«گنگ شوانگ» (Geng Shuang) سخنگوی وزارت امور خارجه چین با تاکید بر اینکه پکن از توسعه روابط دوستانه میان کشورهای منطقه و همکاری سودمند دو جانبه استقبال می کند افزود: افزایش همکاری های منطقه ای از جمله در بندر «چابهار» ایران می تواند موجب حفظ صلح و ارتقای ثبات و رفاه منطقه شود. فاز نخست بندر شهید بهشتی «چابهار» در جنوب شرق ایران روز یکشنبه با حضور «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران و نمایندگانی از 17 کشور جهان به بهره برداری رسید. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی و نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی همچون افغانستان و کشورهای حوزه آسیای مرکزی به آبهای آزاد از اهمیت زیادی به عنوان راه مواصلاتی و دستیابی به بازارهای بین المللی برخوردار است.
در طول تاریخ همکاری های اقتصادی همواره مهمترین عامل برای تقویت مناسبات منطقه ای و بین المللی و تحکیم صلح و امنیت بوده است .امروز علاوه بر آن، همکاری های ترانزیتی نیز که موجب پیوند کشورهای مختلف به هم میشود بیش از پیش موجبات تقویت همکاری های تجاری و سرمایه گذاری را فراهم می کند. زیرا در عرصه تجاری، کوتاه بودن مسیر انتقال کالا ، ارزان تمام شدن ان و امنیت مسیر از جمله شاخصه های راههای ترانزیتی است که مد نظر کشورها و تجارقرار دارد.
«عبدالکریم محمدی» کارشناس افغان مسایل اقتصادی
"برقراری ارتباط ترانزیتی افغانستان وآسیای مرکزی ازطریق محور ترانزیتی شرق ایران "چابهار - میلک"؛ نزدیکی جغرافیائی بندر چابهار به افغانستان، انجام سرمایه گذاریهای گسترده دربخشهای مختلف حمل ونقل بویژه بخش دریائی، ایجاد تسهیلات و زیرساخت های حمل ونقل در مسیر محور شرق این کشور وحمایتهای گسترده دولتی، بندر چابهار را به عنوان قطب ترانزیت برای افغانستان و منطقه تبدیل کرده است."
سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره استفاده از ظرفیت های توسعه ای برای کمک به تقویت صلح و ثبات در منطقه بوده است. طرح انتقال گاز ایران به جنوب آسیا تحت عنوان خط لوله صلح از طریق پاکستان و تبدیل بندر چابهار به قطب ترانزیتی منطقه از جمله این طرحها است. با توجه به اینکه کشورهای منطقه از جمله هند با پاکستان و این کشور با افغانستان اختلافاتی دارند همکاری های ترانزیتی و اقتصادی میان آنها می تواند زمینه ساز حل اختلافاتشان در سایربخش ها نیز باشد. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران همواره بندر چابهار را مکمل بندر گوادر پاکستان می داند که به عنوان پل ارتباطی میان جنوب و شرق اسیا در چین مطرح است.
«سید مجاهد علی» کارشناس پاکستانی مسایل راهبردی
"بنادر چابهار و گوادر نه تنها رقیب هم نیستند بلکه مکمل هم برای تقویت ترانزیت منطقه ای می باشند . دسترسی به افغانستان، کشورهای آسیای مرکزی، روسیه و دیگر کشورهای منطقه از طریق این دو بندر چنان قابل اهمیت است که شاید بنادر چابهار و گوادر به تنهایی نتوانند ظرفیت بارگیری کالا و ترانزیت آنرا تامین کنند."
«گوتام موکرجی» Gautam Mukherjee کارشناس مسایل بین الملل
"ایران همواره نقش مثبت در عمران و آبادانی منطقه از جمله افغانستان ایفا کرده است و همکاری ایران با کشورهای منطقه می تواند بخش زیادی از مشکلات را برطرف کند."
در هر حال، منطقه غرب و جنوب آسیا از ظرفیت های بالقوه و بالفعل زیادی نه تنها برای توسعه همکاری بلکه برای تبدیل شدن به قطب اقتصادی و ترانزیتی برخوردارند که شناسایی و بهره گیری از انها می تواند دو بندر چابهار و گوادر را به سکوی صادراتی در منطقه تبدیل کند.اجرای برنامه های اقتصادی چین از جمله یک کمربند و یک جاده بیش از پیش می تواند کشورهای منطقه را به عنوان حلقه ارتباطی گرد هم آورد که ارمغان آن،تقویت صلح و دوستی در منطقه و سطح بین المللی خواهد بود.113/111
بیشتر بخوانید:
استقبال چین از راه اندازی فاز نخست بندر شهید بهشتی «چابهار»