ایران پرس: «سید روح اله لطیفی» سخنگوی گمرک اعلام کرد که تجارت خارجی غیر نفتی ایران در 9 ماهه دولت سیزدهم با 127 میلیون تُن کالا به حدود 84 میلیارد دلار رسید.

سخنگوی گمرک در خصوص کارنامه تجارت خارجی کشور در دولت سیزدهم (از اول شهریور 1400 تا پایان اردیبهشت 1401) اظهار داشت: از اول شهریور سال 1400 و استقرار دولت سیزدهم تا پایان اردیبهشت 1401 تجارت غیر نفتی  ایران به 126 میلیون و 877 هزار تُن کالا و به 83 میلیارد و 971 میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه در دولت دوازدهم، هشت درصد در وزن و 36 درصد در ارزش افزایش داشته است. 

پیش از این، یعنی در فروردین 1400 نیز «علیرضا مقدسی» رئیس کل گمرک ایران اعلام کرد که تجارت خارجی غیرنفتی ایران در سال 1400 با تبادل 162 میلیون تن کالا با کشورهای جهان، رکورد صد میلیارد دلاری را به ثبت رساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل 38 درصد رشد داشته است. 

مقدسی تاکید کرد: "رکورد صادرات کشور در سال 1400 در حالی به دست آمد که سخت ترین تحریم های ظالمانه، توسط نظام سلطه علیه ملت ایران در این سال وضع و اجرا شد، اما به لطف خدا و به همت جهادگران و فعالان اقتصادی، تولید کنندگان و همکاری دستگاه های مرتبط با تجارت خارجی رکوردی تاریخی به ثبت رسید که در دهه های اخیر بی سابقه بوده و نشان از شکست سیاست تحریم های حداکثری علیه ایران دارد."

افزایش قابل توجه تعاملات تجاری غیر نفتی ایران در پرتو توجه بیشتر به ابعاد اقتصادی و تجاری در سیاست خارجی ایران صورت گرفته است. تشکیل معاونت دیپلماسی اقتصادی در وزارتخارجه جمهوری اسلامی ایران گام مهمی در این عرصه محسوب شده و موجب افزایش تعاملات دیپلماتیک با کشورهای همسایه، آسیایی و اورآسیایی در راستای گسترش روابط اقتصادی و تجاری و نیز افزایش صادرات ایران به این کشورها شده است.

برجسته شدن نقش دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جمهوری «سیدابراهیم رئیسی» با توجه به رویکرد جدید نسبت به همسایگان و کشورهای فرا منطقه که مبتنی بر اولویت برقراری روابط و مناسبات اقتصادی و تجاری است صورت گرفته است.

سیاست همسایگی و رویکرد متوازن در سیاست خارجی ایران یکی از رئوس اعلامی رویکرد سیاست خارجی سیدابراهیم رئیسی برای دولت سیزدهم بوده که می توان آن را بخشی مهم از سیاست کلان تعامل هوشمند با جهان دانست. دولت سیزدهم سیاست همسایگی را در اولویت قرار داده و رئیس جمهور ایران از ابتدا تعامل حسنه و همکاری گسترده با همسایگان را به‌عنوان نقطه مرکزی دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم تعیین کرد.

در این راستا تأکید بر سیاست همسایگی و نیز گسترش روابط با کشورهای آسیایی و اروآسیایی مبتنی برتقویت دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعاملات با این کشورها و استفاده از ظرفیت آنها در سایه تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری از برنامه‌های جدی جمهوری اسلامی ایران بشمار می رود.

آمادگی ایران به‌عنوان یک کشور تاثیرگذار در ابعاد مختلف اقتصادی، برای رونق دیپلماسی و همکاری‌های اقتصادی با همسایگان در جریان سفرهای متقابل مقامات ارشد و برگزاری همایش روسای نمایندگی‌های ایران پیگیری شده است.

بهره‌برداری از ظرفیت‌ها و سرمایه‌های موجود در این کشورها به شکل دو و چندجانبه از ویژگی‌های سیاست خارجی دولت سیزدهم است. 

«جواد منصوری» کارشناس سیاسی می گوید: "دولت سیزدهم در سیاست خارجی، رفتار متعادل و واقع بینانه ای داشته و همین موضوع باعث شده که بعضی از دولت‌ها در رفتارشان با ایران تجدید نظر کنند."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117