«محمد رضوانیفر» رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی در نشستی با بیان اینکه مجموع ترانزیت ایرن در دولت سیزدهم نسبت به دولت قبل، ۸۹ درصد رشد داشته است، حجم ترانزیت در یکسال گذشته را ۱۶/۳۴ میلیون تن اعلام کرد.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تلاش این بخش برای افزایش بیشتر ترانزیت خارجی از مسیر ایران گفت: گمرک «پیرانشهر» در استان آذربایجان غربی و گمرک «پرویز خان» در استان کرمانشاه، بیشترین افزایش ترانزیت خارجی را در یکسال گذشته داشته اند.
هرچند رشد ترانزیت و توسعه تجارت با کشورهای همسایه از اولویت دولتها در ایران بوده، اما رشد چشمگیر این بخش در دولت سیزدهم گواه رویکرد استراتژیک و موفق این دولت بوده است. به همین دلیل و با توجه به این که جمهوری اسلامی ایران تمام توان خود را برای تقویت کریدورهای تراتزیتی شمال جنوب و شرق و غرب به کار بسته است، حجم ترانزیت خارجی ایران هرساله در حال افزایش است.
مسئولان ایران همچنین توجه ویژه ای برای دسترسی کشورهای منطقه ازجمله کشور محصور افغانستان در خشکی به بازارهای بین المللی از طریق بنادر و خطوط متنوع ریلی خود داشته اند.
همکاری ایران و هند در توسعه بندر چابهار در جنوب شرق ایران با هدف دستیابی هند به بازار کشورهای آسیای مرکزی، اروپا و افغانستان و بالعکس، در همین راستا ارزیابی می شود.
با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران در چهارراه ترانزیت بین قاره ای قرار دارد، از اینرو از ظرفیت بالای تراتزیتی در همه بخش های ریلی جاده ای و دریایی و حتی هوایی برخوردار است.
همچنین ازضرورت های مهم در تجارت بین الملل، اطمینان از حمل و نقل کالا دربستری امن، کم هزینه و کم ریسک است که جمهوری اسلامی از این ویژگی هم برخوردار است.
به گفته، «مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه ایران، موقعیت جغرافیایی ویژه ایران ظرفیت عبور ۶۰ میلیون تُن بار ترانزیتی را دارد که باید مورد توجه بیشتر استانهای مرزی و کشورهای منطقه قرار گیرد.
صفری با اشاره با راهبرد دولت سیزدهم در توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه می گوید دولت همه تلاشها و تدابیر را برای فراهم کردن بستر توسعه روابط تجاری با همسایگان در دستور کار قرار داده است.
از سوی دیگر می توان روند تحولات در فرایند رشد اقتصادی و ترانزیت کالا از محورهای مواصلاتی ایران را بیانگر ناکامی تحریم های آمریکا ضد ایران نیز دانست، زیرا با توسعه طرح کریدورهای ترانزیتی ایران، نه تنها تلاش آمریکا برای تحریم و انزوای ایران در منطقه نتیجه نداده بلکه همکاریهای منطقه ای بین کشورها نیز افزایش یافته است.
به همین دلیل جمهوری اسلامی تلاش دارد باتوجه به موقعیت استراتژیک و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای شمال - جنوب و شرق وغرب، ضمن بهرهگیری از ظرفیت بنادر، پایانههای مرزی و دیگر زیرساختهای حملونقل موجود برای تسهیل حملونقل و تجارت بینالمللی و منطقهای، امکانات و ظرفیت های خود را در اختیار کشورهای منطقه قرار دهد.
نویسنده: علی محمدی
117