رئیسجمهور امریکا برای شرکت در اجلاس سران کشورهای گروه 20 به هانگجو در شرق چین رفته است.
پس از فرود هواپیمای رئیسجمهور امریکا بر خلاف نارندرا مودی، نخستوزیر هند، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، پارک گئون های، رئیسجمهور کره جنوبی، میشل تامر، رئیسجمهور برزیل و ترزا می، نخستوزیر انگلیس برای اوباما هیچ فرش قرمزی پهن نشد.
مقامات چینی حتی پله خروج را به در اصلی هواپیمای اوباما نرساندند و رئيسجمهور امریکا مجبور شد از پلههای خروجی میانیِ خودِ هواپیما که تنها در موارد بسیار امنیتی مورد استفاده قرار میگیرد، خارج شود.
نیروهای امنیتی چین همچنین خبرنگاران را پشت یک نوار آبی رنگ در محوطهای دور از محل پیاده شدن اوباما نگهداشتند و اجازه ندادند گزارش مناسبی از ورود اوباما تهیه و پخش شود.
یکی از کارمندان کاخ سفید به این رفتار اعتراض کرد اما یکی از مقامات چینی فریاد زد: «این کشور ماست! این فرودگاه ماست!»
به گزارش نیویورک تایمز، استقبال از رئیسجمهور امریکا و همراهانش در چین حتی مطابق «استانداردهای چین» هم نبود.
رئیسجمهور امریکا در واکنش به این حادثه گفت نباید این موضوع بزرگنمایی شود.
وی روز یکشنبه در کنفرانسی خبری افزود به این مسئله اهمیتی نمیدهد.
با این حال خورخه گاجاردو، سفیر سابق مکزیک در چین بر این باور است این استقبالِ سرد از رئیسجمهور امریکا اقدامی برنامهریزی شده بود.
گاجاردو با اشاره به اینکه در استقبال از سران دیگر کشورها مشکلی پیش نیامده بود افزود در انجام چنین کارهایی، اشتباهی رخ نمیدهد.
سفیر سابق مکزیک در چین گفت: «شش سال است که با چینیها سروکار دارم. سفرهای اینچنینی داشتهام. شی جین پینگ (رئیس جمهور چین) را در سفر به مکزیک همراهی کردهام. از دو رئیس جمهور مکزیک در چین استقبال کردهام. میدانم دقیقاً این کارها (استقبال از مقامات رسمی) چگونه انجام میشود. همه چیز با جزئیات کامل رعایت میشود. این (استقبال سرد از اوباما) یک اشتباه نیست.»
در موردی دیگر، شنبه شب بعد از اینکه شی جین پینگ، رئیس جمهور چین و اوباما بعد از صرف شام قدم میزدند مقامات امنیتی چین خبرنگاران امریکایی را از محل دور کردند و تنها به یک خبرنگار اجازه دادند در محوطه بماند.
یک مقام چینی به همتای امریکایی خود درباره این موضوع گفته بود «این روش ماست» و طرف امریکایی نیز پاسخ داده بود:«روشتان را عوض کنید.»
دیدار روسای جمهور امریکا و چین
رئيسجمهور امریکا در دیدار با همتای چینی از وی خواست به الزامات قانونی و همچنین تعهدات واشنگتن در قبال متحدان منطقهای را مورد توجه قرار دهد.
کاخ سفید اعلام کرد: «رئيسجمهور (اوباما) مجدداً تاکید کرد که ایالات متحده با همه کشورها در منطقه در زمینه رعایت اصول قوانین بینالمللی، تجارت قانونی و آزادی ناوبری و پرواز کار خواهد کرد.»
گفتنی است امریکا طی چند سال اخیر رویکرد منطقهای خود را بر آسیای شرقی متمرکز کرده که نگرانی مقامات چین را در پی داشته است.
در عین حال چین ادعای مالکیت بیشتر مناطق و جزایر دریای جنوبی چین را که به لحاظ منابع انرژی بسیار غنی است دارد در حالی که کشورهای برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام نیز چنین ادعاهایی مطرح کردهاند. امریکا در چنین مناقشاتی در طرف مقابل چین قرار گرفته است.
نشست سران گروه 20 از امروز یکشنبه به مدت 2 روز برگزار میشود.
گروه بیست متشکل از 19 اقتصاد برتر جهانی و اتحادیه اروپاست. اتحادیه اروپا به عنوان یک مجموعه در این گروه جای گرفته است.
اعضای این گروه علاوه بر هفت کشور توسعه یافته و ثروتمند امریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا، ایتالیا و ژاپن، متشکل از کشورهای درحال توسعه و بزرگ چین، روسیه، هند، کره جنوبی، اندونزی، مالزی، ترکیه، برزیل، آفریقای جنوبی، آرژانتین، مکزیک و عربستان است.