محمد مهدی غفاری: به نظر می رسد ابراز نگرانی چین بیشتر به این دلیل است که ناو هواپیمابر هسته ای "رونالد ریگان" آمریکا در این رزمایش شرکت دارد.
آب های شمالی دریای شرقی چین به نام دریای زرد شناخته می شود و میان چین و کره جنوبی قرار دارد و به همین دلیل چین از حضور نظامی آمریکا در این منطقه ناخرسند است.
تحرکات نظامی آمریکا در منطقه در حالی ادامه دارد که این کشور به تازگی اعلام کرد: قصد دارد علیرغم مخالفت ها، سامانه موشکی پیشرفته "تاد" را در کره جنوبی مستقر کند.
این، اولین رزمایش مشترک آمریکا و متحدانش در مناطق دریایی آسیا نیست.
در این سال ها با بالا گرفتن تنش ها میان کره شمالی و آمریکا، اختلاف های آنان نیز متناسب با تنش ها، عمیق تر شده است.
کره شمالی در اکتبر2006 اولین بمب هسته ای زیر زمینی خود را آزمایش کرد و به موازات حضور بیشتر نظامی آمریکا در این بخش از آسیا، آزمایش های هسته ای خود را ادامه داد.
در سال های 2009 و 2013 دومین وسومین بمب هسته ای کره شمالی آزمایش شد.
کره شمالی در سال 2016 بمب هیدروژنی و سر انجام در نهم سپتامبر گذشته نیز پنجمین بمب هسته ای خود را آزمایش کرد.
کره شمالی از آزمایش انواع موشک های متعارف نیز فرو گذار نکرد و در دوسال اخیر ده فروند موشک بالستیک از نوع کوتاه برد، میانبرد و دور برد را آزمایش کرده است.
واقعیت این است که چین از سیاست نظامی گرایانه آمریکا در آسیا - پاسیفیک نگران است و کره شمالی هم نگرانی مشترکی با چین درقبال نظامیگری آمریکا در شبه جزیره کره دارد.
بدیهی است فشار های محیطی و امنیتی آمریکا، باعث نزدیکی بیشتر دیدگاه های پکن وپیونگ یانگ می شود.
چین و کره شمالی، راهبرد آمریکا مبنی بر تمرکز برشرق آسیا را تهدیدی علیه منافع و حاکمیت ملی خود می دانند و متناسب با هر تهدید از سوی واشنگتن، موضع جدی تری اتخاذ می کنند.
البته چین برخی اقدامات هسته ای کره شمالی را مغایر با مفاد قوانین بین المللی و مصوبات شورای امنیت سازمان ملل می داند و هر از گاه به کره شمالی برای پرهیز از چنین اقدامی، هشدار می دهد، اما روند تحولات به ویژه تهدیدهای آمریکا در قالب رزمایش مشترک با کره جنوبی، پیونگ یانگ و پکن را در صف واحدی در مقابل آمریکا قرار می دهد.
کره شمالی آمریکا را به دلیل رزمایش های مشترک با کره جنوبی عامل تهدید امنیت منطقه می داند و چین نیز همین دیدگاه را در مورد عملکرد آمریکا در آسیا دارد.
در کنار چین و کره شمالی، روسیه قرار دارد و اشتراک دید گاه این سه کشور در مقابل سیاست های توسعه طلبانه آمریکا در شمال و شرق دور بیش از هر زمان دیگری زمینه های همگرایی را فراهم می کند.
چین و کره شمالی از عملکرد سیاسی و نظامی آمریکا در آسیا نگران هستند و روسیه نیز منافع خود را در معرض تهدید آمریکا و متحدانش از جمله ژاپن می بیند.