ایران پرس- درگیری میان شبه نظامیان در پایتخت لیبی با نقض آتش‌بس، روبه افزایش است. درگیری‌ها از اطراف طرابلس در حال کشیده شدن به مرکز پایتخت است.

روزنامه الاخبار لبنان نوشت، بامداد روز گذشته درگیری‌ها با ایراد اتهامات متقابل میان شبه نظامیان، درخصوص عامل نقض توافق آتش‌بس، در ششمین روز متوالی از سرگرفته شده است. این درگیری‌ها درحالی دوباره آغاز شده است که ساعاتی از عقد توافق‌نامه آتش بس میان طرف‌های درگیر نگذشته بود.

درگیری ها از اطراف طرابلس در حال کشیده شدن به مرکز پایتخت است. شبه نظامیان جدیدی به این درگیری ها ورود پیدا کرده اند و ائتلافاتی میان آنان در حال شکل گیری است.

ائتلافات اما خطرناک و از گسترش دامنه درگیری ها و آثار مخرب آن حکایت دارد. کار به جایی رسیده که شورای ریاست جمهوری لیبی حالت فوق العاده امنیتی در طرابلس و اطراف آن اعلام کرده است.

این درگیری ها تاکنون به شلیک بی هدف خمپاره به مناطق مختلف طرابلس محدود بوده است.

خبرها از اصابت یک فروند خمپاره به داخل فرودگاه «معیتیقه» و توقف پروازها در آخرین فرودگاه طرابلس دارد.

فرودگاه بین‌المللی طرابلس چند سال قبل تخریب و تعطیل شد و فرودگاه معیتیقه تنها فرودگاه فعال در طرابلس بود.

درگیری‌ها از دوشنبه گذشته و زمانی آغاز شد که «لشگر هفتم پیاده نظام» عملیاتی را با عنوان  «پاکسازی طرابلس از وجود چپاولگران اموال عمومی» اعلام کرد.

منظور از چپاولگران اموال عمومی، همان شبه نظامیان طرابلسی است که قدرت نظامی و مالی آنان از زمان روی کار آمدن دولت وفاق ملی به ریاست «فائز السراج» افزایش پیدا کرده است.

اما لشگر هفتم به «الکانیات» نیز معروف است که به خاندان الکانی اشاره دارد که رهبری و اداره لشگرهفتم را عهده دار است.

لشگر هفتم در اصل در شهر ترهونه، 90 کلیومتری جنوب طرابلس فعالیت داشت اما دولت وفاق ملی سال گذشته طی حکمی این لشگر را در تشکیلات وابسته به گارد ریاست جمهوری ادغام کرد و اجازه داد تا نیروهای آن در جنوب پایتخت مستقر شوند.

اما شبه نظامیانی که مورد هدف لشگر هفتم قرار دارند، به وزارت کشور دولت وفاق ملی وابسته هستند و به عبارت دیگر این درگیری ها در واقع میان نیروهای دولتی آغاز شده و این امر رئیس شورای ریاست جمهوری لیبی را برآن داشته است تا اجبارا از یک طرف علیه طرف دیگر حمایت کند.

لشگر هفتم که آغازگر حمله بوده، تنها کنترل مناطقی را در دست دارد که از مرکز شهر دور هستند.

شورای ریاست جمهوری قبل از آنکه هواپیماهای خود را برای حمله به مقرهای لشگر هفتم در پایتخت و ترهونه اعزام کند، اعلام کرد که «الکانیات» از آوریل گذشته از تابعیت گارد ریاست جمهوری خارج شده است و یک گروه متجاوز قلمداد می گردد.

با ورود شبه نظامیان جدید به درگیری‌ها، دامنه درگیری‌ها به مرکز طرابلس کشیده می شود.

به هر حال ترکیب طرف‌های درگیر پیچیده شده است. گردان الصمود (مقاومت) که رهبری آن را «صلاح بادی» از شهر مصراته برعهده دارد و یکی از فرماندهان عملیات «فجر لیبی» است در اقدامی عجیب به «لشگر هفتم» ملحق شد.

خبرهایی از الحاق نیروهای «عماد الطرابلسی» از شهر الزنتان و گروهی از شهر «تاجورا» در شرق پایتخت به لشگر هفتم منتشر شده است؛ درحالی که این گروه ها از نظر سیاسی هیچ سنخیتی با هم ندارند.

در مقابل، ائتلاف طرفدار دولت وفاق ملی از شبه نظامیان وابسته به وزارت کشورتشکیل می شود، «یگان ویژه بازدارندگی» که اداره آن را «عبدالرئوف کاره» برعهده دارد و گردان «انقلابیون» طرابلس به رهبری «هیثم التاجوری» که به جناح سیاسی خاصی هم وابسته نیست، از جمله شبه نظامیان طرفدار دولت وفاق ملی هستند.

منابع آگاه پیش از این به الاخبار گفته بودند که هیثم التاجوری بدون آنکه اعلام کند به امارات رفت و آمد دارد.

نیروهای امنیت مرکزی (شاخه منطقه ابوسلیم) به رهبری «عبدالغنی الککلی» و خانواده وی و «گردان 301» که به طرف هایی از شهر مصراته وابسته هستند و «گردان النواصی»، و شبه نظامیانی که از قدرت نظامی کمتری برخوردارند از دیگر گروه هایی هستند که طرفدار دولت وفاق ملی هستند. 

البته تاکنون دامنه سیطره و قدرت دو طرف درگیر مشخص نشده و عملا نیز این ائتلاف ها شکل نگرفته است.

لشگر هفتم، بامداد دیروز از ساکنان بوسلیم و صلاح الدین خواست برای اجتناب از آسیب دیدن در درگیری ها منازل خود را ترک کنند و به اماکن امن بروند.

سازمان های بشر دوست اعلام کرده اند، دهها خانواده منازل خود را ترک کرده اند و به مدارسی پناه برده اند که در مرکز طرابلس برای این منظور آماده شده اند. همچنین بیمارستان های صحرایی ایجاد شده است.

هزار زندانی نیز از دو زندان «عبن زاره» و «الرویمی» فرار کرده اند.

گزارش ها از ترخیص صدها مهاجر غیرقانونی از یکی از اقامتگاه ها به سبب نبود امکانات غذایی و حمایتی و نیز غارت فروشگاه ها و منازل دور افتاده حکایت دارد.

با وجود توجه انظار عمومی به سمت طرابلس به سبب شدت درگیری ها و آثار احتمالی سیاسی این درگیری ها، اما تنش های امنیتی به این شهر محدود نمی شود و با وجود اعلام آزادی شهر درنه از اشغال تروریست ها در ژوئن گذشته از سوی «خلیفه خفتر»، هواپیماهای وابسته به حفتر دیروز مناطق خارج از کنترل وی را در شهر ساحلی درنه هدف حمله قرار دادند.

دو روز قبل بیمارستان «الهریش» در درنه نیز از کشته شدن یازده نفر و زخمی شدن نوزده نفر دیگر از نیروهای حفتر و اعزام آنان به این بیمارستان خبر داد.

در سبها، جنوب غرب لیبی نیز درگیری های پراکنده ای میان قبال عرب، قبایل التبو و الطوارق در جریان است.

«حامد الخیالی» رئیس شهرداری سبها دیروز اعلام کرد؛ یک خودور بمب گذاری شده مقابل مقر گردان 116 وابسته به ستاد مشترک نیروهای حفتر منفجر شد.

مترجم: محبوبه جعفری

بیشتر بخوانید:

 اعلام حالت فوق العاده در طرابلس

هشدار صلیب سرخ جهانی درباره وخامت اوضاع انسانی در طرابلس