تهران- ایران پرس: اداره‌ کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران در مورد در اختیار قرار دادن منشور کوروش به رژیم صهیونیستی ابراز نگرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، هادی میرزایی، مدیرکل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران روز سه شنبه در نامه‌ های جداگانه به "امیرحسین غریب‌نژاد"، معاون همکاری‌های فرهنگی وزارت امور خارجه ایران و "علی‌اکبر متکان" دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران، مراتب نگرانی خود را نسبت به انتقال منشور کوروش به سرزمین‌های اشغالی اعلام کرد و جلوگیری از این اقدام را خواستار شد.

در این نامه آمده است: "طبق اخبار منتشره، موزه بریتانیا نسبت به انتقال منشور کوروش که هم‌اکنون در آمریکا به نمایش درآمده است، به سرزمین‌های اشغالی از 4 اکتبر تا 28 نوامبر 2024 اقدام خواهد کرد. انتقال این اثر تاریخی که وجهه جهانی دارد به جهت مخاطراتی که می‌تواند به همراه داشته باشد، قطعاً به صلاح نخواهد بود."

اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران در این نامه با تاکید بر حق مالکیت معنوی جمهوری اسلامی ایران بر منشور کوروش، ممنوعیت ارسال و اقدامات حقوقی را بر اساس کنوانسیون 1945 درخصوص حمایت از اموال فرهنگی در صورت بروز منازعات مسلحانه، خواستار شده است.

منشور کوروش هخامنشی، نخستین و کهن ترین بیانیه حقوق بشر محسوب می شود که بخشی از هویت و تمدن ایرانیان به شمار می رود. این لوح سندی از صلح طلبی ملتی کهن است که همزیستی آشتی‌جویانه و احترام گذاشتن به باورها و اندیشه‌های دیگران در آن به تصویر کشیده شده است.

در حال حاضر این لوح سفالین استوانه‌ای در بخش ایران باستان در موزه بریتانیا نگهداری می‌شود.

عواملی که باعث شد، این لوح گلی تبدیل به منشوری بزرگ برای آزادی و عدالت گستری شود و  بسیاری از اصول اساسی میثاق جهانی حقوق بشر که مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۹۴۸ میلادی تصویب کرد تا از روی آن اقتباس شود، شامل آزاداندیشی؛ احترام به حقوق انسان ها از هر رنگ، نژاد و با هر عقیده و ایمان؛ عدم غارت، کشتار، ویرانی، اسارت، زورگویی؛ همچنین دستور بازسازی خرابی های ناشی از جنگ و حتی ویرانی های قبل از ورود پارسیان و عدم برخورد با ملت مغلوب می شود.

/ 114