پایگاه اطلاع رسانی «اسپوتنیک» در مقالهای به قلم «لوئی دوتربانت» Louis Doutrebente به بررسی اقدامات غرب در منطقه ساحل در آفریقا پرداخت. در این مقاله آمده است: به گفته رئیس برنامه جهانی غذا که زیر نظر سازمان ملل فعالیت میکند، داعش موجی جدید از مهاجرت در منطقه ساحل به راه میاندازد و این مهاجران قصد عزیمت به سوی اروپا میکنند. این اظهارات بیشتر از یک هشدار هستند. اما آیا این تهدید واقعی است؟ یا این که یک استراتژی نظامی طراحی شده از سوی غرب را پشت خود پنهان کرده است؟
«دیوید بیزلی» David Beasley مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا این اظهارات را در جریان سفر به بروکسل مثل یک بمب رها کرد. وی در 26 ماه آوریل برای شرکت در اجلاس سوریه به بلژیک رفته بود. مدیر برنامه جهانی غذا در مصاحبه با روزنامه «گاردین» گفت که تروریستهای داعشی، القاعده و نیروهای بوکوحرام قصد دارند با استفاده از بحران غذایی، کشورهای منطقه ساحل را بیثبات کرده و موج جدیدی از مهاجرتها به سوی اروپا را ایجاد کنند. این موج مهاجران ممکن است از نظر وسعت استثنایی باشد، چرا که خواستگاه آن منطقهای است که حدود 500 میلیون نفر یعنی 25 برابر کشور 20 میلیون نفری سوریه جمعیت دارد.
تنشها در منطقهای به راه میافتد که از قبل دست به گریبان تنش بوده است. آیا ما با اجرای استراتژی تنش مواجهیم؟ من پاسخ این سوال را نمیدانم. اما می دانم که «بیزلی» در این "استراتژیِ هشدار" خاطر نشان میکند افراط گرایان برای ایجاد موجی از مهاجرتها، در ساحل قصد ایجاد ناامنی غذایی دارند. اما برای به را انداختن چنین موجی به افراط گرایان نیازی نیست.
«لیزلی وارن» Leslie Varenne کارشناس مسائل آفریقا، از بنیانگذاران "موسسه پیگیری و تحقیقات روابط بین المللی و استراتژیک" که در گذشته خبرنگار محقق بود، اظهارات مدیر برنامه جهانی غذا را به شدت مورد حمله قرار داد. از نظر «لیزلی وارن» مطرح کردن خطر تروریسم برای هشدار دادن به کشورهای غربی به ویژه کشورهای اروپایی با تکیه بر بحران غذایی در منطقه ساحل، کار پسندیدهای به نظر نمیرسد.
«وارن» در این خصوص گفت: "منطقه با دورهای از خشکسالیها مواجه است و این اولین باری نیست که چنین اتفاقی میافتد. خشکسالی بیش از هر وقت دیگری تکرار میشود. مشخص است که ناامنی غذایی، توسعه نیافتگی، دسترسی نداشتن به بهداشت درمان و آموزش جوانان ناامید آفریقایی را در دام گروههای مسلح گرفتار میکند. با توجه به این واقعیت، برای گرفتار شدن در چنین دامی به کسی مثل الصحراوی رئیس القاعده در "صحرای بزرگ" نیازی نیست."
«لیزلی وارن» بر این باور است که بحران غذا در منطقه ساحل احتمالا به تقویت نیروی تروریستها منجر میشود. البته «دیوید بیزلی» مدیر برنامه جهانی غذا نیز بر همین عقیده است. وی گفت: "در سوریه زنان به من میگفتند، شوهران ما نمیخواهند به داعش ملحق شوند، اما ما چیزی برای خوردن نداریم و گزینه دیگری نیز وجود ندارد."
اما «لزلی وارن» بر این باور است که اظهارات رئیس برنامه جهانی غذا با اظهارات شخص دیگری شبیه است. «لزلی وارن» گفت: "آن چه که مایه حیرت من میشود این است که این اظهارات «دیوید بیزلی» دقیقا به اظهارات ژنرال دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و سناتور «مک کین» در اکتبر سال 2017 شبیه است. این دو در سخنان خود پیش بینی کرده بودند که آفریقا به کانون تجمع داعش مبدل خواهد شد. این دو گفته شبیه به هم و هر دو هشدار دهنده هستند."
اظهارات «دیوید بیزلی» فرماندار سابق ایالت کارولینای جنوبی سخنانی واهی است. لازم به یادآوری است که «دیوید بیزلی» به خواسته دونالد ترامپ در راس برنامه جهانی غذا قرار گرفته و باید دانست که وی نیز از همان سیاستها و استراتژی محافظهکارانه ترامپ تبعیت میکند. لیزلی وارن به صحت فرضیه ارائه شده از سوی دیوید بیزلی این مدیر عالیرتبه یکی از نهادهای زیرمجموعه سازمان ملل مشکوک است.
وارن خاطر نشان کرد: "پس از اظهارات ژنرال دانفورد و مک کین، با دوستان و منابعی که در منطقه ساحل در اختیار دارم تماس گرفتم و پرسیدم که آیا افراطگرایان داعشی از عراق و سوریه به آن منطقه آمدهاند؟ هیچ یک از رابطهای من ورود داعشیها به این منطقه را تایید نکردند."
وارن خاطرنشان کرد؛ شاید در ماه های آینده این افراط گرایان همانطور که بیزلی می گوید از سوریه و یا لیبی به منطقه ساحل نقل مکان کنند. اما مسئله این جاست که افراط گرایان در حال حاضر در وضعیتی نیستند که بتوانند منطقه ساحل را بیثبات کنند.
این کارشناس سپس از حضور نظامی گسترده ارتشهای خارجی در ساحل به شدت انتقاد کرد و گفت: نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل، نیروهای فرانسوی در ساحل موسوم به نیروهای عملیات بارکان، گروه پنج ساحل و بین 800 تا 1000 نیروی آمریکایی و نظامیان مستقر در نیجر در چهارچوب عملیات آفریکام و...
«لزلی وارن» در ادامه خاطر نشان کرد: "ما شاهد حضور بیش از حد نظامیان در منطقه ساحل هستیم. این حضور نظامی گسترده با تهدید واقعی تناسبی ندارد. تهدید واقعی تروریسم نیست؛ توسعه نیافتگی، ناامنی غذایی و حکومتها هستند. دلایل سیاسی باعث افزایش مشکلات کشورهای منطقه میشود.
مترجم: علیرضافراهانی
بیشتر بخوانید:
«داعش صحرا» در ساحل آفریقا اعلام موجودیت کرد/ تحلیل
نگرانی مصر از بازگشت عناصر داعش به شمال آفریقا