ایران پرس - به دنبال انتشار گزارش های مطبوعاتی مبنی بر تلفات نظامیان و افسران سودانی در یمن، ادامه حضور نیروهای ارتش سودان در خاک یمن، به مساله ای نگران کننده تبدیل شده است.

«عبدالحمید عوض» با انتشارمقاله ای در روزنامه قطری «العربی الجدید»، می نویسد، درخواست ها برای خروج نیروهای نظامی سودان از خاک یمن افزایش یافته است که این مساله بیانگر نگرانی های ناشی از تلفات این نیروها و یا ضعف دستاوردهای سیاسی است.

یک وکیل مدافع سودانی با رجوع به دادگاه قانون اساسی سودان و ارائه شکوائیه، مشروعیت تصمیم دولت خرطوم مبنی بر اعزام نیرو به خارج از کشور را زیر سئوال برده است. با این حال دولت سودان همچنان بر ادامه حضور نیروهای این کشور در خاک یمن، تاکید دارد.

روزنامه العربی الجدید به نقل از منابع سودانی در قاهره نوشت، مصر با ایفای نقشی جدی می کوشد تا از تسلیم شدن خرطوم در برابر درخواست مخالفان سودانی و فشارهای داخلی مبنی بر خروج نیروهای این کشور ازجنگ در یمن، جلوگیری کند.

هر چند که ارتش سودان در خاک یمن متحمل خسارات بسیاری شده و چشم انداز روشنی نیز درباره آینده این جنگ وجود ندارد.

همچنین خرطوم اطلاعاتی مبنی بر تماس های غیرمستقیم میان عربستان سعودی و حوثی ها برای دستیابی به توافق سیاسی، به دست آورده است.

انتشار خبرهایی درباره کمین نیروهای حوثی نزدیک شهر میدی در یمن و کشته شدن شماری از نیروهای سودانی در حمله آنها که حدود یک هفته پیش روی داد، خشم مردم سودان را از مشارکت این کشور در جنگ یمن در پی داشته است.

در این رابطه برخی رسانه های خبری وابسته به حوثی ها نیز تصاویری از اجساد نظامیان سودانی را منتشر کرده اند.

با وجود انتشار چنین گزارش هایی، دولت سودان در این باره سکوت اختیار کرده و این در حالی است که خانواده های نظامیانِ سودانیِ کشته شده در جنگ یمن، به برپایی مراسم عزاداری اقدام می کنند.

مدتی پس از انتشار این گزارش ها، وزارت امور خارجه سودان (روز سه شنبه) با انتشار بیانیه ای با تایید ضمنی تلفات انسانی نیروهای سودانی درخاک یمن، اعلام کرد، سفرای کشورهای عربستان سعودی، امارات و مصر در دیدار با «ابراهیم غندور» وزیر امور خارجه سودان در مقر وزارت امور خارجه این کشور در خرطوم، تلفات نیروهای انسانی سودان در خاک یمن را به وی تسلیت گفته اند.

هلاکت نیروهای سودانی در یمن

«جعفر سومی توتو» سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه سودان در این باره گفت، غندور در دیدار با سفرای این کشورها، بر موضع ثابت سودان در رابطه با ادامه همکاری با نیروهای ائتلافی در یمن و تلاش برای برقراری ثبات در این کشور، تاکید کرد.

از سوی دیگر، «علی سالم» وزیر کشور سودان در نشست پارلمانی این کشور، تاکید کرد، مشارکت نیروهای مسلح سودان در جنگ با یمن اقدامی طبیعی است و حضور نظامیان سودانی در جنگ در خارج از مرزهای این کشور، بی سابقه نیست.

از زمان شکل گیری ائتلاف عربی ضد یمن به سرکردگی عربستان سعودی و امارات در مارس 2015، سودان نیروهای خود را برای مشارکت در این جنگ، به یمن اعزام کرد اما تعداد این نیروها نامعلوم است.

طی این مدت، نیروهای سودانی کنترل بسیاری از مناطق یمن را به دست گرفته و به عنوان نیروهای فعال در ائتلاف ضد یمن، در صحنه ظاهر شدند؛ اما شمار زیادی از نظامیان سودانی نیز در این جنگ کشته شدند.

این مساله سبب شد تا به تدریج درخواست های مردمی و مسئولان سیاسی سودان برای خروج نیروهای این کشور از یمن افزایش یابد.

با این حال «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان در آخرین نطق خود در پارلمان این کشور، بر ادامه حضور نیروهای سودانی در یمن تا تحقق اهداف جنگ دراین کشور و برقراری امنیت و ثبات در آن، تاکید کرد.

با وجود اظهارات البشیر، مخالفانِ حضور نیروهای سودانی در یمن، به رویکرد خود ادامه داده و حتی کسانی که پیش از این با حضور سودان در جنگ یمن موافقت کرده بودند، به جرگه مخالفان پیوستند.

«محمد حامد جمعه» سردبیر روزنامه «الصحافه» وابسته به دولت سودان از جمله کسانی است که اخیرا مخالفت خود را با حضور نظامیان سودانی در یمن اعلام کرده است.

حامد جمعه درصفحه فیس بوک خود نوشت، مشارکت نیروهای مسلح سودان درعملیات طوفان قاطع مبتنی بر محافظت از سرزمین مقدس (عربستان) بود و نقش نیروهای ائتلافی نیز جلوگیری از گسترش (خطر) تشیع و مقابله با شبه نظامیان حوثی بوده است اما ناگهان اوضاع تغییر یافته و نبرد با حوثی ها به نفع نیروهای نظامی موسوم به قوای قانونی که کسی از ماهیت و موقعیت آنها اطلاعی ندارد، تغییر یافت.

سردبیر روزنامه الصحافه سودان افزود، درباره حضور نیروهای اماراتی و سعودی در یمن مطالبی می شنویم اما این نیروها در خاک یمن مشاهده نمی شوند. آیا این نیروها در یمن تلفاتی هم داشته و آیا در عملیات زمینی مشارکت داشته اند؟

به گفته جمعه، سنگینی بار جنگ در یمن اعم از تامین نیروی انسانی و تجهیزات این جنگ بردوش نیروهای سودانی بوده است؛ اما پرسشی که مطرح است این است که چرا ما چنین اقدامی را انجام می دهیم؟ چرا می جنگیم و فرزندان سودان کشته می شوند؟ آیا به خاطر بازگرداندن «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهوری یمن به کاخ حکومتی در صنعا است؟ و چرا عربستان سعودی چنین وظیفه ای را به ارتش و نیروهای ویژه خود محول نمی کند؟

جمعه تاکید کرد، جنگ یمن هیچ برنده ای نخواهد داشت وبا حفظ سهمیه حوثی ها در قدرت، پایان خواهد یافت. در نهایت «محمدبن سلمان» (ولیعهد عربستان) از آمریکا، روسیه و ایران قدردانی خواهد کرد بدون آن که نامی از سودان ببرد همانطور که پادشاه عربستان، به خاطر کشته شدن نیروهای سودانی در یمن، به خرطوم تسلیت نگفته است.

محمد حامد جمعه با تاکید بر ضرورت بازگشت نیروهای سودانی به خاک این کشور، افزود، کسانی که می خواهند مشروعیتشان را در صنعا به دست آوردند، خود باید وارد عمل شوند و سعودی ها نیز خود باید از مرزهایشان دفاع کنند .

از سوی دیگر، «عَمرو بن العاص محی الدین» وکیل مدافع سودانی شکایتی را علیه تصمیم دولت سودان به دلیل اعزام نیرو به یمن، به دادگاه قانون اساسی این کشور ارائه داد.

حضور 5 هزار نیروی نظامی سودان در یمن

در این شکوائیه که در سطحی گسترده در شبکه های ارتباط جمعی سودان منتشر شد، از دادگاه قانون اساسی این کشور خواسته شده است تا با غیرقانونی خواندن اعزام نظامیان سودانی به یمن، به سودانی هایی که در این جنگ متضرر شده اند، غرامت پرداخت شود.

محی الدین با اشاره به این که، یمنی ها می دانند که در جنگ این کشور، ملت سودان مقابل آنها نیست، ازتصمیم خود برای جمع آوری 10 هزار امضا برای حمایت از شکایت علیه اعزام نیرو به یمن خبرداد.

این وکیل مدافع سودانی دراین شکوائیه اظهار داشته است، حضور نیروهای مسلح در یمن با ماموریت محول شده به آنها مبنی بر برقراری صلح و امنیت بین المللی و اجرای تعهدات اخلاقی و منشورهای بین الملی و منطقه ای مغایرت دارد.

جنگی که عربستان در یمن به راه انداخته است، به سبب کشتار کودکان یمنی، شیوع بیماری ها و ویرانی آثار تاریخی این کشور، فاقد هرگونه وجهه قانونی، بین المللی و منطقه ای است.

اختلافات عربستان سعودی با قطر نیز سبب شد تا دوحه از جنگ با یمن خارج شود که این مساله نشان می دهد جنگ یمن فقط به عربستان اختصاص دارد، ضمن آن که تصمیم البشیر برای اعزام نیرو به یمن مغایربا اصول و قوانین سودان مبنی بر عدم مداخله دراموردیگر کشورهاست و پارلمان سودان با ورود این کشور به جنگ یمن موافقت نکرده بود.

از سوی دیگر «صلاح الدین کرار» وزیر سابق سودانی و کارشناس نظامی این کشور، گفت، بر اساس قانون اساسی سودان، البشیر به عنوان رئیس جمهوری حق دارد بدون رایزنی با شورای امنیت ملی و پارلمان، به هر مکانی که بخواهد، نیرو بفرستد، به ویژه آن که اعزام نیروهای سودانی به یمن، بدون اعلان جنگ به این کشور، انجام شد.

کرار افزود، تاریخ سودان موارد مشابهی از مشارکت نیروهای سودانی در جنگ های خارج از مرزهای این کشور را شاهد بوده است که بارزترین نمونه آن، همکاری گردان نظامی سودان با ارتش عراق در جنگ با ایران در دوره «جعفر النمیری» رئیس جمهوری پیشین سودان است.

کرار در عین حال با اشاره به این که اعزام نیروهای سودانی به یمن در زمان خود و با هدف کمک به کشوری بی ثبات که ارتش آن متلاشی شده، تصمیمی عاقلانه بوده است، تاکید کرد، با این وجود، ادامه حضور نیروهای سودانی در یمن، بی فایده است و این نیروها می بایست بر اساس توافق با عربستان و دیگر هم پیمانان عربی از یمن خارج شوند.

«الطریفی کرمنو» مقام پیشین سودانی نیزاحتمال خروج نظامیان سودانی از یمن را در شرایط کنونی ناممکن دانسته و افزود،(خطرِ) گسترش تشیع یکی از دلایل ادامه حضور نیروهای سودانی در یمن است و این خطر همچنان در خاورمیانه باقی است.

کرمنو در ادامه با اشاره به ادامه جنگ در یمن، افزود، با ادامه حضور نیروهای سودانی در یمن، ممکن است این جنگ بیش از این به طول بیانجامد. 114/116

بیشتر بخوانید:

رای‌الیوم: نیروهای سودان از یمن خارج می‌شوند

العربی الجدید: تلفات و خسارت، سهم ارتش سودان در جنگ یمن

اعتراف فرمانده ارتش سودان: تاکنون 412 نظامی سودانی در یمن کشته شده اند

انتقاد حزب امت سودان از مشارکت این کشور در جنگ علیه یمن

هلاکت نیروهای سودانی در یمن
حضور 5 هزار نیروی نظامی سودان در یمن