« شهباز شریف» که در اسلامآباد میزبان هیاتی از کنگره آمریکا بود بر لزوم تعامل سازنده و پایدار بین دو کشور بر اساس احترام، اعتماد و درک متقابل تاکید کرد.
دفتر نخست وزیری پاکستان با صدور بیانیهای درباره دیدار « شهباز شریف » نخست وزیر این کشور با هیات کنگره آمریکا در اسلام آباد اعلام کرد، شریف دراین دیدار ضمن بررسی روابط دوجانبه و تحولات منطقه از جمله افغانستان به طور ضمنی از تعامل غیر سازنده آمریکا انتقاد کرد .
سخنان شهباز شریف در انتقاد ضمنی از نوع مواجهه آمریکا با پاکستان و تاکید بر لزوم احترام و اعتماد متقابل ناشی از برخورد غیر سازنده واشنگتن با اسلام آباد است.
شهباز شریف که در ماه آوریل 2022 و پس از برکناری عمران خان با رای پارلمان پاکستان به سمت نخست وزیری این کشور رسید،امیدوار بود بتواند از کمک های آمریکا در اداره امور پاکستان استفاده کند.
توسعه روابط با آمریکا یکی از ادعاهای سیاست خارجی نخست وزیر پاکستان
وی در نخستین ساعات پس از رای پارلمان پاکستان برای تصدی سمت نخست وزیری در ماه آوریل گذشته ، اولویت سیاست خارجی خود را توسعه روابط با آمریکا اعلام کرده بود.
با گذشت حدود پنج ماه از زمان به قدرت رسیدن شهباز شریف در سمت نخست وزیری پاکستان ،نه تنها هیچ نشانه ای از تمایل امریکا با توسعه روابط با آن کشور بروز نیافته است بلکه انتقادهایی نیز از عملکرد اسلام اباد در قبال برنامه های منطقه ای کاخ سفید از جمله در افغانستان از سوی مقامات آمریکایی مطرح شده است.
شهباز شریف که با مشکلات متعدد اقتصادی در پاکستان روبرو است ،انتظار داشت دولت آمریکا رویکرد تازه ای در قبال آن کشور با کنار رفتن عمران خان در پیش بگیرد.
عمران خان چه در دوره تصدی سمت نخست وزیر پاکستان از سال 2018 تا 2022 و چه در دوره فعالیت در قالب اپوزیسیون همواره رویکردی نقادانه به امریکا و برنامه های این کشوردرقبال پاکستان و افغانستان داشت.
عدم روابط مناسب تا پیش از نخست وزیری شهباز شریف
به همین دلیل در دوره حدود چهارساله حضور عمران خان در راس دولت پاکستان ،روابط این کشور با امریکا در وضعیت مناسبی قرار نداشت.
به خصوص انکه در سال 2021 و بدنبال اغاز روند خروج نظامیان امریکایی از افغانستان ،عمران خان با درخواست امریکا برای واگذاری چند پایگاه نظامی به این کشور مخالفت کرد که این مسئله تنش ها در روابط دوجانبه را به اوج رساند.
حتی عمران خان برکناری خود توسط پارلمان پاکستان را دسیسه ای از سوی آمریکا با همراهی برخی عوامل داخلی دانست ودر ماه های اخیر بارها با برگزاری تظاهرات ضد دولتی ،به شهباز شریف و مداخله کاخ سفید در امور داخلی پاکستان اعتراض کرده است.
پس از حضور شهباز شریف در جایگاه نخست وزیری پاکستان و موضع وی درباره اولویت قراردادن توسعه روابط با امریکا،این گمانه مطرح شد که ممکن است مناسبات واشنگتن و اسلام اباد در فضای تغییرات سیاسی در پاکستان تغییر کند.
اظهارات نخست وزیر پاکستان در انتقاد تلویحی از آمریکا در دیدار با هیاتی از کنگره این کشور در اسلام اباد نشان می دهد که کاخ سفید همچنان بر مبنای مناسبات دوجانبه در دوره عمران خان ،روابط خود را با پاکستان تنظیم می کند که این مسئله از نگاه حزب حاکم مسلم لیگ نواز غیر سازنده است.
نویسنده : محمد رضا عسگری
113