«تارو کانو» ازمقامات مسکو خواست به احداث پایگاه های نظامی جدید در جزایر کوریل جنوبی پایان دهد. توکیو ماه ژوئیه ازمسکو خواسته بود، عملیات نظامی خود را در این جزایر کاهش دهد، درخواستی که روسیه آن را رد کرد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، قصد دارد 4 پایگاه نظامی در2 جزیره از جزایری که مسکو آن را کوریل جنوبی می نامد و توکیو ازآنها به سرزمین های شمالی نام می برد، احداث کند.
بنا براعلام وزارت دفاع ژاپن، 3500 سرباز روس در چارچوب تقویت قوای نظامی، در دو جزیره بزرگ این مجمع الجزایر مستقر خواهند شد.
این خبردرحالی اعلام می شود که کرملین به تازگی اعلام کرد «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن قرار است 21 ژانویه به روسیه سفرکند.
از اینرو به نظر می رسد دولت روسیه درصدد است پیش از مذاکرات رهبران این کشور و ژاپن، توکیو را در عمل انجام شده در مورد جزایر کوریل قرار دهد تا در مذاکرات آتی به گونه ای در مواضع خود نرمش نشان دهد.
این در حالی است که دولت ژاپن مساله بازگشت جزایر کوریل به سرزمین مادری را مساله حیثیتی برای مردم این کشور می داند.
«اعتماد آنلاین» اخیرا با انعکاس دیدگاههای «کازوهیکو توگو» Kazahiko Togo کارشناس مسایل ژاپن اعلام کرد: امکان دستیابی به «توافق بر سر چهار جزیره» به این زودی امکانپذیر نیست. در طول 70 سال گذشته روسیه و ژاپن امکان دستیابی به چنین توافقی را داشتند؛ اما چنین امکانی دیگر وجود ندارد زیرا مسایل اقتصادی و راهبردی بر مساله غلبه دارد.
این جزایر که در جنگ جهانی دوم به تصرف روسیه درآمد از موقعیت راهبردی نظامی و اقتصادی برخوردار است و به دلیل منابع آبزیان از اهمیت زیادی برای کشورهای روسیه و ژاپن برخوردار است.
از اینرو مشکل می توان تصور کرد با توجه به اقدامات نظامی روسیه در جزایر کوریل این کشور با دولت توکیو در این مورد به توافق برسند.
نکته قابل توجه اینکه دولت ژاپن سال 2018 را سال تحول در روابط مسکو و توکیو اعلام کرده که مبنای آن حل اختلافات دو طرف بر سر جزایر کوریل است.
با توجه به تحریم های اعمالی غرب برضد روسیه، ژاپن درصدد است با استفاده از نیازهای مسکو به جذب سرمایه گذاری و ارایه کمکهای اقتصادی، آنرا به حل اختلافات در مورد جزایر کوریل تشویق و وادار کند.
با این حال به نظر می رسد دولت روسیه نیز میان نیازهای اقتصادی و مساله ژئوپولوتیکی سرزمین خود تفاوت قایل است و به هیچ عنوان تمایلی برای ترغیب دولت توکیو برای حل اختلافاتش با دولت ژاپن در این مورد ندارد.
«ایرینا رومانوا»، Irina Romanova استاد مطالعات آسیا و آفریقا در دانشگاه مسکو در مصاحبه با اسپوتنیک گفت: احتمال شکلگیری معاهده صلح بین روسیه و ژاپن با توجه به شرایط مسکو محال است. رضایت آبه برای امضای این توافق بدون توافق نهایی بر سر مناقشات ارضی در کوریل جنوبی، به خودکشی سیاسی وی منجر خواهد شد.
در هر حال، ادامه اختلافات روسیه و ژاپن در مورد جزایر کوریل با توجه به تلاشهای دولت توکیو برای داشتن ارتش قدرتمند در آینده می تواند برای هر دو کشور دردسر ساز شود.
احیای روحیه ناسیونالیسم افراطی که از سوی شینزوآبه نخست وزیر ژاپن دامن زده می شود در آینده تهدیدی جدی برای کشورهایی که با توکیو دارای اختلافات ارضی و مرزی هستند تلقی می شود.139/118
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
انتقاد چین از سیاستهای نظامی جدید ژاپن
افزایش تنش در روابط چین و ژاپن بر سر دریای شرقی
هشدار چین به ژاپن درباره جزایر دیائویو/ تحلیل