ایران پرس- تنها اسرائیل و برخی کشورهای عرب منطقه از "ائتلاف ضد ایرانی" که واشنگتن در کنفرانس ورشو برنامه ریزی کرده بود، پشتیبانی کردند.

پنجاه کشور روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در کنفرانسی سازمان یافته توسط آمریکا در ورشو، پایتخت لهستان شرکت کردند تا در مورد به اصطلاح ثبات در منطقه غرب آسیا به بحث و تبادل نظر بنشینند.

در حقیقت واشنگتن با برپایی این اجلاس به دنبال آن بود تا جبهه ای ضد ایرانی تشکیل دهد و به تبع آن از نفوذ تهران در منطقه بکاهد، اما اروپا نقشه ای را که مقامات کاخ سفید در سر داشتند، تا حد زیادی ناکام گذاشت. بدین ترتیب با مخالفت اتحادیه اروپا، بروز اختلافات در دو سوی اقیانوس اطلس بیش از پیش آشکار شد.

تنها رژیم صهیونیستی و برخی از شیخ نشین های منطقه با این طرح واشنگتن همراهی کردند. 

"مایک پمپئو"، وزیر خارجه آمریکا هنگام ورود  به ورشو در مصاحبه با فرانس پرس اعلام کرد، «این اجلاس در مورد یک ائتلاف بین المللی است تا یک ماموریت بسیار مهم به انجام برسد؛ آن ماموریت کاهش خطراتی است که از سوی  خاورمیانه به سمت ما می آید».

با این وجود، تغییر نام  کنفرانس ضد ایرانی ورشو به "آینده صلح و امنیت در خاورمیانه"  از سوی آمریکا، نیز نتوانست تلاش ضد ایرانی واشنگتن را در عرصه بین الملل بپوشاند. حتی کمکی نیز نکرد تا پدرخوانده های این رخداد یعنی "مایک پنس" و شخص پمپئو به عنوان فعالین ضد ایرانی شناخته نشوند.

این اتفاقات که منشا آن ها سیاست های سران کاخ سفید است، به وضوح بیانگر اقداماتی یک جانبه و خصمانه علیه ایران و سوریه است و به همین سبب توسط "فدریکا موگرینی"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منسوخ شده در نظر گرفته می شود؛ وی در همین راستا دعوت به کنفرانس ورشو را رد کرد.

آلمان و فرانسه نیز نماینده هایی با مراتب پایین فرستادند تا به نوعی عدم پشتیبانی شان را نشان دهند. فقط بریتانیا "جرمی هانت"، وزیر خارجه اش را به این نشست فرستاد، اما با این هدف که در اجلاس ورشو برای بحران انسانی موجود در یمن تصمیم گیری شود. از طرفی هم به سبب بحث های پیش آمده بر سر موضوع برگزیت، هانت حتی در روز دوم اجلاس حاضر نشد و به کشورش بازگشت.

سه کشور اروپایی یاد شده، به همراه آمریکا، چین و روسیه سال 2015 توافق هسته ای را با ایران امضا کردنند. آن ها در موضوع نفوذ ایران در کشورهای منطقه و ادامه برنامه های موشکی اش، با آمریکا همراه هستند و نگرانی خود را در فرصت های مختلف ابراز داشته اند؛ اما با این حال معتقدند توافق هسته ای  (که آمریکا از آن خارج شد) توانست از پیشرفت برنامه های هسته ای ایران جلوگیری کند.

از سویی دیگر فضای همکاری را نیز میان این کشورها و ایران ایجاد کرده بود؛ ضمن آنکه این کشورها معتقدند که ایران تا کنون به تمامی تعهداتش در خصوص توافق هسته ای پایبند بوده است. بنابراین خروج ترامپ از توافق هسته ای اشتباهی راهبردی برای آمریکا و هم پیمانان این کشور تلقی می شود.

اروپایی ها معتقدند که سیاست های "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا موجب شده است تا وضعیت خاورمیانه وخیم تر از قبل شود. برخی از این اقدامات شامل بیرون کشیدن ناگهانی سربازان آمریکایی از سوریه، پشتیبانی کورکورانه از عربستان سعودی و از همه مهمتر خروج از توافق هسته ای با ایران است. هر یک از این تصمیمات ترامپ به نظر می رسد ضربه ای سخت به صلح و ثبات، نه تنها در منطقه بلکه در جهان، زده است.

علاوه براین، آن ها بیم آن را دارند فشارهای اقتصادی که تحریم های آمریکا علیه ایران ایجاد کرده است، کار را به جایی برساند که تهران از توافق هسته ای خارج شود. به همین سبب اروپا مکانیزم پرداختی را اندیشیده است که از طریق آن شرکت های دو طرف بتوانند به عنوان راهی جایگزین از آن استفاده کرده و همواره به فعالیتشان ادامه دهند.

ایران، اما، به واسطه شروطی که اروپا در ضمن معرفی این مکانیزم برقرار کرده، اعلام کرده است که این مکانیزم بیش از آنکه به نفع ایران باشد، برای راضی نگه داشتن ترامپ راه انداخته شده است.

کسانی که در کنفرانس ورشو با اشتیاق حضور پیدا کردند، "بنیامین نتانیاهو"، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و رژیم های عرب مخالف ایران از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین بودند که نماینده های آن ها در قالب هیئت بلندپایه ای از وزارت خارجه شان در ورشو شرکت کردند. این خصومت مشترک با جمهوری اسلامی ایران در واقع در راستای طرح ناشناخته ای است که "جرد کوشنر"، داماد و مشاور ترامپ برای سازش در فلسطین اشغالی ارائه کرده است.

مجموعه طرح هایی که از آمریکا برای صلح در این منطقه ارائه کرده است، چیزی جز در راستای تامین منافع رژیم صهیونیستی نبوده است. با این وجود، این امکان نیز وجود دارد که نتانیاهو تنها به دنبال یک عکس به منظور ایجاد هیاهوی خبری باشد، عکسی که با شیوخ عربی انداخته می شود و تصویری غیرمعمول را نشان می دهد؛ چرا که ارتباط با اسرائیل در میان اعراب همچنان به عنوان یک تابو شناخته می شود. (کمی بعد از فرود هواپیمای وزیر خارجه عمان در ورشو، او توانست به این امر دست پیدا کند).

از سویی دیگر با توجه به آنکه مقامات فلسطینی، به سبب آنکه دیگر کشورهای عرب منطقه به این نشست دعوت نشده بودند، حضور در این کنفرانس را رد کردند، غیر ممکن است در راستای حل شدن مسئله فلسطین نیز قدمی برداشته شود. این موضوع خود بیانگر آن است که از این بعد نیز نشست ورشو یک هیاهوی رسانه ای بیش نیست.

یکی از مقامات اروپایی اعلام کرد، «اگر هدف این اجلاس حمایت از چوب سخت ترامپ علیه ایران بوده است، کنفرانس ورشو نتیجه ای کاملاً برعکس داشته است».

علاوه بر ایران که به این کنفرانس دعوت نشده بود، قطر و لبنان نیز کشورهایی بودند که دعوتنامه ای را دریافت نکردند. ترکیه هیئت نمایندگی پایین دستی خود را فرستاد. روسیه هم که به دور از این اجلاس است، درست در روز پنجشنبه جلسه ای را در مورد سوریه ترتیب داد تا در آنجا "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه میزبان همتایان ترک و ایرانی خود باشد. همه این موارد در حالی است که "محمدجواد ظریف"، پیش تر اعلام کرده بود، «کنفرانس ورشو، مرده متولد شد».

وزیر خارجه ایران در این مورد تاکید کرده است، ورشو در راستای تلاش های آمریکا است تا اتهاماتی بی اساس را به ایران نسبت دهد.

همچنین همانطور که پیش بینی هم می شد، گروهک تروریستی منافقین نیز از این فرصت استفاده کرد و با پرچم هایی در خیابان های ورشو حضور یافت.

118/117

مترجم: محمد استادولی

بیشتر بخوانید:

انصارالله: حضور وزیر دولت مستعفی یمن در نشست ورشو، توطئه صهیونیستی است

پایان نشست ورشو بدون ذکر نام ایران در بیانیه نهایی

واکنش جهاد اسلامی و حماس به نشست ورشو