ایران پرس: "میخائیل میشوستین" نخست وزیر روسیه برای دیدار با "شی جین پینگ" و دیگر مقامات ارشد چین وارد شهر شانگهای شد. "میخائیل میشوستین" امروز سه‌ شنبه در مجمع تجاری روسیه و چین در شانگهای حضور خواهد یافت و از موسسه تحقیقاتی پتروشیمی شانگهای شرکت سینوپک دیدن و با نمایندگان محافل تجاری روسیه گفت و گو می کند.

سفر "میخائیل میشوستین" نخست وزیر روسیه به چین برای دیدار با "شی جین پینگ" رئیس جمهوری این کشور بیانگر تداوم رایزنی های دو کشور در ارتباط با تحولات منطقه ای و بین المللی و همچنین توسعه همکاری های دو جانبه است. به خصوص آنکه این، اولین سفر رسمی "میخائیل میشوستین" به عنوان نخست وزیر روسیه به چین است و سفر یک مقام ارشد روسیه به چین در شرایط افزایش فشارهای غرب بر دو کشور از اهمیت زیادی برای پکن و مسکو برخوردار است.

در حالی که آمریکا و مجموعه کشورهای غربی متحد این کشور با جدیت تمام سیاست اعمال فشار بر چین را در جهت جدا کردن آن از روسیه در بحبوحه بحران اوکراین دنبال می کنند که در نشست اخیر سران گروه هفت در هیروشیمای ژاپن باردیگر خودنمایی کرد. سفر نخست وزیر روسیه به چین نشان می دهد که پکن و مسکو نه تنها تحت تاثیر چنین فشارهایی قرار ندارند بلکه با جدیت سیاست تقویت قدرت شرق در برابر غرب را دنبال می کنند.

"لی کان" کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:

«شاید بتوان به جرات گفت که بحران اوکراین نقطعه عطف در تغییر راهبرد حهانی از غرب به شرق را کلید زد و این بحران خطوط کشورها و گرایش انها به هر یک از دو طرف بحران را ترسیم کرد که دقیقا مخالف و مغایر با تصورات غرب به خصوص آمریکا بود که باعث تقویت همگرایی و همکاری میان کشورهای شرق به ویژه چین و روسیه شد و تمام تلاش های آمریکا برای ایجاد تفرقه میان انها نیز بی نتیجه بوده است».

شرکت "میخائیل میشوستین" نخست وزیر روسیه در جلسه عمومی مجمع تجاری روسیه و چین و همچنین بازدید از موسسه تحقیقاتی پتروشیمی شانگهای، شرکت سینوپک و دیدار با نمایندگان محافل تجاری روسیه در این شهر نشان می دهد که یکی از مهمترین اهداف "میخائیل میشوستین" از این سفر، اقتصادی و تجاری است.

با توجه به تحریم های اعمالی کشورهای اروپایی و آمریکا بر ضد روسیه به خاطر جنگ اوکراین و آمریکا بر ضد چین در رقابت های تجاری، توسعه همکاری های تجاری به عنوان اصل و پایه روابط مسکو و پکن با جدیت تمام دنبال می شود که باعث شد تا تحریم های غرب بر ضد روسیه کارایی لازم را در وادار کردن آن به تسلیم و پایان دادن به جنگ اوکراین را نداشته باشد.

"هنری کسینجر" تحلیل گر ارشد مسایل بین المللی در تازه ترین ابراز نظر خود در این باره می گوید:

«مهمترین رقبا در عرصه بین المللی، چین و آمریکا هستند و آمریکا به هر شکل ممکن در صدد مهار چین است. این در حالی است که رقابت های دو کشور ممکن است به مرحله خطرناک و غیر قابل کنترل برسد. این در حالی است که براساس سند امنیت ملی آمریکا روسیه چالش امنیتی واشنگتن است و چین رقیب اقتصادی آمریکا است که می کوشد جای هژمونی این کشور را تصاحب کند. بنابرابن طبیعی است که چین و روسیه نیز به دنبال همسویی در برابر چالش مشترک باشند».

از اینرو به گفته "وانگ ون بین" سخنگوی وزارت امور خارجه چین، «سفر "میشوستین" می تواند همکاری بین مسکو و پکن را بیش از پیش گسترش دهد و مبادلات منطقه‌ای را غنی‌تر و انگیزه‌ای قدرتمندی برای بهبود اقتصاد جهانی ایجاد کند». علاوه بر این چین اخیرا با اعلام طرح صلح خود برای پایان دادن به بحران اوکراین تلاش جدی را با رایزنی و گفت و گو با طرف های بحران پیگیری می کند که به طور حتم در جریان سفر نخست وزیر روسیه به چین و دیدار با رئیس جمهوری این کشور در مورد طرح صلح چین و میزان پیشرفت ان نیز گفت و گو خواهد شد. آمریکا نگران ان است که چین با ایفای نقش صلح طلبانه و توسعه همکاری با چین موقعیت جهانی خود را تقویت کند که در همین راستا بی توجهی روسیه و چین به دلار در تجارت دو جانبه و استفاده از پول ملی ضربه ای مهم به قدرت اقتصادی و مالی آمریکا در عرصه جهانی محسوب می شود.

نویسنده: مجید وقاری

115