ایران پرس- استعفای «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسرائیل، نشان دهنده عمق بحرانی است که کابینه فعلی اسرائیل و نیز کابینه‌های قبلی این رژیم در تعامل با باریکه غزه با آن مواجه بوده‌اند.

پایگاه شبکه الجزیره قطر در گزارشی به قلم «محمد محسن وتد» نوشت، در سایه نبود راه‌کارهای سیاسی و شکست‌های نظامی در مقابله با مقاومت فلسطینی، احزاب اسرائیلی، خود را با انتخابات زودهنگام کنست (پارلمان) مواجه می‌بینند.

به محض اینکه لیبرمن استعفای رسمی خود را اعلام کرد، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، رایزنی‌هایی را به منظور تلاش برای متقاعد کردن رهبران احزاب برای حفظ کابینه و ثبات آن آغاز کرد. به نظر می‌رسد نخست وزیر که در بسیاری از موارد،  شمشیر برگزاری انتخابات زودهنگام را به روی رهبران احزاب می‌کشد، در تلاش است تا سمت خود را "با چنگ و دندان" حفظ کند.

با وجود اینکه لیبرمن به عنوان مسئول سیاسیِ شکست در غزه و آتش‌بس معرفی شده است، نظرسنجی شبکه دوم اسرائیل نشان داد این امکان وجود دارد که حزب لیبرمن یعنی «اسرائیل‌بیتنا» که اکنون دارای پنج کرسی در کنست است، در انتخابات آتی به هفت کرسی دست پیدا کند.

 

درحالیکه ملاحظه می‌شود با وارد شدن یک بازیگر جدید به عرصه سیاسی، تعداد کرسی‌های حزب لیکود به 29 کرسی کاهش یافته است. این بازیگر جدید، «بنی گانتس» رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل است که طبق پیش‌بینی‌ها 15 کرسی را به دست خواهد آورد.

با کاهش محبوبیت حزب لیکود بر اساس نظرسنجی‌ها و افزایش قدرت احزاب حاضر در ائتلاف، نتانیاهو در مشورت با سران احزاب کولانو و شاس با نظر آنها- که همسو با خواست لیبرمن است- مواجه شد، که بر ضرورت برگزاری انتخابات زودتر از موعد تأکید دارد.

همچنین حزب «البیت الیهودی» ماندن خود در کابینه را به واگذار کردن پست وزارت جنگ به «نفتالی بنت» رئیس این حزب منوط کرده است. بنت تهدید کرده است درصورتیکه شرط وی پذیرفته نشود، استعفاء خواهد کرد.

نتانیاهو امروز (جمعه) رایزنی‌هایی را با بنت دراین باره انجام خواهد داد و سپس رایزنی‌های خود را با سایر احزاب در روز یکشنبه ادامه خواهد داد.

طبق همه ارزیابی‌ها و برآوردهای محافل سیاسی، نتانیاهو در حفظ ائتلاف فعلی در کابینه با مشکل مواجه خواهد شد و ممکن است فقط چند هفته بتواند مقاومت کند و این بدان معناست که انتخابات پس از سه ماه یعنی در مارس 2019 یا نهایتاً طبق خواسته برخی احزاب تا ماه مه آتی، برگزار خواهد شد.

شبکه دوم تلویزیون اسرائیل پنج‌شنبه‌شب (24 آبان) اعلام کرد که مساله برگزاری انتخابات زودهنگام از سوی ائتلاف دولتی قطعی شده است، اما کشمکش بر سر زمان برگزاری این انتخابات است، زیرا «موشه کهلون» وزیر دارایی و رئیس حزب کولانو که حامی انتخابات زودهنگام است، مخالفت خود را با تحویل پست وزارت جنگ به بنت اعلام کرده و خواهان برگزاری انتخابات در ماه مارس آتی شده است. 

«آریه درعی» رئیس حزب شاس نیز این مساله را پذیرفته است، اما نتانیاهو ترجیح می‌دهد که انتخابات مه 2019 برگزار شود.

«یوسی فرطور» تحلیلگر سیاسی در مقاله‌ای تحت عنوان «معضل نتانیاهو» در روزنامه «هاآرتص» درباره حالت سردرگمی که نتانیاهو در این مرحله در نتیجه وضعیت کابینه‌اش با آن روبه‌رو شده است، نوشت. این تحلیلگر سیاسی افزود: نتانیاهو با دو مشکل مواجه است، از یک سو، تسلیم شدن در برابر بنت با سپردن پست وزارت جنگ به وی و برگزاری انتخابات زودهنگام بر خلاف میلش.

وی گفت که پاسخ محدود به حملات از غزه، باعث نومیدی و دلسردی شدید طرفداران نتانیاهو شده است. این باور وجود دارد که نتانیاهو با توجه به انتقادات و اعتراض‌هایی که گفته می‌شود به علت شکست در برابر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با آن روبه‌رو است، تمایلی به برگزاری انتخابات زودهنگام ندارد و همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا شراکت با هم‌پیمانانش در جناح راست‌گرایان را حفظ کند.

به گفته این تحلیلگر مسائل سیاسی، نتانیاهو در این مرحله تلاش می‌کند خودش را از تحولات غزه به دور نگاه دارد، و لیبرمن را مسئول تحولات غزه بداند. از سوی دیگر، خشم طرفداران وی از جمله طرفدارانش در عسقلان و سدیروت به وی بیشتر شده است و وی در مرحله سختی قرار دارد که به آسانی نمی‌تواند از آن عبور کند.

نتانیاهو نمی‌خواهد طوری به نظر برسد که گویی انتخابات بر وی تحمیل شده و کنترل خود بر برنامه‌هایش را از دست داده است.

تحلیلگر سیاسی روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز در مقاله‌ای به قدرت نتانیاهو در کمک گرفتن از رهبران اسرائیلی در شرایط و لحظات سخت و دشوار اشاره کرد. وی نوشت نتانیاهو تصمیم خود را درباره توقف تنش‌ها و عدم اقدام به مقابله نظامی فراگیر در غزه گرفته، زیرا به این باور رسیده است که جنگ، کار را با فلسطینی‌ها در غزه یکسره نخواهد کرد و ارتش اسرائیل با تلفات باز خواهد گشت و این به معنای کاهش بیشتر محبوبیت وی و کاهش تعداد کرسی‌های حزبش است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: نتانیاهو که از درگیری‌های سابق با غزه عبرت نگرفته است، به رویکرد خود مبنی بر تکیه به سیاست عدم تصمیم‌گیری تا زمان رویارویی در آینده روی آورده است.

وی تصریح کرد: در جریان تنش‌های اخیر استعفاء به منزله راه نجاتی برای لیبرمن بود که اوضاع را به سمت برگزاری انتخابات زودهنگام پیش ببرد و برگزاری انتخابات را به عنوان خواسته احزاب اعم از احزاب شرکت کننده در ائتلاف یا احزاب مخالف مطرح کند.

مترجم: کبری آقایی

بیشتر بخوانید:

پس لرزه‌های مقاومت در نوار غزه؛ کابینه اسرائیل در آستانه فروپاشی/ تحلیل

درپی استعفای لیبرمن؛ سفر نتانیاهو به اتریش لغو شد

پس از لیبرمن؛ وزیر مهاجرت اسرائیل هم استعفاء کرد

لیبرمن: نمی‌توانیم حماس را تضعیف کنیم