«چانگ وان چوان» Chang Wanquan دردیدار با «طارق شاه بهرامی» در کابل گفت، ارتش چین درصدد است با توسعه روابط نظامی با افغانستان ،همکاریهای دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و مسائل امنیتی را نیز افزایش دهد.
وزیر دفاع افغانستان نیز در این دیدار از ارتقای سطح روابط نظامی کابل - پکن استقبال کرد. بعدازسال 2001 و سقوط رژیم طالبان در افغانستان چین به طور خزنده با سرمایه گذاری های گسترده بخصوص در بخش معدن نفوذ اقتصادی خود را در افغانستان گسترش داد.
با این حال به رغم تصورات دولت پکن ناامنی های خونین در افغانستان نه تنها پایان نیافت بلکه ادامه خشونت ها در این کشور سرمایه گذاری های چین در افغانستان را تهدید می کند به همین دلیل در حدود سه سال اخیر چین نیز برای کمک به برقراری و تثبیت امنیت در افغانستان فعالیتهای سیاسی خود را با دیدار با نمایندگان طالبان و تلاش برای میانجیگری میان این گروه و دولت افغانستان آغاز کرد.
شرکت درنشست های چهارجانبه حل بحران افغانستان با حضور روسیه افغانستان و پاکستان از جمله تلاش های منطقه ای دولت پکن برای کمک به حل بحران ناامنی در افغانستان تلقی می شود.
«داوود مرادیان»، کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان:
"نقش چین در معادلات افغانستان به ویژه معادلات اقتصادی از آنجایی که این کشوربا افغانستان مرز مشترک دارد می تواند پر رنگ تر باشد. انتظار افغانستان این است چین در تامین امنیت و توسعه رفاه افغانستان نقش مهمی را ایفا کند."
با توجه به عضویت دایم چین در شورای امنیت سازمان ملل این کشور برای کمک به حل مشکلات افغانستان می تواند نقش موثر و مفیدی را ایفا کند. با این وجود، دولت پکن در عمل نشان داده است که قصد ندارد فعالیت های خود در افغانستان را از رایزنی های سیاسی با طالبان و یا دولت افغانستان فراتر ببرد چراکه نگران آن است که با حضور آمریکا در افغانستان تداخل پیدا کند و سیاست اصولی چین نیز پرهیز از هر گونه مناقشه و رویارویی با امریکا است.
با این وجود، چین با اعزام نمایندگان سیاسی و نظامی خود به افغانستان نشان داده است که تمایل دارد با کمک به برقراری صلح در افغانستان برنامه های اقتصادی خود را در منطقه به پیش ببرد و با توجه به اجرای طرح کریدور اقتصادی با پاکستان این موضوع برای پکن بسیار با اهمیت است.
«حسن عسکری»، نویسنده و تحلیلگر در پاکستان:
" چین ، به این دلیل که با دو کشور افغانستان و پاکستان رابطه خوبی دارد و این دو کشور نیز به چین اعتماد دارند، می تواند به روند صلح افغانستان کمک کند .چین می تواند در توسعه اقتصادی و بازسازی افغانستان نیز آن طور که رویای مردم این کشور است ایفای نقش کند "
درهرحال، تا زمانی که دولت چین نخواهد به طور موثر به بحران افغانستان ورود کند ارائه کمک های محدود سیاسی و امنیتی پکن به این کشور نمی تواند به حل مشکلات ناامنی در افغانستان کمک کند.
بنابراین انتظار دولت کابل نیز این است که دولت چین همزمان با تقویت حضور اقتصادی و سرمایه گذاری در افغانستان با کنار گذاشتن ملاحظه کاری های خود بخصوص در ارتباط با آمریکا نقش پررنگ تری را برای کمک به حل مناقشات داخلی در افغانستان ایفا کند.
134/116
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری چین: تروریسم دشمن مشترک جامعه بینالمللی است
نشست مبارزه با تروریسم در کشورهای حامی تروریسم، جایگاهی ندارد