روزنامه «البناء» درگزارشی نوشت: آمریکا برای عادی سازی روابط خود با ترکیه تلاش می کند، اما موانع بسیاری دراین مسیر وجود دارد که مهم ترین آن، این است که ترکیه حاضر نخواهد شد که روابطش با آمریکا را به دوره قبل ازکودتای سال 2015 بازگرداند، مگر اینکه آمریکا به سه شرط ذیل عمل کند.
شرط اول این است که آمریکا، «فتح الله گولن» از شخصیت های دینی معارض ترکیه را که هم اکنون درآمریکا است، به مقام های ترکیه تحویل دهد یا دست کم از حمایت وی وطرفدارانش به عنوان یکی از شاخه های نفوذی ویژه آمریکا درترکیه دست بردارد.
شرط دوم این است که آمریکا روابط خود را با یگان های مدافع خلق کرد درسوریه قطع کند وسلاح هایی را که به این گروه تحویل داده است، ازآن ها بازپس گیرد واین خواسته به وضوح در اظهارات مقام های ترک مشهود است.
شرط سوم این است که آمریکا از سیاست های حزب عدالت و توسعه در داخل ترکیه و خارج از این کشور حمایت کند، یا دست کم به این سیاست ها اعتراض نکند وهمچنین به رسانه های آمریکایی اجازه انتقاد از این سیاست ها را دست کم درسطح سیاست های داخلی ندهد.
عمل به شروط ترکیه برای آمریکا دشوار خواهد بود
بدون شک، عمل به این شرط های ترکیه برای آمریکا دشوار خواهد بود و دو دلیل برای این مساله وجود دارد:
دلیل اول این است که آمریکا هرگز نخواهد پذیرفت که هم پیمانانش بخواهند نحوه تعامل با وی را به این کشور دیکته کنند و واشنگتن حتی به هم پیمانان مهم تر از ترکیه در اروپا نیز چنین اجازه ای نخواهد داد و بدیهی است که به ترکیه نیز چنین اجازه ای نخواهد داد.
دلیل دوم، این است که عمل کردن آمریکا به شرط هایی که آنکارا، برای واشنگتن گذاشته، سخت است، زیرا آمریکا از حمایت فتح الله گولن دست برنخواهد داشت، علیرغم اینکه اهمیت او بعد از اقدام های پاکسازی کاهش یافته، زیرا واشنگتن معتقد است که هدف از پاکسازی ها، کاهش نفوذ آمریکا درداخل ترکیه است و از آزادی تحرک آمریکا و تاثیر این کشوربرسیاست داخلی و خارجی ترکیه می کاهد.
مساله دیگر این است که آمریکا از یگان های مدافع خلق کُرد دست برنخواهد داشت.
درست است که اهمیت ترکیه در مرحله پس از داعش برای آمریکا از یگان های مدافع خلق کرد درسوریه بیشتر شده است وهمانطور که «جیمز جفری»، سفیر سابق آمریکا درعراق گفت واشنگتن واقعاً به آن نیاز دارد، اما اقدام علیه یگان های مدافع خلق کرد وهمکاری با ترکیه، به سطحی رسیده است که نفوذ ترکیه دراین یگان ها را تهدید می کند و آن ها را به نزدیک شدن به دولت سوریه و روسیه سوق می دهد و این امر می تواند بر میزان خطراتی که نیروهای آمریکایی را درشمال شرق سوریه تهدید می کند، بیافزاید.
اما تغییر سیاست خارجی ترکیه به ویژه در برابر ایران و روسیه، آن هم مساله دشوار دیگری است که تحقق آن با توجه به وجود منافع اقتصادی مشترک مهم با این طرف ها و با توجه به لزوم اتخاذ سیاست های ویژه، دشوار است.
از این رو؛ انتظار می رود که سیاستی که ترکیه درجهت حمایت از محور سوریه و ایران و در قبال محور آمریکا - ناتو درپیش گرفته است، ادامه پیدا کند، زیرا ترکیه هم دارای منافع مهمی است که به سختی می توان آنرا نادیده گرفت.115/111
مترجم : آقایی
بیشتر بخوانید:
انتقاد ترکیه از آمریکا
واکنش ترکیه به آمریکا برای حمایت از داعش
افزایش فشارهای آمریکا به ترکیه/ ویدئو