ایران پرس - دولت ژاپن به اقدام چین در توسعه میدان گازی مشترک دو کشور در دریای چین شرقی اعتراض کرد.

"یوشیهیده سوگا" سخنگوی دولت ژاپن گفت: توکیو از طریق کانال های دیپلماتیک به فعالیت یکجانبه چین در توسعه میدان گازی مشترک در دریای چین شرقی، اعتراض کرد.

"سوگا" با اشاره به اینکه ژاپن و چین هنوز یک مرز آبی در دریای چین شرقی ایجاد نکرده‌اند افزود، توکیو قصد دارد تا از چین بخواهد گفت و گوها بر سر توسعه مشترک منابع طبیعی را به سرعت از سر گیرد.

چین و ژاپن دارای اختلافات فراوانی در دریای چین شرقی هستند که یکی از آنها مساله استخراج منابع انرژی است. دریای چین شرقی نه تنها از موقعیت راهبردی برخوردار است بلکه از نظر ذخایر ماهیگیری و منابع نفت و گاز نیز بسیار غنی است.

توکیو و پکن همچنین بر سر مالکیت جزایری که چین آن را دیائویو و ژاپن آن را سنکاکو می خواند، اختلاف دارند. چین و ژاپن در ژوئن 2008 برای حل اختلافاتشان درباره استخراج منابع انرژی در بخشی از دریای چین شرقی به توافق رسیدند.

طبق این توافق طرفین متعهد شدند تا در قسمتی از منطقه مورد اختلاف در دریای چین شرقی،‌ از بهره برداری یکجانبه از منابع مشترک خوداری و دو طرف به طور هماهنگ گام بردارند.

در این توافق، طرفین دریای چین شرقی را دریای صلح، همکاری و دوستی نام نهادند و بر همکاری مشترک دو کشور تاکید کردند. پس از این توافق قرار شد طرفین جزیئات بیشتری را درباره چگونگی همکاری پکن و توکیو برای بهره برداری از منابع انرژی منطقه و توسعه میادین مشترک منتشر کنند که این جزئیات تاکنون اعلام نشده است.

"موریتاکا هایاشی" نویسنده بنیاد تحقیقات اقیانوسی در توکیوی ژاپن می نویسد: "در توافق سال 2008 محدوده دقیق مورد توافق که قرار شد توکیو و پکن با هم همکاری کنند مشخص نشده است.

در این توافق همچنین نوع دقیق همکاری دو کشور با جزئیات قید نشده است.

"در واقع به نظر می رسد علت اصلی فعالیتهای چین در ماههای اخیر برای اکتشاف نفت و کارهای تحقیقاتی در دریای چین شرقی به مشخص نشدن جزئیات توافق طرفین و برداشت های متفاوت دو کشور از توافق سال 2008 برمی گردد.

 "موریتاکاهاشی" می گوید: "قرار بر این بود تا توافق 2008 با مذاکرات بعدی دو کشور تکمیل شود. در واقع این یک توافق اولیه و گام نخستین بود و اختلافات دو کشور همچنان باقیست."

واقعیت این است که با توجه به موقعیت راهبردی دریای چین شرقی؛ از توافق سال 2008، دو کشور تا کنون نتوانسته اند درباره همکاریهای سیاسی و اقتصادی در این منطقه به توافقی جامع و اصولی تر برسند. 

ریشه های تاریخی این مناقشه و بدبینی طرفین به اهداف و رویکردهای طرف مقابل نیز در ادامه این بن بست مزید بر علت است. 

«لیو جیانگ یونگ» کارشناس مسایل ژاپن از دانشگاه "چینگ هوا" در پکن میگوید: "سیاستمداران ژاپنی  برای استفاده ابزاری از جزایرمورد اختلاف با چین به طور گسترده تلاش می کنند تا احساست ضد چینی را در جامعه ژاپن زنده نگه دارند و خود به قهرمان ملی تبدیل شوند."

در هرحال، اعتراضات جدید  ژاپن به اقدامات چین در حوزه نفت وگاز در دریای چین شرقی نشان می دهد حدود 11 سال پس از توافق دو طرف برای بهره برداری مشترک از منابع نفت و گاز این منطقه، اختلافات پکن و توکیو همچنان پابرجاست.

معضلی که باعث شده است آمریکا از این مناقشه برای تشدید تنش ها بین دو اقتصاد بزرگ شرق آسیا بهره ببرد.  139/118

نویسنده: محمود بلند اختر

بیشتر بخوانید:

اعتراض ژاپن به چین درباره توسعه یک میدان گازی در دریای چین شرقی

اعتراض ژاپن به اعزام ناوهای چینی به آبهای جزایر مورد مناقشه 

مذاکرات چین و ژاپن برای حل اختلافات در دریای چین شرقی