به گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، «ایدفونسو گواخاردو» (2) وزیر اقتصاد مکزیک افزود، "پیمان نفتا برای ما ارزش زیادی دارد و سرمایه گذاران کانادا از مذاکرات سه جانبه پیمان نفتا استقبال کرده اند."
وزیر اقتصاد مکزیک در خطاب به کودلاو گفت، "آمریکا خواستار این است که مذاکره دو جانبه داشته باشد، و ما مطلع هستیم که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا قبلا گفته بود که مذاکرات و توافقات دو جانبه را نسبت به توافقات منطقه ای، سه جانبه و یا چند جانبه ترجیح می دهد."
در حالی که ترامپ نیز تاکید کرده بود که مذاکرات دو جانبه می توانند برای حل مشکلات پیمان نفتا بسیار مفید باشند.
دونالد ترامپ همچنین تصریح کرد که (مذاکرات مکزیک - آمریکا)، (کانادا-آمریکا) و (مکزیک - کانادا) بسیار مفیدتر هستند و همیشه ماهیت سه گانه پیمان "نفتا" حفظ می شود.
از سوی دیگر، گواخاردو افزود،" بسیاری از مسائلی که مربوط به آینده این پیمان می شود در ژانویه 2018 بدست خواهند آمد، و این توافق به عنوان بهترین بخش از توافق های سه کشور مکزیک، کانادا و آمریکا است."
این مقام مکزیکی خاطرنشان کرد،"سایر موضوعات دوجانبه مرتبط با بخش محصولات لبنی کانادا هستند که کانادا درباره این موضوع و روابط دوجانبه با آمریکا به گفتگو می پردازد".
گواخادرو همچنین با اشاره به موضع دولت دونالد ترامپ برای در نظر گرفتن برنامه های دو جانبه در راستای مذاکرات نفتا، اعلام کرد که کاملا روشن و واضح است که ما (مکزیک) علاقه مند به یک معاهده سه جانبه هستیم.
وقفه ای در روند مذاکرات پیمان نفتا در پی انتخابات ریاست جمهوری مکزیک و تعرفه ها
با این وجود، گواخادرو تاکید کرد که می توان در روند مذاکرات وزرای پیمان نفتا ماه جاری (ژوئن) تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مکزیک وقفه ای ایجاد کرد.
گفتنی است که یکم جولای آینده انتخابات ریاست جمهوری، قانونگذاری و استانی مکزیک برگزار می شود.
وزیر اقتصاد مکزیک گفت، می توانیم در این سال جاری به توافق دست یابیم و معتقدم که نتیجه ای که از مذاکرات نفتا حاصل می شود، برای دولت بعدی بهتر خواهد بود.
وی نیز در ادامه اظهارات خود به موضوع تعرفه های اعمال شده توسط آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیوم اشاره کرد.
آغاز جنگ تجاری امریکا علیه کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا
دولت دونالد ترامپ تعرفههایی ۱۰ درصدی را بر واردات فولاد و تعرفههایی ۲۵ درصدی را بر واردات آلومینیوم اعمال کرد.
آن زمان اتحادیه اروپا، مکزیک و کانادا برای مدتی از این تعرفهها مستثنی شدند؛ اما بعد از مدتی اعلام شد که آنها هم باید تعرفه اعمال شده را بپردازند.
مکزیک نیز در پاسخ به این عملکرد آمریکا، تصمیم گرفت که تعرفه های آمریکا را بر واردات محصولات آمریکایی حدود 3 هزار میلیون دلار تکرار کند، برای اینکه مکزیک میزان خسارات بر بخش اقتصادی خود را به حداقل برساند.
به این ترتیب، گروه تجاری ترامپ همانند تعرفه های اعمال شده روی فولاد و آلومینیوم، تصمیم دارند که این امر را نیز به عنوان مکانیسمی برای تحت فشار قرار دادن مذاکره نفتا اعمال کنند، در حالی که هدف از این اقدام این است که مکزیک و کانادا سریعا به این توافق نامه پایان دهند و آن را نادیده بگیرند.
ازسوی دیگر، کابینه ریاست جمهوری دونالد ترامپ در نشستی در روز چهارشنبه اعلام کرد که پیمان نفتا همانند (سازمان تجارت جهانی) فاجعه ای است که این پیمان مشاغل را در آمریکا از بین برده و به تولید در این کشور لطمه زده است.
ترامپ معتقد است که سازمان تجارت جهانی علیه آمریکا تبعیض قائل میشود و وی نیز بارها تردید و بدبینی خود را نسبت به نهادهای چند جانبه از سازمان تجارت جهانی گرفته تا سازمان ملل و ناتو ابراز داشته است.
مشاور ارشد اقتصادی دونالد ترامپ گفت، "ترامپ ترجیح میدهد در رابطه با موافقتنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) به طور جداگانه با کانادا و مکزیک مذاکره کند."
وی همچنین افزود، " ترامپ قصد ندارد این کشور را از نفتا خارج کند بلکه تنها تلاش میکند رویکرد متفاوتی در این زمینه داشته باشد."
کابینه ریاست جمهوری ترامپ همچنین این توافق را به عنوان بدترین توافق خود دانستند و اعلام کردند که هرگز چنین توافق نامه ای را انجام نداده اند.
ترامپ ، قاتل پیمانهای بین المللی
گفتنی است علاوه بر معاهده آب و هوایی پاریس و برجام که دولت جدید آمریکا خودسرانه از آنها خارج شد و قوانین بینالمللی را صریحا نقض کرد، این سومین معاهده بینالمللی است که با اقدامات یکجانبه گرایانه ترامپ در معرض تهدید و خطر فروپاشی قرار گرفته است.
پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی یا نفتا از آغاز سال 1994 زمان کلینتون اجرایی شد و قرار شد جایگزین پیمان ضعیف تر ودوجانبه ای باشد که قبلا بین آمریکا و کانادا وجود داشت.
هدف از این توافق رفع موانع تجاری بین سه کشورعضو از طریق ایجاد یک منطقه آزاد تجاری بود که عوارض واردات بین سه کشور عضو برداشته شود یا کاهش داده شود.
در واقع نفتا یک موافقنامه تجاری است که به منظور تسهیل تجارت در مناطق کشورهایی که طرف این موافقتنامه هستند.
آمریکا معتقد است که این توافقنامه به ضرر آمریکا و به نفع دو کشور دیگر است.
ترامپ در اسفند ماه گذشته اعلام کرد، "ما دارای کسری تجاری بزرگی با مکزیک و کانادا هستیم. پیمان نفتا که در حال حاضر در حال مذاکره مجدد است، معامله بدی برای آمریکا بود و باعث جابجایی عظیم شرکتها و مشاغل از داخل آمریکا بوده است."
اگر قرارداد جدید و منصفانه نفتا امضا شود، تنها تعرفههای سنگین فولاد و آلومینیوم کاهش خواهد یافت.
همچنین کانادا باید با کشاورزان ما خیلی بهتر رفتار کند.
مکزیک نیز باید اقدامات بیشتری را برای توقف ورود مواد مخدر به ایالات متحده آمریکا انجام دهد.
آنها کار خاصی هنوز انجام ندادهاند. میلیونها نفر معتاد و در حال مرگ هستند".
«لوییس ویدگرای» (3) وزیر امور خارجه مکزیک در سال گذشته در مصاحبه ای اعلام کرده بود که اگر آمریکا به هر دلیل از این پیمان نفتا خارج شود، این اقدام "پایان جهان برای مکزیک نیست".
کارشناسان معتقدند این پیمان تجاری ایجاد اشتغال و سرمایهگذاری در این سه کشور آمریکای شمالی را پویاتر کرده است.
همچنین برخی از تحلیلگران معتقدند به رغم همه تردیدها و بدبینیهایی که ترامپ در قبال این پیمان دارد، در نهایت اصل این پیمان حفظ خواهد شد.
مترجم: نگین فلکشاهی
138/112
2.Ildefonso Guajardo
3.Luis Videgaray
بیشتربخوانید:
سیاست پاندولی ترامپ درقبال نفتا؛ مذاکره مجدد آمریکا، کانادا و مکزیک
راهبرد «اول امریکا» و آینده نفتا / تحلیل
آغاز دور دوم مذاکرات آمریکا، کانادا و مکزیک بر سر پیمان تجاری «نفتا