قرار است انتخابات پارلمانی لبنان در می 2018 برگزار شود؛ این انتخابات از این جهت حایز اهمیت است که آخرین انتخابات پارلمانی لبنان در سال 2010 برگزار شده بود.
دوره پارلمان کنونی رسماً در سال 2014 پایان یافته بود، اما به دلیل انتخاب نشدن رئیس جمهوری، در چند نوبت دوره پارلمان کنونی تمدید شد.
با توجه به جایگاه لبنان در منطقه خاورمیانه، انتخابات پارلمانی در این کشور نیز حایز اهمیت است زیرا ترکیب پارلمان بر تعیین نخست وزیر و ترکیب کابینه آینده این کشور نقش مهمی دارد.
شواهد سیاسی گویای ائتلاف احتمالی جریان المستقبل با جریان ملی آزاد وابسته به میشل عون، رئیس جمهوری کنونی لبنان است، اما عربستان سعودی با اعمال فشار بر سعد الحریری، تلاش می کند مانع این ائتلاف احتمالی شود.
ریاض خواستار ائتلاف جریان المستقبل به رهبری سعد الحریری با القوات اللبنانیه و جریان ملی آزاد است و این در حالی است که سعد الحریری رغبتی برای ائتلاف با القوات اللبنانیه ندارد.
در همین حال، سعد الحریری به دلیل پیوند اقتصادی که با عربستان سعودی دارد، ناچار است منافع ریاض در لبنان را مد نظر داشته باشد.
به نوشته روزنامه الاخبار رابطه بحران زده الحریری با عربستان به این درجه نرسیده است که الحریری خود را از سیاست های عربستان جدا کند.
بر همین اساس، عربستان ارتباط با الحریری و بهبود روابط با وی را منوط به ائتلاف های انتخاباتی اش کرده و اینکه باید به ائتلاف با همپیمان عربستان در لبنان پایبند باشد و ائتلاف با حزب الله یا طرف های دیگر نزدیک به حزب الله را رد کند.
جبران شکست ها؛ هدف عربستان از مداخله در انتخابات لبنان
عربستان سعودی به انتخابات آتی لبنان نه تنها از زاویه تقویت جایگاه خود در این کشور بلکه از زاویه «جبران شکست ها» نیز می نگرد.
حکومت عربستان سعودی در نوامبر 2017 با فراخواندن سعد الحریری به ریاض، بیانیه از پیش تعیین شده استعفا را در اختیار وی قرار داد و الحریری ضمن اینکه آن بیانیه را قرائت کرد، 18 روز نیز گروگان آل سعود در ریاض بود.
با این حال، پس از فشارهای بین المللی که به بازگشت الحریری به لبنان منجر شد، نخست وزیری لبنان ضمن پس گرفتن استعفا خود، به میشل عون، رئیس جمهوری این کشور نیز نزدیک شد.
الحریری روز 13 ژانویه نیز در اظهارنظری صریح و متناقض با آنچه در نوامبر 2017 در عربستان مطرح کرده بود، خواستار روابط با جمهوری اسلامی ایران در بهترین شکل شد تا شکست عربستان در طرح استعفای اجباری الحریری تکمیل شود.
«حسین عاصی» در تحلیلی که پایگاه خبری «النشره» منتشر کرد، نوشت، در صورتی که «الحریری در انجام آنچه که عربستان از او خواسته ناتوان باشد این کشور جایگزینی را برای رهبری پروژه خود اختیار می کند.»
استراتژی عربستان سعودی در انتخابات آتی پارلمانی لبنان، متحد کردن گروههای مخالف با جریان 8 مارس، نزدیک به حزب الله لبنان، است.
در واقع؛ عربستان سعودی به انتخابات پارلمانی در لبنان از زاویه رقابت منطقه ای با جمهوری اسلامی ایران نیز می نگرد؛ رقابتی که با شکست های متوالی ریاض همراه بوده است.115/111
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر لبنان: انتخابات پارلمانی، موعد مقرر برگزار می شود
تاکید حزب الله لبنان بر ضرورت حل بحران انتخابات
تحرکات تروریست ها و صهیونیست ها در آستانه انتخابات لبنان