ایران پرس- "رجب طیب اردوغان " رئیس جمهور ترکیه روز جمعه ( 20 اکتبر ) در مراسم آغاز نهمین دوره اجلاس سران گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی هشت) در استانبول با تاکید بر ظرفیت های بالای اقتصادی کشورهای جهان اسلام، خواستار افزایش مبادلات اقتصادی کشورهای عضو این گروه شد.

در ابتدای این مراسم اردوغان در مقام رئیس دوره ای گروه دی هشت گفت، اگر بتوان  راه استفاده از ارزهای ملی را در تجارت میان کشورهای عضو این گروه هموار کرد، گامی بزرگ در تاریخ گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه برداشته شده است.

«اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری اسلامی و«مرتضی سرمدی» قائم مقام وزارت امور خارجه ایران به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس شرکت دارند.

گروه دی هشت D8 گروهی اقتصادی متشکل از هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه است که با هدف تقویت و گسترش همکاری‌های اقتصادی کشورهای عضو از سال 1997 آغاز به کار کرده است. عنوان اجلاس نهم سران این گروه نیز با این هدف «همکاری برای افزایش فرصت‌ها» نامگذاری شد تا اعضای این گروه بنا بر اهداف تدوین شده، بیش از پیش  در پی توسعه و تعمیق روابط اقتصادی و اجتماعی با یکدیگر باشند. بویژه که در اساسنامه گروه کشورهای دی.8 بر همکاریهای بازرگانی، صنایع، ارتباطات، اطلاعات، بانکداری، خصوصی‌سازی، توسعه اقتصادی شهرهای حاشیه ای، فناوری، مبارزه با فقر، تاکید شده است. همچنین توسعه منابع انسانی، کشاورزی، محیط زیست، گردشگری، فرهنگ و ورزش از دیگر مواردی است که مورد توجه هشت کشور عضواین گروه قرار داشته و دارد.

واقعیت آن است که اجلاس های ادواری سران این کشورها این امکان فراهم می آورد که مسائل اقتصادی، فرهنگی و صنعتی مبتلابه کشورهای عضو در عالیترین سطح مطرح و درباره راهکارهای لازم برای مرتفع کردن چالشهای پیش رو تصمیم گیری شود. از اینرو پیش از اجلاس نهم سران کمیسیون کمیسیون اقتصادی و تجاری این گروه با حضور تجار مطرح و نهادهای بازرگانی کشورهای عضو دی 8 برگزار شد. برگزاری این کمیسیون نشان داد اولویت همکاری تجاری بطور ویژه در  دستور کار این گروه قرار دارد.

واقعیت آن است که بیش از یک دهه از عمر گروه دی-8 ، می گذرد و همچنان ارتقای جایگاه کشورهای در حال توسعه در ساز و کار اقتصاد جهانی و نیز تلاش برای ایجاد فرصتهای جدید در کنار باز تعریف روابط تجاری در ردیف اهداف اعضای دی 8 قرار دارد. اگر به این مجموعه مشارکت در تصمیم گیریهای بین المللی و تلاش برای بهبود استانداردهای رفاه عمومی را برای مردم کشورهای عضو در نظر بگیریم؛ آن وقت می توان به اهمیت نقش کارکرد گروه دی 8 در گستره جهان اسلام پی برد.

شاید آنچه این امکان را اعضای گروه دی-8 فراهم کرده تا اصول و برنامه های مدون خود را همچنان پیگیری کنند عضویت همه این کشورها در سازمان همکاری اسلامی باشد. وضعیتی که عملا دی 8 را به پل ارتباطی دو سازو کار دیگر منطقه ای نظیر سازمان همکاری اقتصادی اکو و سارک قرار داده است.

با وجود چنین ظرفیتی طبیعی است که گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه در پی تقویت مناسبات تجاری و گمرکی خود باشند و حل و فصل موانع موجود برای ایجاد نظام تجاری شفاف را دردستور کار خود قرار دهند. شاید از اینرو و با چنین هدف و اولویتی است که اجلاس نهم سران کشورهای عضوگروه دی 8 در استانبول دستور کار خود را گسترش همکاریهای تجاری قرار داده است. موضوعی که رئیس جمهوری ترکیه را به دعوت از اعضا برای انجام امور تجاری با ارز ملی کشورهای عضو ترغیب کرده است . 111/114

بیشتر بخوانید:

سازمان اکو, عامل مهم در تقویت همکاری های منطقه ای/ تحلیل

امضای موافقتنامه بانکی بین ایران و بانک توسعه و تجارت اکو