ایران پرس- با گذشت حدود 10 روز از برکناری "عمر البشیر" رییس جمهوری سودان با کودتای ارتش این کشور و تشکیل شورای نظامی انتقالی، احزاب سیاسی سودان و نهادهای بین المللی و منطقه ای خواستارانتقال هر چه سریع تر قدرت به دولتی غیر نظامی و دموکراتیک هستند.

در این راستا شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا یک مهلت 15 روزه برای انتقال قدرت به یک دولت غیرنظامی در سودان تعیین کرد.

"موسی فکی"، رئیس کمیساریای عالی اتحادیه آفریقا، ضمن اعلام آمادگی اتحادیه آفریقا برای مشارکت در حل بحران سودان گفت، به زودی نشستی اضطراری پیرامون تحولات سودان برگزار خواهد شد.

تحولات سیاسی سودان، پس از اعلام برکناری "عمرالبشیر" از ریاست جمهوری و به دست گرفتن قدرت توسط شورایی متشکل از نظامیان، وارد مرحله جدیدی شده است.

شورای انتقالی نظامی قرار است با سامان دادن به شرایط سیاسی و اقتصادی سودان زمینه را برای انتقال قدرت به دولت غیر نظامی و برخاسته از آرای مردم فراهم آورد.

اعضای شورای انتقالی نظامی که از نظامیان ارشد سودان هستند، مدت زمانی بیش از یکسال را برای انتقال قدرت و انجام کارها اعلام کرده اند.

ژنرال "جلال الدین شیخ" یکی از اعضای شورای انتقالی نظامی سودان گفت: شورای انتقالی نظامی مصمم است برای یک دوره انتقالی که مدت آن حداکثر دو سال است، در راس قدرت باقی بماند و پس از آن قدرت را به دولت غیر نظامی تحویل خواهد داد.

این در حالی است که احزاب سیاسی و معترضان نگران شرایط کنونی سودان و حضور نظامیان در راس قدرت هستند.

آنها خواستار کنار رفتن همه چهره های قدیمی و طرفدار نظام البشیر وهمچنین افراد نظامی هستند، از نظر بسیاری از سودانی ها و صاحبنظران، هیچ تضمینی برای انتقال قدرت از سوی ارتش به دولت غیرنظامی در سودان وجود ندارد و این موضوع شرایط را سخت کرده است.

"حسنی عبیدی" مدیر مرکز تحقیقات دنیای عرب و مدیترانه در این باره گفت: باور به یک انتقال قدرت واقعی بسیار دشوار است، تضمینی برای انتقال قدرت به یک حکومت غیرنظامی وجود ندارد.

در حالیکه دولت انتقالی از معترضان خواسته خیابان ها را ترک کنند، بسیاری از احزاب اعلام کرده اند تا انتقال قدرت به طریق دموکراتیک، خیابان ها را ترک نمی کنند.

معترضان با شعار "آزادی، صلح، عدالت و انقلاب انتخاب مردم" همچنان در خیابان ها حضور دارند.

اتحادیه آفریقا برای انتقال قدرت مدت 15 روزه تعیین کرده و انقلابیون سودان نیز همچنان مصرانه خواستار تشکیل دولت غیر نظامی و دستگیری و محاکمه همه همراهان عمر البشیر رییس جمهوری پیشین سودان هستند.

در این شرایط، موضعگیری ها و سفرهای برخی از مقامات نهادهای منطقه ای و کشورهای خارجی و دیدار با رییس شورای انتقال نظامی سودان نیز نگرانی ها را افزایش داده است.

بسیاری از سودانی ها نگران آن هستند که ماهیت مستقل اعتراضات به واسطه مداخلات خارجی روند دیگری یابد، به ویژه که طی چند سال اخیر سیاست های عمر البشیر سبب شده تا مداخلات خارجی در سودان افزایش یابد.

بسیاری از احزاب سودان و صاحبنظران اکنون نیز بیم آن دارند که آمریکا و متحدانش بخواهند ابتکارعمل در تحولات سیاسی سودان را از طریق حمایت از نظامیان در این کشور به دست گیرند.

روزنامه رأی الیوم در این باره نوشت: از تغییرات سریع در سودان و روی کار آمدن "عبدالفتاح البرهان" به عنوان رئیس شورای انتقالی نظامی که از تایید کنندگان اعزام نیروهای سودانی به یمن است، بوی دخالت آمریکا، عربستان و امارات در تحولات سودان به مشام می رسد.

آنچه که به نظر می رسد آن است که در ماههای پیش رو، جایگاه نظامیان و غیرنظامیان در آینده سیاسی سودان مشخص خواهد شد.138/118

بیشتر بخوانید:

امتناع شورای نظامی سودان از تحویل "البشیر" به دیوان بین المللی کیفری

مهلت 15 روزه اتحادیه آفریقا به سودان

تحولات سودان؛ ادامه اقدامات شورای نظامی و آینده پیش رو/ تحلیل