بحران ونزوئلا از ژانویه 2019 وارد مرحله جدید شد. مخالفان داخلی مادورو که از سوی آمریکا حمایت می شوند بر اقدامات غیر قانونی خود همچون برگزاری تجمعات اعتراض آمیز ادامه دادند و آمریکا نیز همچنان از همه حربه های خود علیه دولت قانونی مادورو استفاده کرد به طوری که این کشور تحت تحریم های شدید واشنگتن در بخش های پولی و بانکی و انرژی قرار گرفت، کودتا و تهدید نظامی نیز از دیگر اقدامات واشنگتن علیه دولت قانونی این کشور بود که با شکست مواجه شد.
در این مدت علیرغم همه فشارهای واشنگتن، مادورو با حمایت ارتش و بخش عمده ای از شهروندان این کشور توانست بر مشکلات غلبه کرده و به عنوان رئیس جمهور قانونی ونزوئلا در قدرت بماند.
در چنین شرایطی آمریکا و مخالفان داخلی وابسته به آمریکا در ونزوئلا با بن بست سیاسی مواجه شدند. از این رو در تلاشی جدید، نروژ در طرحی ابتکاری پیشنهاد میانجیگری و مذاکره را در «اسلو» برای حل بحران کنونی ونزوئلا ارائه کرده است.
اگرچه در دور اول مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان رو در رو نشده و تنها با میانجی سخن گفتند، اما در دور دوم مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان به گفت وگو نشستند.
نشست اسلو در حالی برگزار شد که نمایندگان دولت از ابتدا آن را راهکاری برای پایان دادن به بحران کنونی از راه مذاکره دانسته و نسبت به آن خوشبین بودند.
چنانکه "مادورو" رئیس جمهوری ونزوئلا با بیان این که ما در مسیری مثبت قرار داریم، گفت: برای دستیابی به صلح خوشبین هستیم.
اما نمایندگان مخالفان که از سوی واشنگتن حمایت می شوند، برگزاری چنین نشستی را بر نتافته و اعلام کردند که در مذاکرات شرکت نمی کنند؛ با این حال شکست سیاست ها و اقدامات آنها سبب شد تا در یک چرخش موضع اعلام کنند که در مذاکرات حضور می یابند.
اکنون با برگزاری دور دوم نشست، مقامات دولتی ونزوئلا از مذاکرات استقبال کرده و آن را راه حل نهایی بحران ونزوئلا می دانند، اما کارشکنی ها و مداخلات واشنگتن روند مذاکرات را مختل کرده است.
در حالیکه وزارت خارجه نروژ در پایان مذاکره نمایندگان دولت ونزوئلا و مخالفان در اسلو اعلام کرد، دو طرف آمادگی خود را در جهت یافتن راه حل هماهنگ و قانونی برای بحران این کشور نشان داده اند، اما "خوان گوایدو" رهبر مخالفان دولت ونزوئلا پس از گفت وگوی تلفنی با "مایک پنس" معاون رئیس جمهوری آمریکا، نشست اسلو را بی نتیجه خواند و اعلام کرد به هدایت اعتراضهای خیابانی ادامه خواهد داد.
"مورگان اورتاگوس" Morgan Ortagus سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اینباره گفت: آمریکا بر این باور است که تنها مسئله برای مذاکره با نیکلاس مادورو، کناره گیری وی از قدرت است.
کارشکنی های واشنگتن در روند بهبود سیاسی ونزوئلا در حالی ادامه دارد که اروپا و بسیاری از کشورهای جهان از روند مذاکرات حمایت کرده و امیدوارهستند بتوان راه حلی برای بهبود شرایط ونزوئلا پای میز مذاکره پیدا کرد.
به نظر می رسد این مذاکرات آخرین فرصت برای مخالفان است، برای اینکه بتوانند در چارچوب قانون اساسی ونزوئلا نقش دموکراتیک در بحران این کشور ایفا کنند، در غیر این صورت با توجه به سابقه شورش، وابستگی به آمریکا و کودتا علیه دولت قانونی و منتخب مردم، سرنوشتی جز حذف از سپهر سیاسی ونزوئلا در انتظارشان نیست.
نویسنده:دینیاریان
141/117
بیشتر بخوانید:
مادورو: مذاکره، تنها راه ثبات در ونزوئلا است
نروژ: طرف های درگیر در ونزوئلا خواستار حل مسالمت آمیز بحران این کشور هستند