تحلیل:

ایران پرس: مبادلات تجاری ایران با 15 کشور همسایه و منطقه در چهار ماه گذشته به حدود 20 میلیارد دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 6 درصد رشد داشته است.

براساس تازه ترین گزارش گمرک ایران، بیشترین میزان مبادلات تجاری ایران با کشورهای همسایه در چهار ماه گذشته به ترتیب با کشورهای امارات، ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان بوده است.

کشورهای روسیه، عمان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، قزاقستان، کویت، قطر، بحرین و عربستان سعودی نیز در رتبه‌های بعدی مبادلات تجاری ایران در این مدت بوده است.

«مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران در اظهاراتی با اشاره به اشتیاق عربستان برای همکاری اقتصادی با تهران گفت: "کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و عربستان به زودی برگزار خواهد شد."

صفری، همسایه‌محوری، ارتقای روابط با کشورهای منطقه و تقویت مشارکت با سازمان‌های بین‌المللی اقتصادی را از سیاست‌های دولت سیزدهم و از مهمترین اولویت‌های کشور دانست.

دولت سیزدهم به ریاست شهید «سیدابراهیم رئیسی» رییس جمهور فقید در چارچوب سیاست ارتقای روابط با کشورهای همسایه، به توافقات خوبی در زمینه های تجاری، حمل و نقل و گردشگری با کشورهای همسایه و منطقه دست یافت که احیای روابط با عربستان و بحرین، تسهیل حمل و نقل ریلی و دریایی با کشورهای آسیای مرکزی، چین و هند ازآن جمله است.

شهید رئیسی در سه سال گذشته که سکان قوه مجریه را در دست داشت، در راستای افزایش همکاری با کشورهای منطقه با سفرهای متعدد به کشورهای همسایه و منطقه، سعی در ارتقای آن داشت که تا حد زیادی به این مهم نایل شد.

گسترش مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه، اولویت دولت ها در جمهوری اسلامی ایران

گسترش مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه همواره از اولویت دولت ها در جمهوری اسلامی بوده است، اما دولت سیزدهم در این زمینه تحرک و تلاش بیشتری از خود نشان داد که مبادلات 20 میلیارد دلاری با این کشورها در چهارماه گذشته نشانگر تحقق این مهم است.

«مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری منتخب نیز اخیرا در یادداشتی در روزنامه قطری «العربی الجدید» با عنوان «با هم برای منطقه‌ای قوی و شکوفا» نوشت: "در صورت همکاری پویا و دوجانبه کشورهای منطقه، اولویت اصلی سیاست خارجی ایران توسعه همکاری با همسایگان است و دولت جدید نیز خواهد کوشید گرایش دولت کنونی در تحکیم روابط با کشورهای همسایه را حفظ نماید."

تاکید بر سیاست همسایگی مبتنی برتقویت دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعاملات با همسایگان و استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه در سایه تقویت مناسبات در یک سطح و تنش‌زدایی با آنها در سطح دیگر از برنامه‌های جدی جمهوری اسلامی ایران بشمار می رود که با تغییر دولت ها و مسئولان خللی در آن ایجاد نخواهد شد.

در همین چارچوب جمهوری اسلامی ایران تلاش می کند تا بر مبنای مشترکات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به کنترل و کاهش چالش ها پرداخته و از سوی دیگر و بر اساس منافع دو جانبه به ویژه منافع اقتصادی دو جانبه و چند جانبه، رویکرد برد - برد گسترش پیدا کند.

از این رو، هیچ کشوری نمی‌تواند بدون مشارکت و همکاری همسایگان در دنیای کنونی به اهداف ملی خود دست یابد. این درحالی است که ایران دارای هفت همسایه مرزی و ۱۰ همسایه ساحلی است که فرصت های بیشماری را برای دیپلماسی، اقتصاد و فرهنگ ایران فراهم آورده اند به ویژه اینکه فرهنگ ایران در بسیاری از کشورهای همسایه هنوز تاثیر گذار است و حضوری قدرتمند دارد.

در واقع آن چه سیاست همسایگی را از ضریب اطمینان بیشتر برخوردار کرده استقبال همسایگان ازاین رویکرد است که در دوره دولت سیزدهم با ازسرگیری روابط ایران و عربستان و افزایش تعاملات میان ایران با سایرهمسایگان متجلی شد و اکنون نیز سیل ارسال پیام های تبریک رهبران کشورهای همسایه و منطقه به رئیس جمهور منتخب مردم ایران نشان می دهد که این کشورها نیز در پی استمرار  سیاست همسایگی هستند که بی تردید این تمایلات رهبران از سوی مردمان دو طرف نیز حمایت و پشتیبانی می شود.

نویسنده: علی محمدی

117