ایران پرس- مسوولان اماراتی و رسانه‌های خبری هوادار ابوظبی در دو هفته اخیر کوشیده‌اند تا امارات را از اتهام همکاری با القاعده در یمن، تبرئه کنند.

«لقمان عبد الله» در مقاله‌ای تحلیلی که در روزنامه الاخبار منتشر شد، می‌نویسد، نه تنها امارات تلاش می‌کند تا خود را از اتهام همکاری با گروه القاعده در یمن، تبرئه کند بلکه حتی سعی دارد تا این گونه جلوه دهد که به تعهد خود در ائتلاف عربی ضد یمن برای جنگ با القاعده، پایبند است.

این رفتار مسوولان و رسانه‌های خبری امارات به ویژه هم‌زمانی آن با اطلاعات درز یافته سیاسی و اظهارات مطبوعاتی افسران اماراتی که در جنوب یمن خدمت می‌کنند، مبنی بر تصمیم کشورشان برای بقا در یمن حتی پس از حل بحران سیاسی این کشور به بهانه مقابله با القاعده و تهدید این گروه برای صلح جهانی و منطقه‌ای، شک‌برانگیز است.

این تلاش‌ها پس از آن صورت گرفت که رسانه‌های خبری غربی درباره روابط نزدیک القاعده با نیروهای اماراتی در یمن افشاگری کردند.

بر اساس ادعای افسران اماراتی، آنها ناگهان خود را در شرایطی یافتند که در کنار نیروهای القاعده در عدن جنگ می‌کردند.

هدف از طرح این ادعا گمراه ساختن افکار عمومی از این حقیقت است که ائتلاف عربی ضد یمن از گروه‌های مختلف و در صدر آنها گروه القاعده که مساحت زیادی از استان‌های «عدن» و «ابین» را در اشغال خود دارند، به عنوان ابزاری برای جنگ با «انصار الله» کمک گرفته‌اند.

این ادعا کاملا تمسخرآمیز است زیرا چگونه ممکن است نیروهای نظامی امارات بدون آن که از هویت قوای دوست خود آگاه باشند، ماه‌ها در کنار آنها جنگیده باشند.

طی دو سال گذشته، شاهد کاهش فعالیت های القاعده در یمن بوده ایم و فعالیت های آشکار این گروه، فقط به چند عملیات کوچک محدود بوده و دیگر تهدیدی برای امنیت یمن و یا خطری برای حضور نیروهای ائتلافی ضد یمن و یا نیروهای مزدور در جنوب این کشور، محسوب نمی شدند.

ضعف القاعده، تردیدهایی را در میان ساکنان استان های جنوبی یمن ایجاد کرده است به ویژه آن که هیچ درگیری قابل توجهی در این استان ها رخ نداده است. در این جا خبرهایی درباره توافقات میان نیروهای اماراتی با گروه القاعده مطرح است که نشان می دهد اعضای این گروه با سلاح ها و دارایی های مصادره شده از بانک‌های یمن، با امنیت کامل از شهرهای اصلی این کشور خارج شده اند.

هم زمان با این توافق‌ها، نیروهای اماراتی، با ایجاد اردوگاه های آموزشی، از میان نیروهای قبایل جنوب یمن که از حامیان القاعده بودند، 20 هزار نفر را به عنوان سرباز جذب کرده و قوای محلی را تشکیل دادند.

القاعده

 

عملا امارات توانست با توسل به بسیاری از شخصیت های کلیدی، به محیط های تحت کنترل القاعده در یمن نفوذ کرده و از نیروهای این گروه برای خدمت به طرح خود مبنی بر دامن زدن به هرج و مرج و وادار کردن ساکنان این منطقه برای جنگ در جبهه های شمال یمن، بهره بگیرد.

در این رابطه بسیاری از کارشناسان و ناظران معتقدند که ترورهای سازمان یافته در «عدن» توسط گروه های تحت اختیار «ابوظبی» انجام شده است.

همچنین اطلاعات قدیمی نشان می دهند که گروه القاعده در یمن تحت نفوذ دستگاه های اطلاعاتی عربستان، امارات و آمریکا قرار گرفته و تلاش شده است تا زمینه فعالیت این گروه در راستای خدمت به منافع آنها فراهم شده و در صورت لزوم، به فعالیت آن خاتمه داده شود.

درباره نشانه های مربوط به تاثیر کشورهای خارجی بر فعالیت القاعده در یمن، مثال هایی وجود دارد که از جمله آن، می توان به فراهم کردن امکان برای گروه القاعده باهدف به دست گرفتن کنترل برخی پادگان ها و اردوگاه های نظامی استان های جنوبی یمن و سربریدن ساکنان مناطق شمالی یمن، نه به خاطر مذهب، بلکه با هدف ایجاد اختلاف میان شمال با جنوب یمن، اشاره کرد.

شبکه القاعده در جنوب یمن، از اهالی برخی مناطق قبیله ای دورافتاده در مرکز و جنوب یمن (البیضاء، مأرب، ابین، شبوه و حضرموت) تشکیل شده است.

جنگ، راهزنی و آدم ربایی از جمله اقداماتی است که این قبال به انجام آن گمارده شده اند و وابستگی ایدئولوژیک اعضای این قبایل به القاعده، به اندازی وفاداری قبیله ای و تعهد به امکانات شیوخ قبایل و توانایی آنها در ایجاد ارتباط، مستحکم نیست.  

در سایه نبود توازن ملی، برقراری ارتباط سران قبایل با گروه های خارجی از جهات مختلف، مساله عجیبی نیست؛ وگرنه چگونه این گروه های خارجی می توانستند به شخصیت های کلیدی قبایل دسترسی یافته و توسط این شخصیت ها موفق به دسته‌بندی افراد قبیله شوند.

از این جا مشخص می شود که چرا شبکه القاعده پس از به دست گرفتن کنترل بسیاری از استان های جنوبی یمن، از اجرای جدی برنامه های خود، خودداری کرده و برخلاف اقدامات القاعده و داعش در مناطق تحت کنترل آنها در عراق و سوریه، مطابق با عادات و سنت های قبیله ای یمن رفتار کرد.

شایان گفتن است که نظام سابق یمن نیز توانسته بود از محیطی که القاعده در سطحی گسترده ایجاد کرده بود، استفاده کند؛ از این رو از یکسو دست القاعده را برای انجام اقدامات و برنامه‌های این گروه بازگذاشت و از سوی دیگر، با هدف معرفی خود به عنوان عاملی برای مقابله با فعالیت‌های تروریستی و جلوگیری از گسترش دامنه این فعالیت‌ها در سطح جهان، مدعی مقابله با این گروه بود.139/120

مترجم: زهرا محب‌احمدی

بیشتر بخوانید:

العربی‌الجدید: توافق‌های ائتلاف عربی و القاعده؛ تهدیدی برای آینده یمن

بهره‌گیری ائتلاف‌سعودی از القاعده در جنگ یمن

القاعده