«آرماندو بندتی» سفیر جدید کلمبیا در ونزوئلا در توییتی نوشت: "روابط با ونزوئلا هیچگاه نباید قطع می شد، ما برادر هستیم و یک خط فرضی و خیالی نمی تواند ما را از یکدیگر جدا کند."
بندتی» سناتور پیشین کلمبیایی است که به عنوان یکی از نخستین چهرههای طبقه سیاسی سنتی در تبلیغات انتخاباتی به حمایت از«گوستاوو پترو» رئیس جمهوری چپگرای کنونی پرداخت و در طول مبارزههای انتخاباتی، از نزدیک ترین افراد به وی شناخته شد.
با گذشت حدود یک ماه از آغاز به کار رسمی «گوستاوو پترو» اکنون وعده وی در مورد از سرگیری روابط با ونزوئلا محقق شده و روابط دیپلماتیک میان دو کشور رسما از سر گرفته شده است.
روابط میان ونزوئلا و کلمبیا در فوریه 2019 قطع شد. در آن زمان، «ایوان دوکه» رئیس جمهوری وقت کلمبیا اعلام کرد: "نتایج انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا و پیروزی مجدد «نیکلاس مادورو» را به رسمیت نمی شناسد."
همزمان، رئیس جمهوری وقت کلمبیا در تبعیت از سیاست های مداخله گرایانه آمریکا در امور داخلی ونزوئلا، «خوان گوایدو» را به رئیس جمهوری موقت این کشور مورد شناساسی قرار داد، اقدامی که در نهایت به قطع روابط دیپلماتیک میان دو کشور همسایه انجامید.
دولت کلمبیا همچنین در سال 2019 به بهانه قرنطینه ضد بیماری کووید- 19، تمامی گذرگاه های مرزی و رودخانه ای با ونزوئلا را بست و با این اقدام، تنش در روابط دو کشور را تشدید کرد.
این تصمیم بوگوتا در حالی اتخاذ شد که کلمبیا و ونزوئلا روابط تجاری گسترده ای با هم داشتند و قطع روابط اقتصادی، دو کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داد. براساس آمارهای منتشر شده، بیش از هشت میلیون کلمبیایی از طریق تجارت با ونزوئلا ارتزاق می کردند و یکی از اهداف کنونی در برقراری ارتباط میان دو کشور نیز توسعه اقتصادی میان کلمبیا و ونزوئلا و از سرگیری مبادلات تجاری میان طرفین است.
«رونال رودریگس» استاد دانشگاه روساریو آرژانتین می گوید: "تجارت میان ونزوئلا و کلمبیا در سال 2008 هفت میلیارد و 800 میلیون دلار بود اما حجم تجارت در سال 2021 که روابط دو کشور قطع شد، به 391 هزار دلار رسید."
اما با ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان کاراکاس و بوگوتا، پیش بینی می شود سطح مبادلات تجاری میان ونزوئلا و کلمبیا به سرعت افزایش یابد. اتاق بازرگانی کلمبیا - ونزوئلا برآورد کرده است که حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال 2022 بین 800 میلیون تا یک میلیارد و دویست میلیون دلار خواهد بود.
نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا نیز ایجاد یک «منطقه بزرگ اقتصادی تجاری» در منطقه مرزی مشترک میان دو کشور را پیشنهاد داده است.
به هر حال، توسعه روابط اقتصادی و روابط سیاسی برای دو کشور و دیگر کشورهای آمریکای لاتین حائز اهمیت است. روی کارآمدن نخستین دولت چپگرا در کلمبیا شرایط مساعدی را برای تقویت ابزارهای همگرایی منطقه ای میان کشورهای آمریکای لاتین فراهم آورده است.
در نخستین گام نیز، دولت جدید کلمبیا با کنارگذاشتن مناسبات خصمانه با همسایه شرقی خود، راه جدیدی را در پیش گرفته است. این همکاری متقابل کلمبیا و ونزوئلا می تواند مسیر هموارتری را پیش روی دولت های چپگرا و عدالت محور آمریکای لاتین فراهم آورد؛ روندی که باب میل ایالات متحده و متحدان راستگرای این کشور در منطقه نخواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117