رئیس کمیسیون اروپا در مناقشات تجاری با آمریکا خواستار یک موضع گیری از روی اعتماد به نفس اروپاییان شد و گفت: این یک مناقشه کوسه در برابر ماهی قرمز نیست. اگر چنین مناقشه ای هست مناقشه کوسه در برابر کوسه است.
یونکر در مصاحبه با روزنامه آلمانی «اشتوتگارتر ناخریشن» افزود: اتحادیه اروپا در هر صورت نماینده یک سوم تجارت جهانی است و ترامپ در این عرصه بدون متحد است. ترامپ در این عرصه به دیده تحقیر به ما نگاه می کند؛ اما نشست اخیر «جی هفت» نشان داد که ایده اول آمریکای ترامپ به آمریکای تنها تبدیل شده است.
یکی از ضعف های اتحادیه اروپا سیاست خارجی و امنیتی مشترک بوده است.
در پروژه همگرایی اروپا در بعد اقتصادی گامهای بزرگی در همگرایی برداشته شده، اما در بعد سیاست خارجی و امنیتی همواره اختلافاتی میان اعضای اتحادیه اروپا وجود داشته است. یکی از این شکافها آتلانتیک گرایی و فراآتلانتیک گرایی بوده است.
بریتانیا نماینده جریان فرا آتلانتیک گرایی و نزدیکی روابط با آمریکا و حفظ چتر سیاسی و امنیتی با اروپا بوده است. در مقابل فرانسه از ایده اروپای واحد و ترتیبات مستقل امنیتی اروپای دفاع می کرد.
شکست سیاستهای جنگ طلبانه بوش و به قدرت رسیدن باراک اوباما و سیاست چندجانبه گرایانه وی تا حد زیادی دولتهای عضو اتحادیه اروپا را در بعد سایست خارجی و امنیتی به آمریکا و به هم نزدیک کرد. اوج این نزدیکی در مذاکرات هسته ای با جمهوری اسلامی ایران تحقق یافت. مذاکراتی که به توافقنامه مشترک جامع هسته ای بنام برجام منتهی شد.
برجام همچنین به وحدت نظر میان کشورهای اروپایی در چگونگی تعامل با جمهوری اسلامی ایران انجامید و از این جهت نقطه عطفی در اتحادیه اروپا محسوب می شود. اگر به قدرت رسیدن بوش در سال 2000 در آمریکا و سیاستهای یکجانبه گرایانه تیم نئومحافظه کاران آمریکا موجب شکاف عمیقی در اتحادیه اروپا شد، به قدرت رسیدن ترامپ جنگ طلب و تجارت پیشه بر خلاف سال 2000 موجب تحکیم و انسجام اتحادیه اروپا در چگونگی برخورد با سیاست های یکجانبه آمریکا شده است.
یکجانبه گرایی ترامپ باعث اتحاد اروپا شده و حالا اروپایی ها اصرار دارند برخورد با آمریکا باید از موضع برابر باشد
خروج ترامپ از بسیاری توافقنامه های بین المللی و منطقه ای و یکی از مهمترین آنها برجام نشان داد که متحدان دو سوی اقیانوس اطلس برداشت متفاوتی از مفهوم تهدید و امنیت دارند. اتحادیه اروپا حفظ برجام را راهی برای تاکید مجدد بر حاکمیت و امنیتش میداند.
این همان موضوعی است که «ممدوف»، دیپلمات سابق کشور لتونی، طی یادداشتی در وبگاه لوبلاگ آن را مورد بررسی قرار داده است.
ممدوف نوشت: "زمانی که رئیسجمهور دونالد ترامپ به همراه کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، در سنگاپور مشغول جشن گرفتن اعلامیه چهار بندی در خصوص هستهایزدایی شبهجزیره کره بودند، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در حال سخنرانی در پارلمان اروپا در خصوص تبعات خروج آمریکا از یک توافقِ هستهایِ واقعا کارآمد بود.
اقدام دولت ترامپ در اعمال تعرفه بر برخی کالاهای وارداتی از اروپا به آمریکا بدون توجه به منافع شرکتهای اروپایی نیز برای اروپائیان مسجل ساخته است که روابط متحدان دو سوی آتلانتیک واقعاً ترک برداشته است. اظهارات ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا گویای همین واقعیت است.
نویسنده: مرتضی مکی
137/110
بیشتر بخوانید:
پیامد جنگ تجاری؛ رویارویی اروپاییها با آمریکا در گروه هفت/ تحلیل
گزارش: مهیا شدن اروپا برای مقابله با جنگ تجاری آمریکا
تاکید مجدد موگرینی: برجام جایگزینی ندارد