تحلیل؛

ایران پرس: به رغم تشدید تحریم های ظالمانه آمریکا، مدیرکل سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی جمهوری اسلامی ایران از افزایش سرمایه گذاری های خارجی در کشور خبر داد.

به گفته «ابوالفضل کوده ئی» مدیرکل سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی جمهوری اسلامی ایران، 5 میلیارد و 531 میلیون دلار سرمایه‌های خارجی مصوب و معتبر را هیئت سرمایه گذاری خارجی تصویب کرده و به تائید وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز رسیده است.

جمهوری اسلامی ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی ممتاز منطقه ای و وجود ظرفیت های بسیار عظیم اقتصادی و سرمایه گذاری مانند معادن، ترانزیت، انرژی و بازارهای متنوع جذاب، همواره مورد توجه سرمایه گذاران خارجی بوده است. 

اخیرا نیز 600 بسته سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران در مناطق آزاد جمهوری اسلامی ایران تدوین و آماده شده است که عزم و توجه تهران را به مناطق ویژه اقتصادی نشان می دهد.

این 600 بسته سرمایه گذاری بدون نام و با در نظر گرفتن تسهیلات برای سرمایه گذاران آماده شده است و هر سرمایه‌‌گذار خارجی که قصد سرمایه‌گذاری در این مناطق را داشته باشد می‌تواند یکی از این بسته‌ها را انتخاب کند.

علاوه بر وجود ظرفیت های عظیم، تسهیلات در نظر گرفته شده نیز در جذب سرمایه گذاری های خارجی در ایران مهم و اثر بخش است.

بدون تردید قبل از صدور مجوز سرمایه گذاری، نیاز به کسب یکسری از مجوز‌های اولیه مانند جواز تاسیس و پروانه بهره برداری است که فرایند دریافت آنها در تعامل نزدیک با دستگاه ها، سهولت پیدا کرده و زمان صدور مجوز‌های اولیه کوتاه‌تر شده است.

از اینرو بر اساس آمار سازمان سرمایه‌گذاری خارجی، در حدود دو سال اخیر تعداد 401 طرح سرمایه‌گذاری خارجی به ارزش‌ 10 میلیارد و 765 میلیون دلار مصوب شد که شامل 360 طرح جدید به ارزش 10 میلیارد و 254 میلیون دلار و 41 طرح افزایش سرمایه‌ به ارزش 511 میلیون دلار بود که به تصویب رسید.

«اسماعیل باقری» کارشناس مسایل اقتصادی در این باره می گوید: "بازارهای مختلف و متنوع جمهوری اسلامی ایران از جذابترین بازارهای منطقه برای جذب سرمایه گذاری های خارجی است. علاوه بر ظرفیت های بالقوه دولت نیز در سال های اخیر تسهیلات گسترده ای را برای سرمایه گذاران خارجی در نظر گرفته است که از جمله تسهیل دریافت مجوزهای لازم است و ایران به عنوان چهار راه ارتباطی سکوی صادراتی بسیار مناسبی نیز است."

در این حال متنوع سازی کانال‌های ورود سرمایه‌های خارجی از طریق سیستم‌های بانکی و افزودن برخی اقلام سرمایه‌ای جدید مانند طلا و فلزات گرانبها به عنوان اقلام سرمایه‌ای موجب توجه بیشتر سرمایه گذاران خارجی شده است.

علاوه براین با شناسایی، احصاء و معرفی فرصت‌های سرمایه گذاری در مجامع بین المللی از جمله نمایشگاه های جهانی تلاش شده است سرمایه گذاران خارجی هر چه بیشتر با ظرفیت های سرمایه گذاری در ایران اشنا شوند.

به عبارت دیگر ارسال پیام‌های مثبت از طریق رسانه های مختلف و برگزاری سمینار‌ها و مشارکت در سمینار‌های بین المللی در جلب و تشویق سرمایه گذاران خارجی و همچنین ایرانیان مقیم خارج از کشور موثر بوده است.

به گونه ای که سرمایه گذاران از کشورهای روسیه، چین، امارات و همچنین ایرانیان مقیم خارج از جمله در ترکیه، عراق، افغانستان و هند در بخش های مختلف صنعتی کشاورزی، خدمات، ساختمان، تامین آب و برق و گاز، حمل و نقل، ارتباطات و معدن اقدام به سرمایه گذاری کرده اند.

به گونه ای که براساس آمارهای رسمی در بیش از دو سال اخیر بیشترین تعداد سرمایه گذاری خارجی در جمهوری اسلامی ایران در حوزه صنعت با 399 طرح سرمایه گذاری خارجی و ارزش حدود 3.8 میلیارد دلار، بخش کشاورزی 62 طرح با ارزش 580 میلیون دلار، بخش خدمات 48 طرح با ارزش 617 میلیون دلار، بخش نفت 5 طرح کلان با ارزش 4.8 میلیارد دلار بوده است و همچنان تلاش می شود با ارایه تسهیلات بیشتر و معرفی فرصت های سرمایه گذاری میزان جذب سرمایه گذاری های خارجی بیش از پیش افزایش یابد.

نویسنده : مجید وقاری

115