تحلیل:

ایران پرس: همزمان با تشدید تنش‌ها میان پکن و واشنگتن، وزارت امور خارجه چین از تحریم پنج شرکت آمریکایی به دلیل فروش تسلیحات به تایوان خبر داد.

چین بارها آمریکا را از دخالت در امور مربوط به مسایل داخلی و روابط خارجی بویژه موضوع تایوان برحذر داشته است. با این حال آمریکا و متحدانش درسالهای اخیر با بی اعتنایی به حساسیت و تاکید پکن در این خصوص، روابط سیاسی خود با تایپه و فروش تسلیحات به این جزیره را افزایش داده اند.

چین، تایوان را بخشی از سرزمین خود می‌داند اما تایپه آن را رد می‌کند.

وزارت امور خارجه چین روز یکشنبه دربیانیه ای با بیان اینکه فروش تسلیحات آمریکایی به تایوان تنش بین واشنگتن و پکن را افزایش می دهد، اعلام کرد: پکن در واکنش به آخرین دور فروش سلاح های آمریکایی به تایوان، پنج تولیدکننده نظامی آمریکایی را تحریم می‌کند.

قرار است، این تحریم‌ها پیش از انتخابات ریاستی و پارلمانی تایوان در 13 ژانویه اعمال شود. چین معتقد است که انتخابات تایوان جزو امور داخلی چین است و مردم این جزیره با انتخاب بین جنگ و صلح روبرو هستند.

وزارت خارجه آمریکا ماه گذشته میلادی، فروش ۳۰۰ میلیون دلاری تجهیزات برای کمک به حفظ سیستم‌های اطلاعاتی تایوان را تایید کرد که واکنش چین را به همراه داشت و در آن زمان «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین هشدار داد: پکن اقدامات متقابلی را علیه شرکتهای آمریکایی که در فروش سلاح به تایوان دخیل بودند، اتخاذ خواهد کرد. 

چین معتقد است که فروش تسلیحات آمریکایی به تایوان به طور جدی حاکمیت و منافع امنیتی چین را تضعیف کرده و صلح و ثبات در تنگه تایوان را به خطر می‌اندازد. به همین دلیل وزارت خارجه چین روز یکشنبه اعلام کرد که پکن دارایی‌های پنج شرکت‌های آمریکایی (BAE Systems Land and Armaments، Alliant Techsystems Operations، AeroVironment، Viasat و Data Link Solutions) را در واکنش به معامله تسلیحاتی اخیر با تایوان، مسدود و افراد یا سازمان‌ها در چین را از تعامل با آنها منع می‌کند.

منابع آمریکایی تاکنون واکنشی به این اقدام پکن نشان نداده اند. هفته گذشته نیز همزمان با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری تایوان، چین تهدید کرد که تحریم های تجاری بیشتری علیه تایپه اعمال می کند.

این تحریم‌ها در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و پارلمان تایوان درحالی وضع می شود که چین همواره این جزیره را جزو سرزمین اصلی و مادری دانسته و همیشه مخالفت خود را با استقلال آن اعلام کرده است.

تایوان از سال 1949 توسط دولت محلی اداره می‌شود، از آن زمان تایوان پرچم و برخی دیگر از نشانه‌های جمهوری خلق چین را که در سرزمین اصلی چین وجود داشت، تا پیش از به قدرت رسیدن حزب کمونیست در چین حفظ کرده بود.

چین تاکید می‌کند که تایوان باید تحت حاکمیت این کشور باشد و از سه سال گذشته تاکنون با انجام عملیات‌های نظامی در نزدیکی این جزیره تلاش کرده تا تایوان را تحت سلطه خود درآورد، اما دولت تایوان ادعا می کند که خود حاکمیت مستقل دارد و مردم این کشور هستند که باید برای سرنوشتشان تصمیم بگیرند.

استقلال تایوان، یکی از بزرگترین چالش‌های چین با آمریکا 

با این اوصاف و پیچیدگی ها باید گفت که در زمان حاضر یکی از بزرگترین چالش‌های چین با آمریکا در دریای چین جنوبی بر سر موضوع استقلال تایوان است. آمریکا در سال 1979 درحالی که رسماً روابط دیپلماتیک با دولت چین برقرار کرد، روابط با تایوان را کنار گذاشت.

درحالی که آمریکا بر سیاست «چین واحد» تأکید دارد، ادعای حاکمیت چین بر تایوان را تأیید نمی‌کند و حامی نظامی کلیدی تایپه باقی مانده است. این در حالی است که چین چنین اعتقادی ندارد و معتقد است که آمریکا با اتخاذ سیاست های مداخله گرایانه و زورگویانه صرفا درصدد اعمال فشارهای اقتصادی و امنیتی بر پکن است. حمایت آمریکا از استقلال طلبان تایوان و فروش تسلیحات پیشرفته به دولت این جزیره همواره با اعتراض گسترده چین مواجه شده است.

اقدام تازه چین در تحریم پنج شرکت تسلیحاتی آمریکایی به دلیل فروش تسلیحات به تایوان بیانگر این مهم است که چین همچنان از اهرم های مختلفی برای اعمال فشار بر آمریکا بر خوردار است، اما تاکنون تلاش کرده تا با پیگیری سیاست کنترل رفتار آمریکا و پرهیز از تشدید تنش با واشنگتن سیاست های اصولی خود را در مورد مسایل اقتصادی مختلف بویژه اقتصادی ادامه دهد که در عمل نیز موفق بوده است.

همچنانکه سفر پی در پی و اخیر مقامات سیاسی و نظامی امریکا به پکن هم بیانگر ناکامی سیاست های اعمال فشار کاخ سفید بر چین ارزیابی می شود.

نویسنده: علی محمدی

117

 

آمریکا