فلیپه ششم، پادشاه اسپانیا، از پارلمان بریتانیا درخواست کرده است که در مورد تنگه جبل الطارق، راه حلی بیابد که به نفع هر دو طرف باشد.

به گزارش روز جمعه ایران پرس،  نشریه ال موندو چاپ اسپانیا درباره درخواست اسپانیا از پارلمان بریتانیا برای حل مسئله جبل الطارق در یادداشتی نوشت: در همزیستی مسالمت آمیز بین بریتانیا و اسپانیا، همواره تنش و اختلافات سیاسی و دیپلماتیک وجود داشته است. پر واضح است که این تنش هم اکنون نیز وجود دارد، به گونه ای که پادشاه فعلی (فلیپه ششم) و پدرش (خوان کارلوس اول- پادشاه پیشین اسپانیا) را برای حل آن فرا می خواند.

جبل الطارق که در سال 1991 پادشاه پدر، در بیانیه خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کرد و برای حل و فصل مناقشات، دو طرف را به مذاکره دعوت کرد، موضوعی است 300 ساله که از ژوئیه سال 1713 میلادی تا کنون اختلافات بر سر آن به پایان نرسیده است.

جبل الطارق دهکده ای است کوهستانی که از شمال به اسپانیا چسبیده است و در سمت جنوب غربی اروپا قرار دارد. این منطقه استراتژیک به دنبال جنگ‌های جانشینی در اسپانیا به سال 1704 میلادی، به اشغال بریتانیایی در آمد و این اشغال ‌گری در سال 1713 بر اساس پیمان تحمیلی «اوترخت» (Utrecht) رسمیت یافت.

پس از آن اسپانیایی ها بارها برای باز پس گیری جبل الطارق تلاش کردند ولی راه به جایی نیافتند؛ به عنوان مثال بر خلاف آنکه آنها با کمک نیروهای فرانسوی سه سال و نیم  این منطقه را محاصره کردند ولی اقدام آنها به ثمر ننشست. از سوی دیگر مواردی چون پیشنهاد بریتانیایی ها نیز به منظور تعویض جبل‌ الطارق با منطقه ای دیگر از کشور اسپانیا، از سوی مادرید رد شد.

تلاش فلیپه ششم برای حل مسئله جبل الطارق

بر همین اساس بود که اکنون فلیپه ششم، پادشاه اسپانیا، در پارلمان بریتانیا و در اثنای مذاکرات خروج این کشور از اتحادیه اروپا و همچنین تصمیم گیری بر سر جبل الطارق، از نمایندگان بریتانیایی خواست تا «تجدید نظری در تعاریف موجود بوجود آورند و اختلافات بر سر این موضوع را از بین ببرند.»

این اولین باری نبود که پادشاه اسپانیا به مناقشه ذکر شده اشاره  می کند. در سپتامبر سال 2016 نیز، هنگامی که بیانیه خود را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ایراد می کرد، به طریق پدرش، به مناقشه بر سر جبل الطارق اشاره کرد و ضمن آنکه که این شرایط را یک «بی سر و سامانی» توصیف می کرد، اذعان داشت: «در این مجال نمی توانم به سادگی از مسئله جبل الطارق عبور کنم، منطقه ای که اکنون تنها منطقه استعماری در اروپا به شمار می رود.»

در تقریبا سی سال اخیر، در چهار موقعیت گوناگون پادشاه خوان کارلوس اول و فلیپه ششم هر یک، هم در پارلمان اسپانیا و هم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مسئله مالکیت بر جبل الطارق را مطرح کرده اند.

بر این اساس فلیپه ششم از سازمان ملل متحد خواسته است تا موضع صریح خود را در این مورد بیان کند تا بدین وسیله اسپانیا بتواند به تمامیت ارضی خود برسد و ساکنین منطقه جبل الطارق نیز از موقعیت بهتری برخوردار شوند. همچنین خطاب به نمایندگان پارلمان بریتانیا نیز گفته است رسیدن به راه حلی مناسب چندان دور از ذهن نیست و «مذاکره ای ضروری و تلاش دولت های ما، سبب ساز پیشرفت برای یافتن راه حلی مناسب و راضی کننده دو طرف خواهد بود.»

31 سال پیش و در موقعیتی مشابه، خوان کارلوس اول، پادشاه وقت، با اشاره به قرار داد بروکسل (قرار دادی که پایانی بر بسته شدن دروازه جبل الطارق از سوی اسپانیا بود، و همچنین دو کشور بریتانیا و اسپانیا را به یافتن راه حلی مناسب برای برون رفت از مناقشه جبل الطارق ملزم می کرد) اعلام کرد؛ این قرارداد گامی مهم برای لندن و مادرید بود تا بتوانند در سایه آن «به راهکاری مناسب برای حل موضوع مالکیت بر جبل الطارق برسند و روابط خود را گسترش دهند، مسئله ای که در نهایت به سود همه کشورهای اروپا خواهد بود.»

تقاضای پادشاه اسپانیا از سازمان ملل برای اعلام موضع صریح درباره مسئله جبل الطارق

اما با این حال پنج سال بعد، در مجمع عمومی سازمان ملل، زمانی که اقدام موثری در این زمینه رخ نداده بود، وی با اشاره به اینکه تمامیت ارضی اسپانیا خدشه دار شده است، از سازمان ملل تقاضا کرد تا موضع صریحش را در این مورد اعلام کند و تصمیم گیری های لازم را به اجرا در آورد.

در حال حاضر، مخالفت اسپانیا بر سر مسئله مالکیت جبل الطارق بدان سبب است که طبق نظر اتحادیه اروپا، «هیچ قراردادی بین اتحادیه اروپا و بریتانیا، بدون در نظر گرفتن رضایت و توافق با پادشاه اسپانیا، نمی تواند برای منطقه جبل الطارق به اجرا در آید»، موضوعی که با مطرح شدن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت)، مقامات سیاسی اسپانیا را بار دیگر به فکر وا داشته است تا مسئله مالکیت بر جبل الطارق را این بار به گونه ای دیگر بیان کنند.

گفتنی است، اهمیت این منطقه برای بریتانیا و اسپانیا از این جهت است که موقعیت جبل الطارق به گونه ای است که تنها مسیر آبی و راه مواصلاتی بین دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس محسوب می ‌شود. از سوی دیگر سازمان ملل متحد این منطقه را در لیستی موسوم به «مناطق منتظر برای استعمارزدایی» قرار داده است و آن را یکی از مناطقی می داند که انگلستان به صورت غیر قانونی اشغال کرده است.118/110

بیشتر بخوانید:

اسپانیا: مادرید از لحن مقامات بریتانیا درباره جبل‌الطارق شگفت‌زده است

انگلیس پس از برگزیت نیز مسئولیت جبل‌الطارق را به عهده خواهد داشت

درخواست ایبرو آمریکا از لندن برای مذاکره با اسپانیا درباره جبل الطارق