی، و نهایتا" ایجاد فرصتهای جدید برای مقابله با چالشهای موجود و تقویت امنیت در مرزها و آسایش مردمان دو کشور همسایه می شود.
به اهداف سفر وزیر کشور ایران به جمهوری آذربایجان نیز باید از این زاویه نگریست.