اقتصاد اردن با چالش های مهمی مواجه است. افزایش نرخ بیکاری، کاهش درآمدهای خارجی، افزایش کسری بودجه و بدهی دولت و همچنین افزایش هزینه های نظامی از مشکلات مهم اقتصادی اردن است که طی سال های اخیر ضمن اینکه اعتراض های گسترده مردمی را در پی داشته، سبب برکناری چند نخست وزیر نیز شده است.
«هانی الملقی» نخست وزیر پیشین اردن ژوئن 2018 و در پی اعتراض های گسترده مردمی به خصوص اعتراض های معلمان به افزایش مالیات ها از سمت خود برکنار شد.
اعتراض های کنونی معلمان اردن از هفته گذشته آغاز شد. معلمان اردنی آغاز سال تحصیلی جدید را فرصت مناسبی برای برگزاری اعتراض و تامین مطالبات شان در نظر گرفته اند.
معلمان اردنی خواستار افزایش 50 درصدی حقوق شان هستند و در این خصوص ضمن برگزاری تظاهرات با دولت نیز مذاکره کردند.
با این حال، از یک سو مذاکرات نتیجهای نداشته است و از سوی دیگر نیروهای امنیتی ضد معلمان معترض خشونت به کار گرفتند که این رفتار سبب تشدید اعتراض معلمان شده است.
انجمن معلمان اردن که 140 هزار عضو ثبت نام شده دارد، اکنون با اعلام اعتصاب نامحدود علاوه بر افزایش حقوق، اعاده کرامت معلمان، اجرای تحقیقات درباره بدرفتاری با معلمان معترض و مؤاخذه عاملان آن و برکناری «سلامه حماد» وزیر کشور را به عنوان چهار خواسته خود از دولت اعلام کرده است.
اهمیت اعتراض معلمان اردنی
یکی از دلایلی که سبب تمایز و اهمیت بیشتر اعتراض معلمان و افزایش فشار بر دولت می شود این است که معلمان با خودداری از حضور در کلاس های درس، یک میلیون دانش آموز اردنی را نیز از حضور در کلاس ها محروم می کنند.
بر این اساس، می توان انتظار داشت که در صورت تداوم اعتراض و خودداری معلمان از حضور در کلاس درس، چالش مهمی برای دولت اردن ایجاد شود و ممکن است عبدالله دوم، پادشاه اردن بار دیگر نخست وزیر یا وزیر کشور را از سمت خود برکنار کند، اقدام هایی که بیشتر موقتی است و اعتراض ها را موقتاً در اردن کاهش می دهد اما سبب کاهش مشکلات اقتصادی مردم به خصوص معلمان این کشور نمی شود.
نکته حایز اهمیتی که در خصوص مشکلات اقتصادی اردن وجود دارد، این است که این مشکلات ضمن اینکه ناشی از شرایط و سیاست های داخلی این کشور است، از بی ثباتی ها و ناامنی های گسترده در سطح منطقه غرب آسیا به خصوص از جنگ داخلی سوریه نیز تاثیر زیادی پذیرفته است.
نابسامانی در اردن به همراه بی ثباتی های منطقه غرب آسیا
روزنامه «اردن تایمز» آوریل 2019 در این خصوص نوشت: "بی ثباتی های منطقه غرب آسیا سبب شد اردن بازار خود را در عراق، کویت و عربستان سعودی از دست بدهد. جنگ سوریه سبب کاهش شدید شمار توریستها در اردن شد، در حالی که توریسم نقش مهمی در اقتصاد اردن دارد."
افزایش بی ثباتی و ناامنی در سطح منطقه غرب آسیا سبب شد دولت اردن هزینه های نظامی خود از جمله خریدهای تسلیحاتی از غرب را افزایش دهد، به نحوی که حدود پنج درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور صرف هزینه های نظامی می شود.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/116
بیشتر بخوانید:
العرب: مردم معترض اردن دروازۀ کاخ پادشاه را می کوبند
تداوم تظاهرات ضد دولتی در اردن