ایران پرس- رییس جمهوری ازبکستان در سال 2017 میلادی، 10 تن از سفیران این کشور را به دلیل نداشتن کارآیی لازم، از کار برکنار کرد.

«شوکت میرضیایف» با اشاره به برکناری 10 تن از سفرای ازبکستان از جمله سفرای این کشور در چین، ترکیه، ژاپن و مالزی، خواستار ایجاد واحد ویژه در وزارت امور خارجه ازبکستان با هدف گسترش روابط  اقتصادی خارجی، گسترش صادرات و جذب سرمایه گذاری و نیز توسعه گردشگری و تعمیق روابط با هموطنان مقیم کشورهای خارجی شد .

تغییرات انجام شده اخیر در بخش سفارتخانه های ازبکستان نشان می دهد که، انجام اصلاحات در عرصه سیاست خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است.

در واقع، رئیس جمهوری ازبکستان قصد دارد تمامی نیروهایی که از دوران ریاست جمهوری پیشین بر سر کار بوده اند و نتوانسته اند خود را با اصلاحات جدید وقف دهند ، برکنار کند.

تغییرات در سفارتخانه های ازبکستان در چین و ترکیه

در عین حال، انجام تغییرات در سفارتخانه های ازبکستان در چین و ترکیه نشان می دهد که، رئیس جمهوری ازبکستان از رقابت قدرت های منطقه ای و بین المللی غافل نبوده است.

در واقع، برای دولت تاشکند اصلاحات تدریجی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ضامن حفظ ثبات و پیشگیری از اغتشاشات اجتماعی خواهد بود.

به عبارت منطقی تر باید گفت، شوکت میرضیایف میراث به اصطلاح سنگینی را تحویل گرفته است که در پشت ثبات داخلی ازبکستان، مشکلات بسیار بزرگ اجتماعی و اقتصادی نیازمند به سرمایه گذاری، افزایش نارضایتی طبقه متوسط و جوانان، روابط پیچیده با همسایگان و فشارهای رو به افزایش مسکو، واشنگتن و پکن که برای تسلط بر آسیای مرکزی بین یکدیگر رقابت می کنند، پنهان شده است.

در سیاست خارجی رهبر جدید، تغییر گسترده رویه سیاست خارجی با توجه به چارچوب اصلاحات اساسی قانون اساسی مدنظر نیست، اما همچنان توازن پایدار میان منافع قدرت‌های بزرگ منطقه و جهان یعنی روسیه، آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و گسترش آرام وملایم روابط با کشورهای همسایه مدنظر خواهد بود.

اصلاحات سیاسی در ازبکستان

«ایگور پانکراتینکو»Igor Pankratinenko کارشناس سیاسی روس در ارتباط با انجام اصلاحات سیاسی ازبکستان در این باره می گوید:

"پیشنهادهایی که طی ماه های اخیر از سوی میرضیایف ارائه شد، از جمله تهیه و تصویب قانون مبارزه با فساد، آزادسازی بازار ارز و حمایت از حقوق تجار امکان کاهش نارضایتی اجتماعی و افزایش فعالیت های اقتصادی مردم این کشور را به دنبال خواهند داشت."

در حقیقت، اصلاحات جاری در عرصه داخلی ازبکستان با رضایت مردم این کشور پیگیری شده است.

برغم آن که، برخی رقبای شوکت میرضیایف از عرصه سیاسی و اجتماعی ازبکستان حذف شده اند، اما مردم این کشور بیش از سی و دو میلیون نفری از انجام اصلاحات در داخل ابراز رضایت کرده اند.  

این واقعیت را نباید نادیده گرفت که، در عرصه سیاست خارجی مسائل جدی و پیچیده ای در انتظار رهبری جدید دولت تاشکند است. از جمله روابط ازبکستان با کشورهای همسایه دچار یک سری از مسائل است.

در واقع، از یک سو رقابت با قزاقستان باقی مانده و از سوی دیگر نخبگان ازبک از میرضیایف به صورت قاطع می خواهند که سیاست خارجی ازبکستان را در مناسبات با دولت های تاجیکستان و قرقیزستان، از موضع برتر پیش ببرد.

البته میرضیایف نیز به خوبی درک می کند که چنین برتری شرط الزامی حفظ موقعیت مناسب در تعاملات تاشکند با بازیگران بزرگی نظیر پکن، واشکنتن و مسکو خواهد بود.

نویسنده: محمدعلی طالبی

136/110

بیشتر بخوانید:

 ادامه برنامه اصلاحات ساختاری در ازبکستان/ تحلیل

امضاء توافقنامه همکاری بین ازبکستان و روسیه

تصویب بودجه سال 2018 در مجلس سنای ازبکستان