وی در این نامههای شدید اللحن تصریح کرد که دیگر تخصیص نیافتن بودجه کافی را از سوی این کشورها برای هزینههای نظامی و نیز هزینههای ناتو تحمل نمیکند.
به نظر میرسد، هدف ترامپ از ارسال این نامهها، اولتیماتوم نهایی آمریکا به اعضای اروپایی ناتو برای تحقق خواستههایی است که ترامپ بارها خواهان اجرای آنها توسط آنها شده است.
پیش بینی شده که نشست سران ۲۹ کشور عضو ناتو که از 11 تا 13 ژوئیه در بروکسل برگزار میشود، تبدیل به چالشیترین نشست تاریخ ناتو خواهد شد.
ترامپ در برهه کنونی روی یکی دیگر از مسائل اختلاف برانگیز بین واشنگتن و بروکسل انگشت گذاشته و با تهدید بیسابقه اروپاییها خواهان اجرای خواسته خود است.
آینده مبهم ناتو در سایه اختلاف آمریکا و اروپا
اختلاف آمریکا با دیگر اعضای اروپایی ناتو در ماههای اخیر به نحو محسوسی افزایش پیدا کرده و همین مساله چشمانداز تیره و مبهمی را فراروی ناتو قرار داده است.
بودجه کشورهای عضو ناتو حدود ۷۰ درصد از کل هزینههای نظامی جهان را شامل میشود و کشورهای عضو آن موظفند تا سال ۲۰۲۴ حداقل دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به آن اختصاص دهند.
«کریستیان ویپرفورت» کارشناس سیاسی آلمانی میگوید:
"واشنگتن در آینده میخواهد به تنهایی عمل کند، بنابراین انتظار میرود که اهمیت ائتلاف نظامی ناتو که به اتفاق آراء یک ضرورت است کاهش پیدا کند، بنابراین برای آلمان و دیگر کشورها و اتحادیه اروپا ضرورت دارد که با قدرت بیشتری به تنهایی و مستقل عمل کنند."
دونالد ترامپ از زمان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 و پس از ورود به کاخ سفید، بارها و به مناسبتهای مختلف، از بیتوجهی شماری ازاعضای اروپایی ناتو به تحقق اهداف مورد نظر از جمله اختصاص دو درصد از تولید ناخالص داخلی آنها به امور دفاعی و نظامی و نیز عدم مشارکت کافی آنها در تامین هزینههای ناتو انتقاد کرده است.
ترامپ پیش از این اظهار داشته بود که از 29 عضو ناتو، 23 عضو هنوز دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص ندادهاند و هشدار داده که اگر به تعهدات خود درقبال ناتو عمل نکنند با آنها «برخورد» میشود.
بسیاری ازاعضای ناتو متوجه نگرش منفی ترامپ به ناتو شدهاند.
ترامپ پس از رسیدن به قدرت، ناتو را یک سازمان «منسوخ شده» نامید که هزینههای زیادی بر دوش آمریکا میگذارد و اعلام کرد که دیگر از این سازمان نظامی حمایت نمیکند.
این موضع رئیس جمهور آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت نظامی جهان دیگر اعضای این سازمان را شگفتزده کرد.
با این حال در آوریل ۲۰۱۷ وی موضع خود را تغییر داد و طی نشستی با سران ناتو اعلام کرد که دیگر این سازمان را غیرضروری نمیداند و از آن حمایت خواهد کرد.
با این حال؛ ترامپ در نشست سران گروه هفت در کانادا، باردیگر به ناتو حمله کرد و آن را یک سازمان بد و به شدت پرهزینه برای آمریکا خواند.
به نظر می رسد، نامه ترامپ را باید رسمیترین و در عین حال جدیترین تهدید از سوی آمریکا علیه اعضای اروپایی ناتو دانست که از اجابت خواسته ترامپ در زمینه افزایش بودجه نظامی خود امتناع میکنند.
به گفته «ایرج مزارعی» کارشناس روابط بینالملل:
"سیاست دوگانه ترامپ در برابر ناتو که تا حد زیادی برخاسته از نگاه منفعت طلبانه و سودگرایانه است اعضای این پیمان را دچار نوعی سردرگمی کرده و سبب شده است تا برخی تصمیمات مهم و راهبردی این سازمان، در مقام اجرا، با چالشهایی مواجه شوند که در آینده نزدیک شاهد نمایان شدن بیشتر این اختلافات خواهیم بود."
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
116/120
بیشتر بخوانید:
نامه تحکمآمیز ترامپ به برخی اعضای ناتو
آینده مبهم ناتو در سایه سیاست «همه یا هیچ» ترامپ/ تحلیل